EXKLUSIV INTERVJU

Därför är grönt cement hett: “Kunderna skriker efter vår lösning”

Foto: Cemvision.

Cement är en av de stora globala klimatbovarna, men lösningarna har hittills varit dyra och ohållbara. Nu har svenska Cemvision, som redan backas av Bill Gates klimatfond, tagit in 110 miljoner kronor för att växla upp. Men varför har grön cement blivit så hett just nu? I en stor intervju med Impact Loop berättar Cemvisions vd Oscar Hållén om strategin när bolaget ska växa sig stort.

Reporter

Co-working-klustret Convendum på Kungsgatan i Stockholm är inte nödvändigtvis känt för sina industribolag, men här sitter jag nu med Cemvisions vd Oscar Hållén i ett litet mötesrum. Bland sobra belysningsarmaturer och dova heltäckningsmattor ska Cemvision ta sin gröna cementproduktion från en demoanläggning i Polen till betydligt större skala.

Som med många andra ambitiösa impact-startups kommer innovationen från ett team med rötter i såväl forskning som branscherfarenhet, men det finns också bakgrund från tech- och affärsvärlden. En av grundarna skapade receptet till betongen för Öresundsbron, medan en annan har byggt fabriker i Afrika. Oscar Hållén har själv en intressant karriär bakom sig, både som chefsjurist på Klarna och talskrivare åt Fredrik Reinfeldt.

Den gemensamma nämnaren hos parterna är i alla fall uppenbar: det måste finnas ett bättre sätt att tillverka cement.

Dubbel klimateffekt

I det här fallet är frågan extra relevant. Världen – och framförallt Sverige − står inför en enorm industriell omställningsprocess. Samtidigt har ingen hittills kunnat lösa cementfrågan på ett kostnadseffektivt och kvalitetssäkert sätt. Antingen ska klimatavtrycken dämpas med hjälp av dyra CCS-applikationer, eller så jobbar man med utspädning, vilket gör cementen till ett sämre bindemedel för betong.

Vi kanske bör tillägga att cement beräknas stå för 8 procent av de globala växthusgasutsläppen?

Cemvision menar att man i princip kan nå en cementproduktion utan utsläpp. 60 procent av den globala cementproduktionens utsläpp kommer i dag från själva råvaran, men istället för kalksten har man patenterat en process som fungerar med industriellt restavfall istället. Kalkstenen avger nämligen stora mängder koldioxid vid förbränning.

Resterande 40 procent kommer från förbränningen i sig. Cementugnar behöver normalt komma upp i 1450 grader för att vara effektiva. Med den svenska lösningen kan ugnen köras på lägre temperaturer, förslagsvis då drivna av fossilfri energi istället för den toxiska gröt av kol, sopor och gamla bildäck som traditionellt används i produktionen.

Från industriellt restavfall producerar Cemvision små kulor som därefter mals ner till ett cementpulver. Demoprojekt genomförs alltså med en 16 meter lång roterugn i Polen. Men det ger små volymer hittills.

”Vi kan producera i befintliga, olönsamma anläggningar som vi uppgraderar, så vi behöver inte bygga nytt. De behöver inte heller ligga på samma plats. Men den stora potentialen finns i industriell symbios, där restströmmar kan bli cement som behövs av den närliggande industrin. Det cirkulära är nyckeln för att verkligen uppnå hållbarhet över tid.”

Dags för industriell skala

Bolaget fick först en knuff genom Norrskens acceleratorprogram, och 2023 vann man första pris i tävlingen Startup4Climate som anordnas av Godel och Ellevio.

Samtidigt har två av medgrundarna invalts som fellows i det Bill Gates-backade initiativet Breakthrough Energy, som kunnat bistå med såväl kompetens och nätverk som kapital.

Sedan dess har en avsiktsförklaring signerats med LKAB för att genomföra pilotprojekt i gruvorna tillsammans. Och i mars 2024 meddelades att Cemvision tar in 110 nya miljoner för att kunna ta nästa steg.

”Vi har tre fokusområden med kapitalinjektionen,” säger Oscar Hållén. ”För det första handlar det om att kunna ta produkten till marknaden på bred front. Sen ska vi slutföra en del forsknings- och utvecklingsprojekt inom elektrifiering av cementproduktion.”

Och så behöver organisationen boostas. I dagsläget är Cemvision bara 14 anställda.

”Vi kommer påbörja rekryteringen av logistiker och ingenjörer. Jag skulle tro att vi kommer behöva anställa 20 personer innan 2024 är slut.”

Det måste finnas stor potential i norra Sverige med den nya gröna industrin?

”Absolut, gröna projekt behöver gröna material. Vi kan i princip leverera redan nu, men behöver öka vår produktionskapacitet. I demoanläggningen produceras 4 000 ton per år. Vi vill komma upp till 10 000 ton under 2024, och 100 000 ton 2025. Det är i alla fall vår målbild.”

Varför är det så bråttom?

”För att kunderna skriker efter det här. Med de kommande EU-regleringarna är det tydligt att alla kommer att behöva ställa om, och för många aktörer är cement en viktig komponent att adressera. Vi har ett tydligt svar på frågan.”

Påverkas ni av den svaga byggkonjunkturen?

”Inte nödvändigtvis. Bygg och fastigheter är bara ett segment för oss. LKAB kommer att bedriva sin gruvdrift oavsett, och vi kommer leverera till infrastrukturprojekt. Vi ser bredare än byggsektorn – klimatet bryr sig inte om var utsläppen sker. Men det kan förstås vara så att vi ligger väldigt rätt i tiden med vår produktion sen när byggandet kommer igång igen.”

Oscar Hållén ser också vindkraftverk som en intressant sektor.

”Det går till exempel åt stora volymer cement och betong för att bygga vindkraftverk, men poängen försvinner ju om man inte har hållbarhet i hela processen. Varför ska man bygga grön energi på en brun grund?”

Vilka marknader är i fokus?

”Norra Europa kommer att vara vårt fokus till en början. Det går förstås att skeppa till USA också, men det är alltid en avvägning när det gäller kostnad och klimatavtryck. Just nu brottas vi med logistiken.”

Kommer det behövas mer kapital?

”Ja, det kommer att behövas mer pengar. Men med fler avsiktsförklaringar från våra kunder blir det lättare att få bankerna med sig.”

I dagsläget pågår flera jakter parallellt – köpare, kompetens och anläggningar.

”Vi springer mot storskalig produktion nu,” säger Oscar Hållén och tittar på klockan. Han är redan sen till nästa möte.  

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.