TEMA: STORBOLAGEN BLIR INVESTERARE

GENOMGÅNG: Jättar på jakt efter impact – här är 15 storbolag som vill investera i ditt företag

Ett gäng av investerarna som nämns i genomgången – se vilka nedan. Grafik: Diana Demin, Impact Loop.

Från Volvo Cars till H&M – i det tysta har storbolagens egna investerings-verksamheter blivit allt viktigare finansiärer för impact-bolagen.<br><br>I vår största genomgång hittills tar Impact Loop grepp om så kallade "corporate venture capital" (CVC), och ger dig:<br><br> → De mest aktiva storbolagen<br> → Fokus och investeringsfas<br> → Personer att kontakta

New York-korrespondent

Det är ofta inte de mest kända investerarna. Corporate venture capital-bolagen, eller CVC:s som de också kallas. Det kan vara bolag som Volvo Cars Tech Fund, H&M Group Ventures eller Ikeas investeringsbolag Ingka Investments.

Men de har djupa fickor, stor kunskap om sitt område och dessutom: bråttom att ställa om.

"Storbolag söker innovationsprocesser idag på ett sätt som man inte gjorde tidigare. Där är möjligheten att investera i företag ett sätt att driva innovation", säger Erik Bengtson, ansvarig för investeringar på relativt nystartade Södra Ädla i vår artikel om varför storbolagen blir investerare.

För impact-bolagen kan det innebära en chans att få med sig en bra investerare på sin resa, menar Marika King, chef över Pinc, som är finska matjätten Pauligs (kaffe, tacos) investerarbolag.

"Det har varit svårare tider att resa kapital och då inser fler entreprenörer hur bra det kan vara att få med sig ett större bolag under resan, som inte bara kan bidra med kapital utan hjälpa till med exempelvis uppskalning och kommersialisering”, säger hon i samma artikel.

Stor genomgång av CVC-bolagen

Här i vår genomgång har vi letat upp de främsta, svenska aktörerna som investerar i impact-bolag, inklusive deras fokusområden och investeringsfaser. Även om alla på listan inte enbart fokuserar på impact, utgör det en stor del av deras strategi.

Formerna ser lite olika ut – vissa företag har interna avdelningar dedikerade till att hitta och investera i nya företag, som exempelvis H&M och Volvo. Scania använder en hybridmodell genom en fond finansierad av dem, men som förvaltas av East Hill Equity.

Tio av våra svenska storbolag, däribland SKF, Stora Enso och Autoliv, har valt en annan lösning. De samarbetar med Combient Foundry, ett bolag som matchar dem med startups som erbjuder lösningar på deras specifika affärsbehov.

Har vi missat någon viktig aktör? Tipsa oss gärna på impact@loop.se.

1. H&M New Growth & Ventures – hållbart mode, e-handel och tjänster

Nanna Andersen, chef över H&Ms hela investeringsverksamhet, och Erik Karlsson, chef över H&M Group Ventures. Foto: H&M.

Fokus: New Growth & Ventures är ett av H&M-gruppens affärsområden där man bland annat fokuserar på investeringar i hållbara lösningar, nya verktyg och nya affärsmodeller för modeindustrin.

Här samlas tre verksamheter under ett paraply: H&M Group Ventures som gör minoritetsinvesteringar i entreprenörsledda bolag, New Growth där man fokuserar på långsiktiga investeringar, joint-ventures och egna startups – liksom M&A-delen där man letar efter lönsamma kvalitetsbolag som kan stärka kunderbjudandet och som har synergier till H&M-gruppen.

Urval av portföljbolag: Syre har utvecklat en textil-till-textil-återvinningslösning som tillhandahåller cirkulär polyester, eComID vill guida konsumenter till mer medvetna shoppingvanor genom AI, Kintra fibers har utvecklat en egen bio-baserad och biologiskt nedbrytbar polyester, A Retro Tale erbjuder exklusiva vintage och second-hand accessoarer online, Sellpy är en av de största aktörerna inom second-hand mode i Europa, Fairbrics arbetar för att återvinna och återanvända koldioxid inom mode-, kemikalie- och förpackningsbranscherna, Infinited fiber omvandlar textilavfall till cirkulära fibrer för textilindustrin.

Antal portföljbolag: 30+

Ansvariga: Nanna Andersen, chef över H&M New Growth & Ventures, och Erik Karlsson, chef över H&M Group Ventures.

2. Bring Ventures – hållbar mobilitet

Fokus: Bring Ventures, investeringsarmen för den norska posten, vill investera i ett tidigt skede i disruptiva och ambitiösa företag inom hållbarhet och digitalisering. I portföljen finns idag flera svenska bolag, bland annat Elonroad och Inretrn.

