Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Vertikalodling 2.0

Vertikalodlaren växer med 40 procent – "Känner att vi är nära ett genombrott"

Erik Jonuks, vd för Agtira. Foto: Frida Sjögren.

Genom att kombinera fiskuppfödning med odling av gurkor sticker Agtira i Härnösand ut som ett av bolagen som vuxit mest i Impact Loops genomgång av de nya vertikalodlarna. Nu tar bolaget nästa steg med en ny, hemlig anläggning.

Reporter

Impact Loop har i en stor genomgång tagit grepp om de nya vertikalodlarna, det vill säga bolag som odlar inomhus och på höjden.

Från att ha varit hetast inom impact till att uppleva slaktade värderingar och till och med svartlistas hos vissa investerare har de haft ett antal tuffa år.

Men nu verkar det som att en ny, mer mogen bransch reser sig ur askan.

Ett av bolagen som vuxit starkt mellan 2022 och 2023 är Agtira. Tidigare hette de Peckas Naturodlingar och var tidigt ute med den nygamla tekniken akvaponik, som innebär att man kombinerar fiskuppfödning med odling av grödor i ett slutet ekosystem.

I Härnösand driver de nu vad som anses vara ett av världens största akvaponiska odlingssystem.

Men det är gurkor som numera står för den största expansionen, även om fiskarna fortfarande frodas.

"Fokus ligger nu på att industriellt skala upp produktionskapaciteten", säger vd Erik Jonuks till Impact Loop i vår genomgång, och fortsätter:

"Det finns ett stort behov på den svenska marknaden att ersätta import med lokalodlat. Södra Europa lider av begränsningar inom både mark och vatten – dessutom kommer EU:s plastförbud att göra det ännu svårare. Svensk produktion året runt blir alltmer intressant."

Branschen har en gemensam målbild: att flytta hem ohållbar produktion
I Härnösand driver Agtira vad som anses vara ett av världens största akvaponiska odlingssystem, det vill säga fiskuppfödning i kombination med odling. Foto: pressbild.

Vuxit med 40 procent – men med förlust

Agtira är det bolag som sticker ut mest i vår genomgång vad gäller tillväxt. Förra året omsatte de 35,5 miljoner kronor, vilket kan jämföras med 25,5 miljoner kronor året innan – en ökning med knappt 40 procent. Resultatet är dock fortsatt negativt på -24 miljoner kronor.

Nyligen knöts ett 10-årigt avtal med Lidl om gurkproduktion. En rejäl anläggning ska uppföras någonstans i Sverige (fortsatt hemligt) för att leverera direkt in till matkedjans logistikhubbar. Samma princip gäller i Haninge, där gurkorna plockas direkt in till ICA Maxi. Inga svåröverskådliga leverantörskedjor som naggar på marginal eller hygien.

Varför detta starka gurkfokus?

"Gurka är egentligen en ganska lättkränkt grönsak”, medger Erik Jonuks. "Den är svår att odla med jämn kvalitet, men om man har en kontrollerad miljö går det att få bra snurr eftersom det är en produkt som handlas väldigt ofta. Vi odlar även tomater i Östersund, men eftersom det finns så många olika varianter är det väldigt svårt att göra kunden självförsörjande."

Agtiras styrka, menar han, är att man genomgått den kostsamma forsknings- och utvecklingsfasen och har nu en teknik som kan skalas upp i nya anläggningar. Samarbeten finns på plats med både salladsjätten Greenfood, NP3 Fastigheter och Newsec.

"Tekniken är inte en tröskel längre, utan allt handlar om att komma upp i skala och ner i pris."

Agtiras växtodling. Foto: pressbild.

Vill nyttja spillvärme

Erik Jonuks ser stor potential i industriell symbios och möjligheten att nyttja andra industriella verksamheters spillvärme för att driva odlingarna – samtidigt som man kan bli nettokonsument av andras koldioxid. Artificiell intelligens kommer att bidra med prediktioner och optimering.

"Vi känner att vi är nära ett genombrott. Branschen har också en gemensam målbild nu: att flytta hem ohållbar produktion från Sydeuropa. Jag tror Sverige kan bli en viktig grönsaksexportör om vi gör det här på rätt sätt."

Agtira (2015)

Vd: Erik Jonuks
Grundare: Pecka Nygård
Senaste värdering: 155 milj kr
Nettoomsättning 2023: 35,5 milj kr
Resultat 2023: -24,4 milj kr
Största ägare: Poularde AB, Stig Svedberg, Daniel Brännström, Johan Stenberg, Sendelbach Förvaltning.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.