Klimat

Harald Mix avfärdar kritiska grönt stål-rapporten: "Stora missförstånd"

Harald Mix. Foto: Tomas Oneborg

Harald Mix ger svar på tal om ifrågasättandet av H2 Green Steels stora stålprojekt i Boden. "Det finns en allmän allergi mot statsstöd och där finns det stora missförstånd", säger han i en intervju med Dagens industri samma dag som en kritisk rapport mot grönt stål släpps.

Reporter

Under onsdagen släpps den första av tre rapporter som nagelfar bygget av H2 Green Steels stålverk i Boden. Författarna är Magnus Henrekson, senior forskare på Institutet för Näringslivsforskning och tidigare ekonomiprofessor på Handelshögskolan, och nationalekonomen David Sundén. Magnus Henrekson har varit en öppen kritiker till projektet i flera debattartiklar där han ifrågasatt elanvändningen i projektet.

Bland finansiärerna bakom rapporten återfinns bland andra finansmännen och miljardärerna Christer Gardell, Carl Bennet och Rune Andersson. Men Harald Mix lägger inte mycket vikt vid att hans branschkollegor ifrågasätter projekten, som sökt totalt ungefär 5,5 miljarder kronor (vilket Impact Loop rapporterar om här) från de statliga initiativen Klimatklivet och Industriklivet.

”Jag tolkar det som att den externa granskningen är principiellt orienterad, och att det huvudsakligen handlar om den framtida energiförsörjningen i Sverige och på vilket sätt vi bör förädla våra naturtillgångar. Dessutom tror jag att det finns en allmän allergi mot statsstöd och där finns det stora missförstånd. Men avseende H2GS hade det varit billigare för dem att ringa mig och fråga”, säger Harald Mix till Di.

Han uppger att han inte kommer förvänta sig särskilt mycket matnyttigt i rapporterna.  

”Frågar du mig har de som investerat drygt 20 miljarder i privat riskkapital bättre förutsättningar för att bedöma affärsrisken. Det ligger en otrolig lång och rigorös granskningsprocess bakom de här finansieringsrundorna. Som ett exempel har H2GS hittills lagt mer än 500 000 ingenjörstimmar på projektet. Att resa 5 miljarder euro i rådande marknadsklimat är en enorm bedrift. Teamet förtjänar verkligen en medalj.”

Vad gäller de statliga stöden uppger han att de är nödvändiga för att accelerera omställningen och att det är något flera andra länder gör.

Missa inte! Den 17 november ordnar Impact Loop en meetup på temat finansiering för impact-bolag, där bland andra Airas (backat av Harald Mix) vd Martin Lewerth deltar.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.