Som investerare vill de tillföra värde och stödja bolagens tillväxt genom att utbyta kunskap och erbjuda ett möjligt kundnätverk. Helst vill de påverka genom styrelsepositioner och lämnar det strategiska arbetet till företagen själva. Utöver kapitalinvesteringar kan de även erbjuda gemensamma pilotprojekt eller kommersiella partnerskap.

Urval av portföljbolag: Elonroad erbjuder en helhetslösning för laddning av alla elfordon - kommersiella eller privata, lätta eller tunga, autonoma eller ej, att använda under körning eller parkering, Inretrn (tidigare Easycom) är ett SaaS-företag som erbjuder en flexibel och digital returlösning genom en white-label-lösning, Aviant erbjuder heltäckande drönartjänster som möjliggör autonom och efterfrågestyrd transport av gods.

Antal portföljbolag: 12

Ansvarig: Thomas Tscherning, vice vd

3. Stena New Ventures – återvinning

Mats Torring, affärsutvecklare på Stena New Ventures. Foto: pressbild.

Fokus: Stena New Ventures uppdrag är att hitta och utveckla nya affärsmöjligheter genom samarbeten eller investeringar i nordiska startups. Eftersom Stenas verksamhetsbas ligger inom hantering av material och restprodukter (inklusive vatten) fokuserar de på startups som introducerar något nytt och skalbart.

Cirkulära material, produkter av återvunnet material, lösningar för att öka återbruk, teknik för att optimera återvinning och nyttjande av processvatten är några områden som är i fokus.

Investeringsfas: Tidiga faser – från idéstadie till seed och har en ambition att investera i ett par bolag per år.

Urval av portföljbolag: Papershell omvandlar papper till avancerade cellulosa-kompositer som kan ersätta traditionella plaster, kompositer och plåt, Atium  erbjuder återanvändbar filterteknologi för att minska globala föroreningar och bekämpa klimatförändringar, Spec-Imaging tillverkar optiska instrument för analys av grumliga vätskor.

Antal portföljbolag: 6

Ansvarig: Mats Torring, affärsutvecklare

4. ABB Ventures  – elektrifiering och energi

Fokus: ABB Ventures söker banbrytande företag inom teknologi som ligger i linje med ABB:s mål: att forma framtiden för industriell elektrifiering och automation. Sedan starten 2009 har de investerat cirka 400 miljoner dollar i startups inom olika områden som energiomvandling, robotik, AI, hållbarhet, eldriven mobilitet, smarta byggnader och distribuerad energi.

De investerar globalt och enligt dem själva erbjuder de bolagen tillgång till en omfattande forsknings- och utvecklingsavdelning, global kund- och kanalåtkomst och marknadskunskap.

Urval av portföljbolag: AFC Energy är en ledande leverantör av teknik för vätgasbaserad kraftproduktion som används både på och utanför elnätet, DEP är en ledande aktör inom införandet av skalbara likströmsmikronät för lokal energiproduktion och distribution, Tallarna kombinerar dataanalys, prestandagarantier och effektiv finansiering för snabba och skalbara dekarboniseringsprojekt av den byggda miljön, Morrow utvecklar och tillverkar kostnadseffektiva och hållbara battericeller.

Antal portföljbolag: 38 (20 corporate, övriga ventures)

Ansvarig: Mads Møller, chef för riskkapitaldelen

5. Volvo Cars Tech – autonomi och elektrifiering

Ann Sofie Ekberg, chef över Volvo Cars Tech Fund. Foto: Volvo.

Fokus: Volvo Cars Tech Fund letar efter lovande startups inom mobilitetssektorn som kan växa och hjälpa Volvo att utveckla bättre och mer konkurrenskraftiga produkter och tjänster. Fokus ligger inom områden som autonomi, elektrifiering, anslutna fordon och hållbarhet.

Det kan vara allt från innovationer inom material, sensorer och AI till mjukvarulösningar och energiteknik – allt som Volvo Cars behöver för att bli klimatneutrala till 2040.

Investeringsfas: Vanligtvis mellan 1-5 miljoner euro i olika stadier.

Urval av portföljbolag: Bcomp utvecklar hållbara lättviktskompositer av naturliga fibrer, Niron Magnetics teknik baserad på järnnitrid möjliggör magneter med högre magnetisering som kan produceras till lägre kostnad, Circulor möjliggör spårbarhet i komplexa industriella leverantörskedjor med hjälp av blockkedjeteknologi, StoreDot är ledaren inom extremt snabbladdande (XFC) batterier för elbilar. Dcbels Home Energy Station erbjuder premium DC-laddning till bostadsägare. Deras laddare är tvåvägs och möjliggör integration med solomvandlare och en plattform för energihantering i hemmet för att skapa ett integrerat system.

Antal portföljbolag: 20

Ansvariga: Ann-Sofie Ekberg, vd, och Henrik Forsberg, affärsutvecklingschef (läs vår intervju med honom här där han utvecklar vad de letar efter).

6. Pinc – mat och hälsa för människa och planet

Rosemari Herrero, Erika Hombert och Marika King på Pinc i Sverige. Foto: Paulig.

Fokus: Pinc är Pauligs riskkapitalgren för investeringar inom och runt framtidens mat. De söker startups med en hög grad av innovation inom tre huvudsakliga områden: förbättra planetens hälsa och kost inom det nuvarande livsmedelssystemet (till exempel växtbaserade alternativ och hälsosamma livsmedel), nya teknologier (till exempel cellkultur och molekylär odling) och för att skapa ett cirkulärt system för mat och material.

Investeringsfas: Går in i tidiga skeden, pre-seed och seed investeringar. De vill gärna se att bolaget har möjlighet att nå en omsättning om 10-50+ miljoner euro under 5-10 år.

Urval av portföljbolag: Amatera genererar nya och förbättrade perenna grödvarianter på betydligt kortare tid, Kaffe Bueno är ett bioteknikföretag som återvinner biprodukter från kaffe till högpresterande och helt naturliga ingredienser, Improvins AI-drivna plattform hjälper jordbruks och livsmedelsföretag att mäta, rapportera och minska växthusgasutsläpp.

Antal portföljbolag: 8

Ansvariga: Marika King, vd, Erika Hombert och Rosemari Herrero.

7. Ingka Investments  – logistik och heminredning (med mera)

Fokus: IKEA investeringsbolag har sex olika portföljer med olika inriktning, men de som är intressanta ur ett impact-perspektiv är deras portfölj för företagsförvärv och riskkapitalinvesteringar samt cirkulära investeringar. Ingka investerar i startups och företag i tillväxtstadiet men även senare.

Fokus ligger på logistik och leverans, heminredningstjänster, finansiella tjänster och andra relevanta områden, som alternativ mat, detaljhandelsteknik och nya tjänster i hemmet.

Investeringsfas: I sin minoritetsportfölj investerar de vanligtvis i senare skede av riskkapitalrundor, men kan investera tidigare om det finns en stark affärslogik.

Urval av portföljbolag: Aerofarms använder de senaste genombrotten inom inomhus vertikal odling, artificiell intelligens och växtbiologi för att odla ett brett utbud av produkter, Click and grow gör det möjligt att odla växter 365 dagar om året i inomhus trädgårdar som själva sköter bevattning, ljus och näringsämnen, Morssinkhof – Rymoplast är en pionjär inom plaståtervinning och en av Europas största producenter av högkvalitativa återvunna råmaterial, RetourMatras återvinner kasserade madrasser så att nya produkter kan tillverkas från de värdefulla råmaterialen.

Antal portföljbolag: 30

Ansvarig: Karl Swensson, investeringschef.

8. Södra Ädla – skogsbruk

Erik Bengtson, investeringsansvarig. Foto: pressbild.

Fokus: Skogsföretaget Södra vill, genom investmentbolaget Södra Ädla, investera i innovativa bolag med affärsidéer som stödjer deras medlemmars utveckling och lönsamhet och ger möjlighet till ett mer mångfacetterat familjeskogsbruk.

Under kommande år vill de investera 200 miljoner kronor i en bred portfölj som underlättar eller vidgar skogsägandet med hjälp av nya produkter och tjänster. Några exempel på områden är skogens outnyttjade värden, smartare teknik, nya lösningar för att möta klimatförändringarna och handelsplatser.

Investeringsfas: Helst i tidigt skede där bolaget påbörjat eller utvecklar sin försäljning. Man investerar gärna i flera steg.

Urval av portföljbolag: Happie Nation arrenderar outnyttjad skogsmark och skapar mindre boenden för naturturism, Nordic Forestry Automation utvecklar nästa generations stödsystem för skogsmaskiner baserat på sensorteknik från autonoma fordon och AI-algoritmer.

Antal portföljbolag: 2

Ansvariga: Erik Bengtson (investeringsansvarig), Andreas Hörnfeldt och Agneta Havsengen

9. Scania Growth Capital – mobilitet

Christian Zeuchner, Daniel Riazzoli och Lars-Olof Gustavsson på East Hill Equity. Foto: pressbild.

Fokus: Scania Growth Capital är Scanias riskkapitalfond som förvaltas av East Hill Equity. Fonden investerar i snabbt växande företag med strategisk relevans för Scanias kunder och partners inom mobilitets- och transportindustrierna och som stödjer övergången till ett mer hållbart transportsystem.

De letar brett efter företag med produkter, lösningar eller tjänster inom områden som digitalisering, autonomi, anslutning, hybridisering, hållbar energi och smarta fabriker. Scania är även en del av Combient som kopplar ihop startups med nordiska branschledare, för att tillsammans skapa av nya tjänster och lösningar.

Investeringsfas: Från seed till senare tillväxtstadier.

Urval av portföljbolag: Parcelly har utvecklat teknologi som gör leveranser ännu mer bekväma, effektiva och hållbara genom att använda underutnyttjad plats i fastigheter för e-handel och logistik, ​​bex Technologies erbjuder en digital plattform som automatiserar och effektiviserar sista milen logistik för byggmaterial, Corebon har uppfunnit en snabb produktionsprocess för kolfiberförstärkt plast som ger en ny högre standard av kompositmaterial, lägre kostnader och minimal påverkan på miljön.

Antal portföljbolag: 10

Ansvariga: Christian Zeuchner, Daniel Riazzoli och Lars-Olof Gustavsson, investerare på East Hill Equity.

10. Helen Ventures – energi

Fokus: Helen är ett finskt energiföretag som producerar el, fjärrvärme och fjärrkyla. Genom Helen Ventures vill de investera cirka 50 miljoner euro i de mest innovativa och transformerande europeiska startup-bolagen inom energi, e-mobilitet, cirkulär ekonomi, dekarbonisering och digitala lösningar.

Enligt bolaget själva vill man hjälpa till att öka tillväxten för tidiga och växande företag med hjälp av deras kunskap om energimarknaden och genom samarbete med kunder och branschexperter.

Urval av portföljbolag: Klimate hjälper företag att uppnå Net Zero genom att kombinera olika metoder att avlägsna koldioxid till portföljer som matchar kundens budget och ambitioner, Renewcast är specialiserade på avancerad prognostisering av vindkraftsgenerering, Voltfang erbjuder högkvalitativa energilagringssystem tillverkade av använda elbilsbatterier.

Antal portföljbolag: 13

Ansvariga: Mikael Myllymäki, investeringschef.

11. Maersk Growth – logistik och handel

Jonas Linnebjerg, Maersk Growth. Foto: pressbild.

Fokus: Maersk Growth har som uppdrag investera i och samarbeta med lovande startups för att stödja nya affärsmodeller och teknologier för Maersk. De letar efter bolag som fokuserar på globala utmaningar och smarta logistikteknologier, och som vill adressera ineffektiviteter i leveranskedjor och skapa en mer hållbar transport- och logistiksektor.

Maersk Growth investerar främst inom följande tre områden: smart logistik (nya teknologier och affärsmodeller för att förbättra den globala varuflödet), enabled trade (företag som förenklar och förbättra tillgången till handel) och hållbara leverantörskedjor (minskade utsläpp från hela leveranskedjan).

Urval av portföljbolag: Einride erbjuder elektriska och autonoma fordon koordinerade av ett intelligent nätverk för ett mer miljövänligt fraktalternativ, Again hjälper varumärken att minska sitt förpackningsavfall genom återanvändbara förpackningar, Afresh vill minska matsvinnet med specialdesignad livsmedelsteknologi, ripe.io tillhandahåller en plattform för ökad transparens och pålitlig information kring ursprung, kvalitet och hållbarhet av vår mat.

Antal portföljbolag: 42

Ansvarig: Jonas Linnebjerg, investeringschef

12. Novo Holdings – life science

Kasim Kutay, Novo Holdings. Foto: pressbild.

Fokus: Novo Holdings är den styrande aktieägaren i det danska läkemedelsbolaget Novo Nordis och ansvarar även för att hantera tillgångarna hos Novo Nordisk Foundation. De investerar i life science-företag i alla utvecklingsstadier och i bioteknik som en nyckelfaktor i samhällets gröna omställning.

Enligt egen utsago är de flexibla och kan ta både majoritets- och minoritetspositioner. Dessutom vill de tillföra mer än bara kapital och dela med sig av expertis och nätverk.

Urval av portföljbolag: FIRE1 är ett irländskt företag som skapat ett implantat som hjälper kliniker att hantera hjärtsvikt, Hemab är ett bioteknikföretag som utvecklar de första riktade  riktade förebyggande behandlingarna och funktionella botemedlen för blödnings- och trombotiska sjukdomar, Roslin Techs kärnkompetens är att utveckla och kommersialisera djurstamceller för den odlade köttindustrin, HPNow har skapat autonoma, säkra och hållbara lösningar för generering av ultrarent väteperoxid, Deep Branch använder rena och förnybara koldioxid- och energikällor för att skapa ingredienser för ett mer hållbart livsmedelssystem.

Antal portföljbolag: 100+

Ansvarig: Kasim Kutay, vd, och Campbell Stewart, vice vd på Venture investments och Marie Schroeder, vice vd på Seed investments.

13. Bonnier Capital – hållbarhet, media, fintech med mera

Johan Skagerlind, Jonas von Hedenberg, Sofia Hasselberg och Victor Bodin på Bonnier Capital. Foto: pressbild.

Fokus: Bonnier Capital investerar i beprövade idéer och starka team inom områden med stark tillväxt där de kan tillföra värde. Fokus ligger inom hållbarhet, hälsovård, media, fintech och SaaS. De investerar sällan med en fastställd tidshorisont och strävar efter att bli en långsiktig tillväxtpartner med ett aktivt styrelseengagemang och ledningsstöd. Portföljbolagen får även möjlighet att ta del av Bonnier-gruppens omfattande nätverk av företag och kompetens.

Urval av portföljbolag: Airmee erbjuder koldioxidneutrala leveranser till dörren eller närmaste skåp, Carla är en digital återförsäljare av elfordon, Infarm är ett av världens ledande vertikala jordbruksföretag med verksamhet i Europa och Nordamerika, Medoma gör det möjligt för sjukhus att behandla akut sjuka patienter i deras hem genom en digifysisk vårdmodell, Sulapac skapar cirkulära material som kan ersätta konventionella plaster.

Antal portföljbolag: 36

Ansvariga: Investeringscheferna Johan Skagerlind, Jonas von Hedenberg, Sofia Hasselberg (Healthcare) och Victor Bodin, (Marketplaces, Commerce, SaaS, Proptech).

14. Novax – mat och hälsa

Joakim Skarborg, avgående vd för Novax. Foto: pressbild.

Fokus: Novax är Axel Johnsons investeringsbolag med uppdraget att skapa nya tillväxtmöjligheter för Axel Johnson. Fokus för investeringarna ligger inom framtidens mat, hälsa och friskvård, teknisk säkerhet och digital infrastruktur för retail.

Gemensamt för bolagen är att de ska bidra till ett bättre samhälle. De vill vara en aktiv och långsiktig ägare med fokus på tillväxt och kan själva bidra med branschkunskap, nätverk och ett ekosystem av kompetens- och kunskapsdelning.

Investeringsfas: Olika skeden –från små och tidiga bolag till senare och mellanstora bolag.

Urval av portföljbolag: Winnow erbjuder smart teknik som hjälper kommersiella kök att minska matsvinn, Färsodlarna odlar svensk färs på baljväxter, Gårdsfisk är en svensk landbaserad fiskuppfödare med ambition att skapa världens mest hållbara fisk, Volta Green Tech har utvecklat ett fodertillskott som minskar kossors metanutsläpp, Madden Analytics är en SaaS-baserad tjänst som hjälper varumärken och e-handlare att effektivisera varuförsörjning och försäljningsanalys.

Antal portföljbolag: 26

Ansvariga: Joakim Skarborg, vd (har gått ut med att han ska sluta) och Pär Warnström, sektoransvarig på Framtidens mat.

15. Bubblare: Combient Foundry (Stora Enso, SKF, Autoliv, Atlas Copco, Epiroc, Munters, Scania, Kone, Husqvarna, Gardena mm)

Fokus: Combient Foundry är inget CVC-bolag men får vara här ändå. De kopplar ihop stora företag som utifrån deras specifika behov paras ihop med en startup. De söker marknadsklara startups som vill samarbeta med etablerade företag som erbjuder en plattform för snabb tillväxt. Fokusområden innefattar generativ AI, energi, autonoma system, material, hållbarhet (cirkularitet, utsläppsminskning).

Just nu finns till exempel en möjlighet till samarbete med Stora Enso inom livsmedelssäkra, funktionella och hållbara förpackningsmaterial och teknologier. 

Combient Foundry har kontor i Stockholm och Helsingfors med ett nätverk som sträcker sig utöver det. De tar inte någon ägarandel eller någon avgift från startup-bolagen. 

Ansvarig: Lauri Lehtovuori, grundare och vd

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.