Begagnat

Ny Blocket-utmanare vill fokusera på stora möbler – ”Det här är en revolution”

Lars Syse Christiansen och Ida Barth Thomassen på Wanda. Foto: Pressbild

Nu kommer en ny aktör på den svenska begagnatmarknaden som vill utmana jättarna genom att sikta in sig på stora möbler. “Vi gör att konsumenterna inte längre har ursäkter för att undvika återanvändning, oavsett föremålets storlek”, säger Ida Barth Thomassen, Nordenchef på Wanda.

Reporter

Det norska teknik- och logistikföretag Wanda som etablerat sig på den svenska marknaden för andrahandsförsäljning lanserar en ny tjänst för att förenkla för folk som vill sälja stora möbler, cyklar och barnvagnar. Bolaget kommer att erbjuda att hämta det säljaren vill bli av med och sköta allt som har med försäljningen att göra, från bildtagning och annonspublicering till förvaring och leverans.

”Vi går in på en del av marknad som ingen annan verkar på. Konsumenterna får tillgång till en tjänst som gör det enkelt och effektivt att sälja stora möbler, barnvagnar eller andra skrymmande föremål. Det här är en revolution och de stora aktörerna ligger efter”, säger Lars Syse Christiansen, grundare och vd på Wanda.

Wanda kommer framöver även att erbjuda tilläggsfunktioner som rengöring av möblerna, reparationer och möjligheten att sälja genom budgivning.  

Lars Syse Christiansen, som även var med och grundade det börsnoterade solcellsbolaget Otovo, tror att om man underlättar för folk att sälja och köpa stora föremål kommer andrahandsförsäljningen på området att öka.

”På kort tid har vi sett en stor ökning av efterfrågan på alternativ för återanvändning och i synnerhet försäljning av stora föremål. Nu sänks tröskeln och det blir lättare för folk att sälja och köpa stora begagnade saker”, säger han.

Vad gör ni för impact?
“Wanda gör det enkelt att på ett hållbart sätt leva i staden genom att göra det smidigt att ta hand om dina saker, underhålla, reparera, köpa och sälja begagnat. Vi har en flotta av eldrivna fordon och anställer våra egna förare – det är ingen gig-ekonomi på Wanda.”

Wanda vill hämta upp större möbler och sälja.

Impact Loop gjorde nyligen en genomgång av hur det går bland bolag som sysslar med begagnat och uthyrning i Sverige och siffrorna visade att tillväxten ökar. Bland annat ökade H&M-backade Sellpy, som säljer begagnade kläder på nätet, sina intäkter med hela 83 procent mellan 2021 och 2022.

Men Wanda tror att det går att öka marknaden ännu mer och ta marknadsandelar genom att ta på sig logistiken vid andrahandsförsäljningen av stora produkter.

”Den logistik och kompetens vi erbjuder säkerställer bra lösningar. Det är den viktigaste motivationen för användarna, det ska vara så användarvänligt som möjligt. Tjänsten som Wanda lanserar gör att konsumenterna inte längre har ursäkter för att undvika återanvändning, oavsett föremålets storlek”, säger Ida Barth Thomassen, Nordenchef på Wanda.

Wanda Sweden hade en omsättning på runt 600 000 kronor under 2022 och gick då med en förlust på knappt 15 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.