Proptech

Proptech-vd:n om hajpen kring batterilager: "Är att skrapa på ytan"

Fredrik Tunberg, vd för Sally R.

För mycket snack om batterilager och solceller och för lite om energibesparingar och balansering av elnätet. Det tycker proptech-bolaget Sally Rs vd Fredrik Tunberg och avslöjar vad bolaget jobbar på nu: att fastigheten i sig blir en del av energisystemet.

New York-korrespondent

Impact Loop har tidigare skrivit om den våg av regleringar som nu sveper över fastighetsbranschen, där bland annat New York ligger i framkant.

Detta har öppnat för en rad olika lösningar – från energioptimering till solceller och nya material.

Svenska proptech-uppstickaren Sally R är ett av bolagen som verkar inom den första kategorin. Med en molnbaserad mjukvara som ansluts till fastighetens befintliga system mäts inomhusklimatet så att man kan optimera och nå önskad luftkvalitet med så låg energiförbrukning som möjligt.

"Besparingen varierar beroende på fastighet men i snitt hamnar vi på ungefär 20 kilowattimmar per kvadratmeter och år”, säger Fredrik Tunberg, vd för Sally R.

Fastigheter för balansering av energiförsörjningen

Bolaget har funnits sedan 2016 men det är först de två senaste åren som man marknadsfört tjänsten, vars teknik arbetats fram i samarbete med NASA och ESA.

För Impact Lopp berättar dock Fredrik Tunberg att man ska ta nästa steg – med en ny funktionalitet som är under utveckling.

Det vi försöker lyfta är att vi måste kunna styra fastigheter på ett mer intelligent sätt

Det handlar om en dynamisk styrning som kan anpassa hur mycket el och byggnaderna använder beroende på signaler från energimarknaden. Det kan i sin tur balansera belastningen på elnätet, vilket kommer att krävas när trycket på förnybar energi ökar.

"Min känsla är att vi bara pratar om batterilager och microproduktion men det är bara att skrapa på ytan och, i dagsläget, varken skalbart eller hållbart. Det vi försöker lyfta är att vi måste kunna styra fastigheter, som generellt är ganska osmarta, på ett mer intelligent sätt. Då kan fastigheter användas för att balansera den väderberoende energiproduktionen”, säger Fredrik Tunberg.

Konkret kan det innebära att man kan minska elförbrukningen när det finns lite el tillgänglig i nätet, eftersom fastigheten buffrat energi, i form av värme/kyla eller att den har förventilerats, när det till exempel blåst mycket.

“Det finns en enorm kapacitet inbyggd i de system som klimatiserar fastigheter. Kan vi använda denna kapacitet mer dynamiskt så blir värdet av det vi gör kanske tio gånger så högt och vi går från att inte bara ge trevliga besparingar till att faktiskt spela en roll för något större, att bli samhällskritiska”, säger Fredrik Tunberg. 

Iskyla i stora delar av Sverige ställer krav på smartare fastigheter. Bild på byn Vittangi i Kiruna som förra veckan hade -39 grader Foto: Emma-Sofia Olsson / TT.

"En jättestor omställning"

Än så länge är marknaden för energitjänster under uppbyggnad och för att skalbart kunna vara med och balansera elnätet krävs enligt Fredrik Tunberg både regleringar och politiska styrmedel, till exempel incitament som gör det tillräckligt lönsamt att upplåta sin fastighet som "batteri".

Det ställer även krav på att de underliggande tekniska systemen i fastigheterna kan ändra inställningarna i realtid. Annars går värdet förlorat då förutsättningarna hinner ändras.

Det kommer att kosta att vara smutsig och ligga i bakvattnet

Men utvecklingen går åt rätt håll och nya styrsystem som sätts in i befintliga hus och nybyggnationer möter kraven för att kunna styra energianvändningen på ett smartare sätt, även om det fortfarande finns ett stort digitalt arv som inte gör det.

“Vi är en del av en jättestor omställning inom fastighetsbranschen. Det finns dock en risk att man väljer andra vägar, till exempel att investera i solceller, vilket ser bra ut men inte underlättar för Sverige när vi har som högst behov av kapacitet, det vill säga kalla vinterdagar”, säger Fredrik Tunberg. 

Regleringar bäddar för tillväxt

Sally R, som landade på 15 miljoner kronor i omsättning förra året, håller nu på att ta in kapital för att fortsätta växa. Siktet är inställt internationellt.

“Vi har en del på gång i Storbritannien och hoppas ta första steget i Nordamerika under nästa år. Vi har trycktestat affärsmodellen, vi vet att teknologin efterfrågas och vi vet att problembilden är större än i Skandinavien”, säger Fredrik Tunberg. 

Ett exempel är som tidigare nämnt New York, där staden 2019 antog Local Law 97 som är en del av stadens bredare satsning för att minska sina växthusgasutsläpp. Lagen innebär utsläppsgränser för större byggnader redan under 2024. Nästa deadline, 2030, kräver strängare gränser med en minskning av utsläppen med 40 procent. År 2050 är målet noll utsläpp. Med stadens drygt 50 000 byggnader som faller inom lagens omfattning finns alltså stora möjligheter för tillväxt.

I EU:s åtgärdspaket Fit for 55 inkluderas även regleringar för byggnaders energiprestanda med mål om att alla nya byggnader ska uppnå noll nettoutsläpp före 2030 och att befintliga byggnader ska omvandlas för att nå noll nettoutsläpp före 2050.

De stegen är något som Fredrik Tunberg pekar ut som nyckelfaktorer framåt:

"Det kommer att kosta att vara smutsig och ligga i bakvattnet".

LÄS MER: Ny utsläppslag i New York kan göra svenska proptechbolag till vinnare

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.