Klimat

Efter "Northvolt-modellen" – nu ska svenska mineralgödslet till USA

Anna-Britta Åkerlind, kommunstyrelsens ordförande i Örnsköldsvik, Cinis Fertilizers vd Jakob Liedberg och We Constructions vd Jonas Lindén i samband med bygget av den andra anläggningen. Foto: Pressbild

Svenska uppstickaren Cinis Fertilizer, som tillverkar mineralgödsel, har köpt mark och ska bygga sin tredje anläggning på andra sidan Atlanten.

Reporter

Cinis Fertilizer, som vill producera miljövänligt mineralgödsel, har beslutat var den tredje anläggningen ska byggas. Bolaget kommer att etablera sig i Hopkinsville i den amerikanska delstaten Kentucky i anslutning till en ny leverantör.

Bolaget har tecknat ett avtal med amerikanska Ascend Elements som ska leverera mineraler som behövs till gödslet som Cinis Fertilizer ska tillverka. Acend Element, som bygger en egen fabrik för tillverkning av batterimaterial, ska leverera upp till 240 000 ton natriumsulfat per år.

“Vi har en markanvisning för en tomt bredvid så vår anläggning kommer att ligga precis i när anslutning till Ascend. På det sättet skapar vi synergier genom att vi tar deras restprodukter”, säger Cinis Fertilizers vd Jakob Liedberg och lägger till:

“Det finns ett stort behov av såna här samarbeten. Etablerar man stora industrier som batteriproduktion skapar man nya materialflöden av råvaror, produkter och restprodukter. Nuförtiden är jag övertygad om att det gäller det att ta hand om restprodukter i stället för att bara släppa ut eller lägga på deponi som man gjorde förr.”

Samarbetar med Northvolt

Cinis Fertilizer har liknande samarbeten med Northvolt i Sverige där man etablerar sina första produktionsanläggningar i anslutning till batteribolagets fabriker. Den första ska stå klar utanför Örnsköldsvik i början av 2024 och den andra väntas börja producera i Skellefteå i mitten av 2025.

Anläggningen i USA ska stå klar 2026 och ha en produktionskapacitet på 300 000 ton kaliumsulfat.

“Det kan inte gå bättre för oss. Samtalen har pågått ett tag men först nu är det klart att vi kan ta steget ut och etablera oss i USA. Det är fantastiskt kul. Behovet av vår lösning och våra produkter finns ju där också”, säger Jakob Liedberg.

Foto: Pressbild

Anläggningen uppges kosta en miljard kronor och finansieringen ska komma från det egna kassaflödet och lån. Men bolaget undersöker även möjligheterna att få statligt och delstatligt investeringsstöd.

Har pengarna från klimatpaketet IRA varit en faktor i beslutet?
“Vi tittar själva på vilken del av finansieringen vi kan få bidrag till och vi jobbar med det. Men jag kan inte kommentera om vi får ta del av de pengarna. Det får tiden utvisa.”

Planerar sex anläggningar

Bolaget har en tillväxtplan som går ut på att producera 1,5 miljoner ton mineralgödsel på sex anläggningar i slutet av 2030. Men just nu är inte fokuset på var de resterande tre anläggningarna ska ligga. 

“Det pågår alltid diskussioner om framtida anläggningar. Men fokus nu är att dra igång den första anläggningen”, säger Jakob Liedberg.

Vad hoppas ni ha för positiv inverkan med er verksamhet?
“Vår etablering gör att vi kan kapa oljeberoendet vid produktion av konstgödsel. Nu används biprodukter från oljebranschen men vi kan tillverka samma produkt i en fossilfri kontext. Marknaden för gröna konstgödsel drivs av odlare som vill sänka sina koldioxidavtryck och vi kan hjälpa dem att göra det."

Enligt Jakob Liedberg krävs produktionen också hälften så mycket energi som konventionella metoder.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.