Hållbarhet

Impact-fonden tar rygg på Bill Gates – riktar in sig på anpassningar

Svein Ove Langeland med sina kollegor på Momentum Partners. Foto: Pressbild

Ännu en investerare har insett att det kommer att bli svårt att nå FN:s 1,5-gradersmål. Norska Momentum Partners gör som allt fler investerare och letar efter bolag som vill hjälpa i en ny, tuffare värld. Här är vad de letar efter – även i Sverige.

Reporter

Den norska impactinvesteraren Momentum Partners har sedan i fjol gjort en ändring i vilka typer av bolag man investerar i. Numera tittar man inte enbart på aktörer som på något sätt arbetar med koldioxidreducering, så kallad mitigering, utan man investerar även i de bolag som verkar inom “adaptation solutions”. 

Det kan översättas till anpassningslösningar och är ett område som består av bolag med produkter eller tjänster som ska anpassa samhället till effekterna av klimatförändringarna. Det kan handla exempelvis om utveckla tåligare grödor som klarar av att växa i saltare eller torrare miljöer eller övervakningssystem för var extremväder kan slå till.

“Sedan i fjol har vi breddat vårt investeringsmandat lite grann”, säger Svein Ove Langeland, investeringschef på Momentum Partners, och fortsätter:

“Vi läste en del artiklar, i bland annat Harvard Business Review, som uppgav hur mycket pengar som flödade in i klimat-mitigering och hur lite som går till anpassningar. Då började vi tänka på det och snart där efter bestämde vi oss för att faktiskt börja investera i det.”  

Enligt en artikel i Harvard Business Review från i fjol, som hänvisar till siffror från CPI, så går bara 7 procent av alla klimatrelaterade investeringar till anpassningslösningar. Det är något som Svein Ove Langeland uppger måste förändras för att kunna tackla de utmaningar vi redan börjat se med bland annat torka, skyfall och skogsbränder. 

“Vi är redan på en koldioxidnivå där klimatförändringarnas påverkan blivit mer påtaglig. Och för oss handlar det inte riktigt om att skifta fokus. Vi vill fortfarande först och främst minska utsläppen men vi måste samtidigt förbereda oss för de förändringarna som kommer”, säger han.

Impact Loop har nyligen rapporterat om att även allt fler svenska impactinvesterare börjat titta på anpassningslösningar. En utveckling som bara väntas stegra för varje år som går. Marknaden för anpassningslösningar spås omsätta två biljoner dollar om året redan 2026, enligt bankanalytiker som Bloomberg pratat med.

“Anpassningar blir mer och mer populära och flera investerare har fått upp ögonen för området. Vi har inte sett av det så mycket i Skandinavien ännu. Men flera amerikanska och även några europeiska fonder har börjat investera i den här typen av startups. Bland annat la Bill Gates Breakthrough Energy Ventures till klimatanpassning i sitt investeringsmandat nyligen”, säger Svein Ove Langeland.

Förutom Svein Ove Langeland jobbar även Arve Janbu Fresvik, Christian Møgster och Hilde Støle Pettersen på Momentum. Foto: Pressbild

Finns det en risk för att vissa investerare bara slussar om en del av kapitalet som skulle gått till mitigering till anpassningar i stället?
Jag tror att det kommer att bli mer investeringar i båda områdena. I fjol var det första gången över en biljon dollar i klimatrelaterade investeringar i världen. Enligt olika estimat jag sett, från bland andra World Economic Forum, måste vi upp till sju biljoner dollar i mitigering och två biljoner i anpassningar inom några år. Såna estimat är såklart osäkra men man kan vara säker på att inget av områdena kommer att få mindre pengar.”

Momentum Partners första och enda anpassningsinvestering hittills har varit i bolaget 7Analytics som gör avancerade prognoser av vilka områden, byggnader och vägar som påverkas i samband med översvämningar. En tjänst som bland annat säljs till fastighets- och försäkringsbolag. 

“Områdena vi vill investera i är bland annat vattenhantering, matsäkerhet och förstärkt infrastruktur. Vi tittar nu på några bolag för vår nästa investering. Det är primärt norska bolag men vi håller alltid utkik efter spännande alternativ“, säger Svein Ove Langeland.

Förhoppningen är att framöver kunna titta mer på svenska bolag.

“I den nuvarande fonden ska 90 procent investeras i norska företag. Vi tittar på svenska, danska och finska också, men som det ser ut nu så finns det bara utrymme för en utländsk investering. I en framtida, tredje fond kommer vi nog att titta mer på hela Norden.”

LÄS MER:

Camilla Bergman: Investerarens ord fick mig att inse – här finns affärer att göra

Här är bolagen som hjälper dig att navigera i en ny, tuffare värld

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.