Impact Loop avslöjar

Efter kapade budgeten – Vinnova lanserar nytt impact-stöd för startups

Jenny Elfsberg, chef för avdelningen Innovationsledning på Vinnova. Foto: pressbild.

I november skrev Impact Loop att Vinnova får kraftigt sänkta anslag, och att det årliga stödet till impact-bolag kunde komma att läggas ner. Men nu kan vi avslöja att myndigheten lanserar ett helt nytt startup-stöd inom ramen för ett annat program. Här är fem områden som kan få pengar.

Chefredaktör

Förra veckan gick Vinnova ut med att fem stora omställningsprogram beviljas finansiering inom ramen för Impact Innovation. När Impact Innovation är fullt utbyggt kommer de aktörer som söker medel från programmens aktiviteter finansieras med upp till en halv miljard kronor årligen från myndigheternas håll.

Syftet med satsningen, som kallas för “Sveriges stora innovationssatsning för 2030-talet”, är att öka takten i den gröna omställningen och stärka vår internationella konkurrenskraft.

De fem programmen sker inom tillverkningsindustrin, vatten, metall- och mineralförsörjning, offentlig sektor och bygg- och transport. Aktörerna är allt från myndigheter och universitet till branschorganisationer och storbolag.

Nytt impact-stöd

Men dolt i denna stora nyhet fanns en naggande god, annan nyhet för just impact-bolagen. Impact Loop kan nämligen avslöja att det även kommer att lanseras ett specifikt impact-stöd till startups, inom ramen för detta program.

Det berättar Jenny Elfsberg, chef för avdelningen Innovationsledning på Vinnova.

"När vi gick igenom alla ansökningarna till Impact Innovation så såg vi att just startups var lite svagt representerat. Det är inte så konstigt då programmet riktade sig till andra aktörer, men då ville vi skapa en utlysning som Vinnova står värd för men där beslut om vilka som finansieras tas tillsammans med Energimyndigheten och Formas", säger hon.

Beskedet om det nya impact-stödet för startups ska sättas i perspektivet av att Vinnova fått kraftigt kapade anslag, varpå det tidigare impact-stödet är hotat.  

"Vi har behövt tajta till budgeten, det har vi. Och vi har verkligen behövt vrida och vända på våra insatser och se hur vi kan hantera situationen. Men det har egentligen drabbat offentlig sektor mer än startups", säger Jenny Elfsberg.

När exakt utlysningen kommer ut kan hon inte svara på just nu, inte heller hur mycket pengar det rör sig om.

"Jag hoppas att det öppnar upp innan sommaren men det ligger på mina kollegor tillsammans med impact-ansvariga på respektive myndighet."

Verkar inom fem områden

Klart är dock att stödet i någon mån kommer att riktas mer mot företag som verkar inom de fem områdena som nu fått finansiering.

“Stödet kommer att riktas mot startups, men sen vill vi gärna att de ska hitta en form i de fem impact-programmen. Men exakt hur teamen som ansvarar för detta formulerar den utlysningen kan jag inte svara på nu. Vi behöver lägga ett pussel ihop", säger Jenny Elfsberg.

Hon fortsätter:

"Vi försöker samla ihop portföljen av impact-innovationssatsningar. Vi vill inte att det sker saker väldigt separerade från varandra, utan att det blir en kraftsamling."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.