Krönika

Camilla Bergman: Cakes konkurs säger (tyvärr) mer om mopeder än om pengar

Camilla Bergman. Foto: Elisa Sanvito. Grafik av Diana Demin.

Igår försattes miljardvärderade elmopederna Cake i konkurs, då en storägare inte ville gå in med mer pengar. Men frågan är om pengar egentligen är det största problemet för mobilitets-bolagen just nu, skriver Impact Loops Camilla Bergman i en krönika.

Chefredaktör

Så går ännu en svensk mobilitetsaktör i konkurs, denna gång elmopederna Cake, vilket Di Digital avslöjade igår eftermiddag. De följer spåret av elmopederna Vässlas rekonstruktion och elmotorcyklarna RGNTs konkurs.

En extremt tråkig nyhet, och jag lider verkligen med grundaren och vd:n Stefan Ytterborn och alla anställda.

Stefan Ytterborn, en serieentreprenör med framgångsrika hjälm-bolaget POC bakom sig, tog Sverige – och delar av världen – med storm med sina snyggt designade el-mopeder. En visionär av rang som dessutom genuint verkar bry sig om klimatet.

Vad var det som hände?

I en intervju med Di Digital i samma artikel säger grundaren:

”Det är inte en utan flera omständigheter som gör att vi hamnat i den här situationen. Klimatfrågorna är inte längre i fokus, vi befinner oss i en lågkonjunktur. Det handlar om oss, men det handlar också om ekosystemet för riskkapital. För tillfället är det helt dött, det finns inga tagare i den senare fas Cake är i.”

Men frågan är om det egentligen är brist på pengar som är problemet. 

För “slantar finns”, som min kollega Emelina brukar säga. Faktum är att klimattech är den bransch som lockade mest kapital under 2023, enligt riskkapitalbolaget Atomicos senaste rapport. Av alla tech-investeringar står sektorn för 27 procent, vilket är mer än en fördubbling sedan 2021 och mer än finanssektorn och mjukvaruföretagen som tidigare dragit in mest.

Ett exempel på det är att bara timmar innan Cake tvingades ansöka om konkurs, så meddelade svenska elflygbolaget Heart Aerospace att de tar in över 1 miljard kronor.

Men vinden har delvis vänt för mobilitets-aktörerna som riktar sig till för privatpersoner. Och det har gått snabbt.

För bara några år sedan trodde många investerare genuint att en elsparkcykel var halva lösningen på klimatkrisen. Pengarna pumpades in i sektorn.

Nu anser allt fler att lösningen inte är så enkel. Faktum är att den kanske till och med är kontraproduktiv. Ta en promenad, människa!

Istället vänds blickarna mot deeptech, forskning och grön industri. Här finns löften om en grön framtid, pengar – och "nästa grej".

Cake var dessutom mitt i sin tillväxtresa, en av de svåraste faser att få in kapital i. Tyvärr – får man säga. För som vår krönikör, kapitalstrategen Elina Åkerlind sätter fingret på i en krönika här: "Vi gillar alla nyheter och trender, men vi som jobbar med investeringar måste våga se bortom nyhetens behag om vi ska uppnå hållbarhet på riktigt".

Cake kommer att klara sig, på ett eller annat sätt. Serieentreprenören och visionären Stefan Ytterborn likaså.

Men impact-investerarna jagar nästa nyhet. Cake är tyvärr varken den första eller sista som kommer att uppleva det.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.