Syre

Vd:n om Syres nya kapitalrunda: "Ett riktigt starkt nordiskt kluster"

Dennis Nobelius, vd för Syre, och Susanna Campbell, medgrundare och ordförande. Foto: pressbild.

Vargas och H&M-backade polyesteråtervinnaren Syre tar in ytterligare 50 miljoner dollar från bland annat Norrsken VC och Volvo Cars. Samtidigt slutför man köpet av tekniken som är bolagets kärna, utvecklat av ett doldisbolag i USA.

Redaktör och reporter

Genom att återvinna polyester i stor skala vill Syre lösa en av textilbranschens största klimatproblem, som orsakas av just polyesterproduktion.

Bakom sig har man modejätten H&M och riskkapitalbolaget Vargas, och tidigare i år gick man också ut med att man säkrat 50 miljoner dollar, motsvarande 518 miljoner kronor, i kapital av en av världens största klimatfonder, TPG Rise Climate.

Nu står det klart att Syre tar in lika mycket pengar till, vilket gör att deras totala kapitalrunda landar på 100 miljoner dollar, motsvarande drygt 1,1 miljarder kronor.

Bland de andra investerarna finns Giant Ventures med kontor i USA, London och Danmark, liksom ett gäng nordiska spelare: IMAS Foundation, en systerstiftelse till INGKA Foundation som äger Ingka Group och driver majoriteten av IKEA-butikerna världen över, liksom riskkapitalbolaget Norrsken VC samt Volvo Cars.

"Det känns fantastiskt kul", säger Dennis Nobelius till Impact Loop och fortsätter:

"Det här är ett riktigt starkt nordiskt kluster investerare. Nu har vi en stor spelare i USA, en i England och nu ett gäng starka nordiska aktörer. Alla är fokuserade på att skala – och att skala snabbt", säger han.

Ska bygga fabriker

Pengarna kommer att användas för att bygga klart Syres prototypfabrik i USA, som är planerad att vara i drift senare i år. Man ska också rekrytera team i Asien, berättar Dennis Nobelius för Impact Loop.

"Nu söker vi folk i Asien där vi bestämt att vår nästa fabrik ska vara. Förmodligen blir det i Vietnam. Jag är snart på väg dit för att scouta industrifabriker. Vi ska besöka en åtta till tio stycken", säger han.

Varför just Vietnam?

"Vi har gjort en rejäl scoutning tillsammans med Business Sweden och tittat på olika faktorer, och då har vi landat i att Vietnam har ett väldigt bra läge."

Köpt forskarbolag i USA

Syre meddelar i samband med kapitalrundan att man gjort klart köpet av en patenterad teknik som är kärnan i bolagets polyester-återvinning. Tekniken, som utvecklats av det North Carolina-baserade företaget Premirr över en period av mer än nio år, kan omvandla postkonsumentavfall till cirkulär polyester på ett energieffektivt sätt och ska lanseras på global skala.

"Vi genomförde en rigorös sökning och utvärdering av mer än 20 polyesteråtervinnings-teknologier världen över. Så hittade vi Chris Luft och Matthew Parrott, grundarna av Premirr. Även om partnerskapsavtalet ingicks förra året, är det nu som Premirr är fullt integrerat i Syre, och jag är verkligen stolt över att ha grundarna ombord när vi fortsätter att skala upp teamet och företaget", säger Dennis Nobelius.

Syre kommer att fortsätta driva utvecklingen från sin forsknings- och utvecklingshub i North Carolina, och bolaget planerar även att expandera sin närvaro i regionen.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Gå med i vårt affärsnätverk och knyt värdefulla kontakter på månatliga meetups med ett av våra medlemskap
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare med månatligt dealflow
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Gå med i vårt affärsnätverk och knyt värdefulla kontakter på våra månatliga meetups med ett av våra medlemskap
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare med månatligt dealflow
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.