Vindkraft

Ska bygga vindkraftverk i trä – nu får de 20 miljoner (!) i stöd: "Full fart"

Gustav Nilsson. Foto: Pressbilder.

När Energimyndigheten delar ut hundratals miljoner till forskning- och innovationsprojekt är det primärt universitetsvärlden som får ta del av kakan. Men bland de som får stöd finns även Modvion som tillverkar vindkraftstorn i trä. "Det är full fart", säger Gustav Nilsson på Modvion.

Redaktör och reporter

Ett vindkraftverk – fast det är byggt i trä. Den visionen är fortfarande i sin linda globalt sett. Flera projekt och forskningsinitiativ pågår för att undersöka möjligheterna och fördelarna med tekniken som också är idén bakom Göteborgsbaserade Modvion. De är pionjärer på marknaden och har åtminstone delvis redan realiserat nämnda vision.

I februari i år passerades en milstolpe då bolaget lämnade över ägandet av det första kommersiella vindkraftverket i trä – kallat Wind of Change – till energibolaget Varberg Energi.

Nu har de fått in nya miljoner inom Energimyndighetens program “Framtidens elsystem”.

“Processen var smidig, det var endast en del följdfrågor på vägen om hur vi tänkt och hur det bygger vidare på tidigare projekt vi fått stöd ifrån, som bland annat EIC Accelerator-programmet”, säger Gustav Nilsson, strategi- och hållbarhetschef på Modvion till Impact Loop.

Vad ska pengarna gå till?

Pengarna kommer användas till vidare utveckling av vår produktplattform och de processer som krävs för att skala upp vårt modulära vindkrafttorn i trä och leverera dem till de största och högsta onshore-turbinerna.

Bolagets affärsidé bygger på att göra vindkraften ännu mer hållbar – ur flera aspekter.

“Vi kommer lösa vindkraftsmarknadens utmaningar med att frakta tunga och för breda stålkomponenter och möjliggöra utveckling av vindkraftsparker till deras fulla potential”, säger Gustav Nilsson och fortsätter:

“Dessutom sänker vi kraftigt koldioxidavtrycket eftersom våra modulära trätorn fungerar som en kolsänka genom att binda kolet i materialet. De genererar inte heller stora utsläpp vid tillverkningen, såsom är fallet för cement och stål som används idag.”

Fortsätter leta kapital

Målet är att under året fortsätta arbetet med att skala upp bolaget.

“Det är full fart med utveckling, planering för framtida industriell uppskalning och kommande vindkraftsparkprojekt tillsammans med våra partners i industrin”, säger Gustav Nilsson.

Ni sökte även pengar från Klimatklivet förra året, hur har det gått med den ansökan?

“Det är 'in progress', vi jobbar kontinuerligt med ansökningar för olika former av publikt stöd för att komplettera det privata kapital som behöver satsas för att möjliggöra den gröna omställningen.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.