Cirkularitet

Tidigare IKEA-chefens möbeluthyrare säkrar lån på halv miljard: "Hoppas kunna inspirera"

Emil Steenhouwer, CFO för Nornorm. Foto: pressbild.

Det cirkulära företaget Nornorm har säkrat lånefinansiering på 500 miljoner kronor från bland annat Santander och Europeiska Investeringsfonden (EIF), med målet att ta marknadsandelar i Europa. Nu hoppas bolagets CFO Emil Steenhouwer på att fler företag med cirkulära affärsmodeller ska följa deras exempel.

Redaktör och reporter

Impact Loop har flera gånger rapporterat om bolagen med cirkulära affärsmodeller, det vill säga en modell som bygger på att produkten som säljs inte är nyproducerad utan återanvänds, ofta i en låne- eller hyresmodell. Vi har både skrivit om att bolagen är heta för investerarna och, i vissa fall, framgångsrika. Men också om att många har svårt att skala upp verksamheten.

Ett något speciellt bolag i det sammanhanget är Nornorm. De är redan stora, och det har anledningar som vi återkommer till.

Deras affärsmodell innebär att företag betalar en månatlig avgift per kvadratmeter kontorsyta, vilket eliminerar behovet av stora initiala investeringar i kontorsmöbler. Möblerna tillverkas av välkända märken som Hay, Martela och Herman Miller, och Nornorm tar ansvar för att förlänga deras livslängd genom återbruk och renovering.

Med huvudkontor i Köpenhamn och ytterligare kontor i Amsterdam, Stockholm, London och Berlin har Nornorm snabbt expanderat sin verksamhet. Företaget har redan etablerat sig på flera marknader och samarbetar med kända varumärken som Wolt, Electrolux och Klarna.

Ikea-profil som medgrundare

Företaget grundades 2020 av den tidigare Ikea-chefen Anders Jepsen (vd) och Skype-medarbetaren Jonas Kjellberg. Idag är bolaget fristående från Ikea, men möbeljätten finns fortfarande med som en av de stora investerarna.

"Ikea gick in med mycket pengar vilket gjorde att vi kunde komma igång snabbt och ta en position. Där har vi en 'head start' mot många andra bolag. Därefter ville vi få in andra investerare och skapa en mer balanserad ägargrupp. Då kom Carl-Johan Perssons bolag Phillian och även Verdane in i bilden”, säger Emil Steenhouwer, CFO på Nornorm, till Impact Loop.

Bolaget har sitt säte i Danmark, något som enligt Emil Steenhouwer beror på de fördelaktiga regler för startups som landet hade vid bolagets grundande. Men företaget har starka svenska band, både på ägar- och kundsidan. I och med Sveriges mer öppna regler under covid blev landet också bolagets pilotmarknad.

"Ganska ensamma"

Idag har de 1 600 projekt och 1 000 kunder på plats, främst i norra Europa. Med sikte på resten av Europa, och på sikt även USA, har bolaget tagit in 50 miljoner euro i lån från storbanken Santander och Europeiska Investeringsfonden.

"Eftersom vi äger våra egna tillgångar i form av möblerna så har vi ganska stora kostnader. Därför beslutade vi oss för att ta in lånekapital. Det känns fantastiskt att vi lyckats med det, och jag hoppas vi kan inspirera andra. Det är ovanligt att dessa stora banker går in och finansierar den här typen av cirkulära affärsmodeller," säger Emil Steenhouwer.

Att bolaget siktar på att skala upp just nu grundar sig i den svalare investerarmarknaden, berättar Emil Steenhouwer.

"När marknaden vänder och kapitalet börjar flöda igen kommer det säkert att dyka upp flera aktörer som kan konkurrera med oss. Men just nu är vi ganska ensamma och vill passa på att etablera oss på nya marknader."

Är externt kapital ett måste för att kunna skala som cirkulärt bolag?

"Det kommer att behövas för att göra de omställningar som alla startups inom cirkularitet vill göra. Det är fantastiskt med mindre företag och idéer inom hållbarhet och cirkularitet, men det är först när du skalar upp till den stora skala vi är på väg mot som företaget kan göra verklig skillnad."

Ännu är bolaget inte lönsamt, men det är inte heller något de strävar efter just nu.

"Skulle vi lämna de marknader där vi håller på att etablera oss skulle vi vara lönsamma, men vi vill fortsätta vara negativa i denna tillväxtfas. Däremot vill vi ligga nära lönsamhet, så att vi har verksamheten under kontroll."

2023 omsatte bolaget 10,5 miljoner euro, vilket var en ökning med 105 procent från 2022.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.