Foodtech-bolaget Re:Meat steker sitt fokus på "kött" och byter namn: "Vill inte låsa in oss"

Gittan Schiöld och Jacob Schaldemose Peterson. Foto: pressbilder.

Med sin pilotanläggning på plats gör odlat kött-bolaget Re:meat en strategisk förändring – och byter namn. <br><br>"Vi har visat att vår teknologi med bioreaktorer fungerar även för precisionsfermentering", säger medgrundaren och vd:n Jacob Schaldemose Peterson till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Förra året året berättade Impact Loop om Re:meat – som fått in pengar från Vinnova för att ta sitt cellodlade nötkött från labb till en pilotanläggning, med en första etapp finansierad till juni i år. Klimatpoängen är stor: cirka 90 procent lägre utsläpp jämfört med konventionellt nötkött, enligt bolaget.

Den nämnda anläggningen är nu på plats i Lund och i samband med det så har bolaget svängt om strategin. Borta är det hundraprocentiga fokuset på odlat kött.

Re:Meat tillverkar "kött" på ett sätt som påminner om ölbryggning, där nötdjursceller odlas i stora tankar (bioreaktorer) – och den här teknologin har nu visat sig fungera även för annat.

"Vi har visat att vår teknologi med bioreaktorer fungerar även för precisionsfermentering och i den vevan öppnar vi upp nya marknader. Uppskalningen går snabbare inom det än inom odlat kött", säger vd:n och grundaren Jacob Schaldemose Peterson – som grundat bolaget ihop med Gittan Schiöld och Marie Gibbons – till Impact Loop. 

Med precisionsfermentering kan man producera sådant som mjölkprotein, fetter (som bland annat Melt & Marble jobbar med), enzymer, vitaminer, smakämnen och pigment.

I samband med pivoteringen så byter bolaget även namn. Borta är Re:meat – numera är det Curve som gäller.

"Det här är egentligen en evolution av det vi redan gjort. Vi ville inte låsa in oss i en enda vertikal när vi kan göra så mycket mer", säger Jacob Schaldemose Peterson.

Ett liknande skifte har det amerikanska vegobolaget Beyond Meat tidigare gjort som helt sonika strukit ordet "meat" i sin marknadsföring.

Men vad betyder namnet?

"I den här industrin – biotech och livsmedel – har användningen av bioreaktorer varit ganska linjär. Man har länge jobbat med läkemedelsklassade bioreaktorer och lösningar, men det har inte kommit något riktigt genombrott. Vi vill böja den kurvan – 'bending the curve' är vår tagline", säger Jacob Schaldemose Peterson.

Pilotanläggningen i Lund är byggd för att funka för både odlat kött och för precisionsfermentering, berättar vd:n. Tanken nu är att teama upp med bolag som kan bidra med råvara – som olika näringslösningar – till Curves hårdvara.

"Vi erbjuder en smart bioreaktor – hårdvara och styrning – och vill hitta partners som tillför sådant som celler, mikroorganismer eller näringslösningar. Då kan vi leverera en turnkey-lösning", säger Jacob Schaldemose Peterson.

I nästa steg ska en större kund komma in i bilden och köpa det som produceras. Det kan handla om aktörer inom exempelvis mat eller kosmetik.

"De är vana att köpa bioreaktorer på ett ställe och näringslösningar från ett annat, så vi försöker paketera allt."

När vegomarknaden allt mer tittar mot hybridlösningar så tror Jacob Schaldemose Peterson att Curve kan spela en roll.

"I precisionsfermentering handlar det ofta om ingredienser. Många växtbaserade varumärken vill utforska hur man kan inkludera järn eller köttnära smakbärare för en bättre upplevelse", säger han.

Bolaget hade nettointäkter på drygt 1,7 miljoner förra året – samtidigt som de gjorde ett minusresultat (EBITDA) på cirka 3,1 miljoner. Men nu är planen att få in kunder som kan bidra till att få upp omsättningen – och flera dialoger pågår, uppger vd:n.

"Intäktsmässigt har vi fått acceleration via mjuka pengar, bland annat från Vinnova. Vi reste även en runda i mars och har också börjat resa en ny runda som vi räknar med att stänga andra kvartalet nästa år", säger Jacob Schaldemose Peterson.

Vad är precisionfermentering?

Precisionsfermentering är när man odlar utvalda mikrober (ofta jäst eller bakterier) i bioreaktorer och "instruerar" dem – med modern bioteknik – att göra en specifik molekyl, till exempel ett protein, vitamin eller enzym, som sedan renas och används i mat, foder, läkemedel eller andra produkter.

Lås upp resten av artikeln gratis:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs resten av artikeln gratis – fyll i din mejl

Genom att lämna din mejladress låser du upp artikeln och börjar prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.

Bli medlem för att fortsätta läsa

All journalistik och genomgångar
Träffa entreprenörer och investerare på våra meetups
Impact Loops investerar-databaser

fr. 459 SEK/mån

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bli medlem för att fortsätta läsa

All journalistik och genomgångar
Träffa entreprenörer och investerare på våra meetups
Impact Loops investerar-databaser

fr. 459 SEK/mån

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.
Läs mer om:

Fler artiklar: