Efter grundarens avhopp – vertikalodlaren i konkurs: "Bittersweet"
Bara dagar efter att Impact Loop rapporterade om att medgrundare Natalie de Brun lämnar sin operativa roll i vertikalodlingsbolaget Grönska så står det klart att bolaget begärts i konkurs av dem själva. <br><br>Bolagets vd Robin Lee berättar nu för Impact Loop om – den något oväntade – planen framåt.
Det var i förra veckan som medgrundaren och finanschefen Natalie de Brun berättade att hon lämnar bolaget för en roll som affärsutvecklare på IVL Svenska Miljöinstitutet.
”Vi har innoverat från dag ett, utvecklat teknik, konstruerat odlingar, byggt bolag, bildat ett starkt team, lärt känna fantastiska människor, och jag har lärt mig så otroligt mycket. Tack alla som stöttat oss i vår resa: teamet, kunder, investerare, styrelse, partners, långivare och nätverk", skrev hon på Linkedin.
Hon berättade även att hon tänkt sitta kvar i bolagets styrelse.
Bolaget grundades av Petter Olsson, Robin Lee och Natalie de Brun i en källare 2016. Nu står det alltså klart att bolaget begärts i konkurs, efter cirka åtta år, vilket Food Supply först kunde berätta.
Nytt bolag på gång
När Impact Loop får tag i Robin Lee, som förutom medgrundare är vd och delägare, avslöjar han att likvidationen inte behöver innebära slutet.
“Vi har valt att likvidera bolaget för att kunna starta om i en annan formation. Vi har varit i det här “spacet” länge och ser fortfarande stora värden i det vi gör och vill fortsätta utvecklas. Det känns bittersweet, men vi tar med oss alla lärdomar från de här åren”, säger han.
Bolaget grundades som ett odlingsbolag men gick de sista åren över till att fokusera på tekniken bakom odlingen. Det är negativa resultat från tiden då bolaget fokuserade på odlingen som gör ryggsäcken tung och bolaget svårt att driva vidare i nuvarande form, berättar Robin Lee.
“På det här sättet kan vi lägga av oss ryggsäcken och återigen bli ett livskraftigt bolag där kapitalbehovet är mycket mindre”.
Var inte tillräckligt snabba
I praktiken handlar det om intresse från investerare.
“Det har visat sig svårt att visa på värdet av att gå in med kapital i det bolag som nu likvideras. Nu har vi intressenter på plats för det nya som jag och Petter (Olsson, en annan av medgrundarna, reds anm) håller på att starta. Vi har dessutom ett spännande team på gång”, säger Robin Lee.
Det nya bolaget kommer att lyckas bättre på grund av den erfarenhet de fått genom Grönska, menar Robin Lee.
“En kris blir till möjligheter, även om det är en klyscha. Nu har vi massor av kunskap med oss om hur vi ska göra rätt från början, hur vi ska producera, sälja och marknadsföra”.
Varför lyckades inte Grönska i slutändan?
“Resan har egentligen varit bra, men det är alltid olika faktorer som spelar in. En sådan är recession i samhället. Vi byggde ett bolag som var beroende av externt kapital. När världsekonomin går in i ett defensivt läge måste man kunna ställa om snabbt, och där var vi inte snabba nog.”
I höst räknas Robin Lee med att kunna presentera det nya bolaget.
Grönska hade enligt uppgifter från Bolagsverket en nettoomsättning på cirka 4,3 miljoner mellan maj och december 2022. Resultatet under samma period (EBITDA) var cirka -8,2 miljoner. Några offentliga uppgifter för 2023 finns ännu inte.
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Fortsätt läsa – kom in i loopen!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups