TEMA: STORBOLAGEN BLIR INVESTERARE

Ta in ett storbolag som investerare – ja eller nej? Två impact-entreprenörer tycker till

Stilrides vd Jonas Nyvang och Kristin Nowak, grundare av For Real! Foods. Grafik: Diana Demin, Impact Loop.

Allt fler storbolag etablerar sina egna investeringsarmar för att kunna gå in i startups som springer snabbt inom innovation och ny teknik. Men är det alltid fördelaktigt att ta in en branschbjässe i ägarstallet? Impact Loop har pratat med två entreprenörer som berättar om sina olika erfarenheter.

Reporter

Mobilitetsbolaget Stilride har rönt uppmärksamhet över hela världen med sina väldesignade lätta motorcyklar och den bakomliggande, patenterade produktionstekniken ”industriell origami”, som man nu säljer till andra bolag inom fordonsindustrin.

När vd Jonas Nyvang gästade Impact Loops mobilityträff på temat kapital och investeringar, riktade han ganska hård kritik mot CVC-aktörerna. Ett par veckor senare får han möjlighet att nyansera sin syn på fenomenet.

”Det kommer förstås från San Francisco, där varenda större bolag har byggt en egen CVC, men i Sverige är det lite yrvaket fortfarande. Problemet är att många av de här storbolagen inte har formulerat sina KPI:er för investeringen – ska den ge direkt avkastning, eller är det ett mer strategiskt sätt att tillägna sig kunskap, teknik eller IP?”

Om målsättningen är rent ekonomisk, menar Jonas Nyvang, borde CVC:n istället kunna formulera vad startupen får utöver ekonomiska resurser, med andra ord: vad särskiljer dem från en vanlig VC-investering?

En sak som skiljer är i alla fall enligt Jonas Nyvang en ökad ängslighet för att göra fel. Därmed tenderar processen att bli onödigt utdragen.

”En CVC tar sällan lead på en investering eftersom man är rädd för att misslyckas. En VC vet att en av tio satsningar leder till resultat, men en CVC tänker ofta att alla investeringar ska bära frukt.”

Stilride har dock inte helt uteslutit möjligheten att ta in storbolag som delägare – dialoger förs ständigt med ett flertal aktörer. Men risken är att låsa ut andra potentiella kunder.

”Ifall storbolaget skapar en konkurrensfördel genom att låsa en startup till sin egen utveckling, kan det vara svårare för det lilla bolaget att locka konkurrerande aktörer längre fram. Så det är vi absolut försiktiga med.”

Viktigt bollplank

Kristin Nowak är delägare i foodtech-bolaget For Real! Foods, som sedan 2020 producerar frysta, kolhydratsfria pizzor och pizzabottnar med råvaror som vitkål och kyckling istället för bröd.

2022 tog bolaget in 9 miljoner kronor i en investeringsrunda som leddes av Pinc, tacojätten Pauligs egen riskkapitalgren. Pinc är fortsatt den största externa ägaren i For Real! Foods.

Kristin Nowak ser det hela som ett gott samarbete för att komma framåt fortare.

”Pinc har inte gått in med några konkreta löften, utan för oss har det viktigaste varit att få tillgång till deras branschkunskap och nätverk. Dessutom agerar de bollplank för oss i frågor som rör säljstrategier och etablering på nya marknader, vilket har varit väldigt värdefullt för vår expansion.”

Även Jonas Nyvang poängterar just detta, att det gäller att hitta någon som brinner för ens startup internt på storbolaget. Men med mer komplexa lösningar blir det fler kockar inblandade.

”Vi har ofta märkt att CVC-personerna inte riktigt kan fatta beslut, utan behöver ta hjälp från R&D-avdelningen för att validera vår teknik. Det saknas i regel en naturlig koppling mellan dessa avdelningar, vilket gör att det drar ut på tiden. Beslutsprocessen är oklar, och det slutar med att man måste övertyga många internt.”

VC-bolagen behöver väl också validera tekniken?

”Inte på samma sätt. En VC validerar mer att de tror på teamet och gör kanske en teknisk due diligence utifrån potentialen. Det finns en tydligare process och de vill gärna komma till snabba avslut. För en CVC saknas ofta den pressen tycker jag.”

Men finns det då en risk att storbolaget börjar styra för mycket? Kristin Nowak poängterar att det samtidigt gäller att hålla viss distans.

”Jag tycker det är viktigt att grundarna behåller majoriteten av ägandet. Det är i slutändan vi som måste ha kontroll över den strategiska agendan.”

Jonas Nyvang avslutar med en kort men kärnfull uppmaning till CVC:erna inför framtiden:

”Jag hoppas de skärper sig.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.