Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
EXKLUSIV INTERVJU

Polarbröd blir investerare – letar affärsidéer i norr: "Här vi har våra rötter"

Fanny Näslund. Foto: Pressbild, grafik av Impact Loop.

Polarbrödsgruppen vill bidra till ett mer hållbart matsystem. Nu har det anrika brödbolaget dragit igång ett riskkapitalbolag. I en stor intervju med Impact Loop berättar Polar Ventures affärsutvecklare Fanny Näslund om:<br><br> → Vad brödjätten ska investera i <br> → De fyra fokusområdena<br> → Varför man letar i norr

Reporter

Impact Loop har tidigare rapporterat om intressanta CVC-aktörer på marknaden. CVC står för Corporate Venture Capital och innebär helt enkelt att stora aktörer skapar investeringsarmar för att gå in i andra bolag – inte sällan där teknologi, team eller snabbrörlighet kan bidra med synergier i moderbolaget.

Polarbröd vill inte vara sämre. Fanny Näslund flyttade i november från Östersund till sina rötter i Umeå för att axla rollen som affärsutvecklare för Polar Ventures. Nu finns det nya planer framåt.

”Vi ska investera för att påskynda omställningen till ett mer regenerativt matsystem”, säger Fanny Näslund.

Hittills har hennes tid gått till att kartlägga syfte, strategi, inriktning och investeringshorisont. Nu börjar alla pusselbitar falla på plats.

Gjort en investering hittills

För att förtydliga lite: Polarbrödsgruppen AB är själva koncernen, med en omsättning på 1,3 miljarder kronor 2023. Polarbröd och Polar Ventures är dotterbolag.

Men investeringsbolaget är inte Polarbrödsgruppens första satsning utanför bageriverksamheten − det tredje dotterbolaget Polarrenen äger i dagsläget 14 fastigheter och fem egna vindkraftverk.

”Vi har sagt inom koncernen att vi ska gå från att vara brödproducent till förändringsagent, och att ta tillvara på den kunskap och erfarenhet vi byggt upp under mer än 100 års tid”, säger Fanny Näslund.

Är utgångspunkten att investeringarna ska bidra till synergieffekter för Polarbröd?

”Inte nödvändigtvis, men det är såklart en bonus av att vara en del av Polarbrödsgruppen att vi kan dra nytta av synergieffekter åt båda hållen”

När Fanny Näslund kom in hade man redan genomfört en första investering i restaurangkedjan Råvara, som erbjuder hälsosam snabbmat vid vältrafikerade knutpunkter i norra Sverige. Polar Ventures är nu 49-procentiga ägare i bolaget.

Vad letar ni efter framöver?

"Vi tror att vi kan göra störst nytta nära tallriken. Sen tittar vi förstås på var vi kan bidra på ett bra sätt med vår kunskap och erfarenhet – samt vårt ekosystem kring produktion, logistik och kontakter med dagligvaruhandeln."

Fyra fokusområden

Att skapa ett regenerativt matsystem är ingen liten uppgift. Enligt Fanny Näslund har man inom Polar Ventures i alla fall identifierat fyra viktiga fokusområden för sina investeringar: proteinskiftet, cirkularitet, näringsrik mat, samt matmiljö och tillgänglighet. 150 miljoner kronor ligger hittills på bordet.

”Vi har sagt att kapitalet ska investeras fram till slutet av 2027. Det är fem år efter att bolaget grundades.”

Hur mycket kan en genomsnittlig investering ligga på?

”Det finns ingen strikt gräns, så det kan vara allt från någon miljon upp till 20-30 miljoner. Det beror alltid på värdering och hur mycket ägande vi kan få. Vi vill inte äga för lite. Och vi går alltid in långsiktigt, utan någon uttalad plan för exit.”

Tänker ni er ett aktivt ägarskap eller rena investeringar?

”Entreprenörskapet ligger djupt i koncernens DNA, så vi vill absolut vara aktiva och engagerade ägare. Vi vill kunna skapa värde både för bolagen och för hela ekosystemet. Det viktigaste är att se vilken hållbar förflyttning vi kan bidra till.”

Fanny Näslund vill inte begränsa horisonten för mycket, men i praktiken tittar hon främst på bolag i norra Sverige.

”Vi ska inte exkludera andra investeringsmöjligheter framöver, men främst fokuserar vi just nu på Sverige − och gärna med kopplingar till Norrland då det är här vi har våra rötter.”

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.