Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Investeringar

Svårt att investera i klimatbolag: "Man vill inte lägga alla ägg i samma korg"

Panel på klimatkonferensen The Drop. Foto: Jan Ahmadi

Det finns flera svårigheter med att investera i impact-bolag – men det finns också saker som kan underlätta både hos investerarna och entreprenörerna. Det var budskapet vid ett scensamtal på klimatkonferensen The Drop.

Reporter

På ett sidoevenemang till The Drop bjöd Almi Invest Greentech in till ett panelsamtal om hur man kan jobba med att skala upp gröna teknikbolag. Inbjudna var både representanter från bolag och investerare, och diskussionen kom in på vilka utmaningar som finns på området.

”Det finns mycket kapital och vilja att investera i klimatbolag. Och statistiken visar att investeringarna ökar i klimatlösningar. Men utmaningen för investerare är att man samtidigt vill diversifiera. Man vill inte lägga alla ägg i samma korg”, säger Monalotte Theorell Christofferson, finanschef för investmentbolaget Stena Sessan.

Det skulle förenkla för alla inblandade att ta en mindre risk i de här bolagen

Hon trycker även på att det finns en svårighet med att kalkylera risk när man investerar i mindre bolag med nya teknologier.

”Vi har också de vanliga utmaningarna för startups, att de ska formas, lösningarna ska kommersialiseras och så ska de jobba med att få in finansiering. De behöver handpåläggning och mycket stöd från vår sida med de bitarna. Vi behöver framför allt hjälpa till med att ta in nya investerare som man kan dela risken med. Det skulle förenkla för alla inblandade att ta en mindre risk i de här fantastiska bolagen.”

Hampus Jakobsson, medgrundare och partner på Pale Blue Dot. Foto: Jan Ahmadi

Jörgen Bodin, investeringsansvarig på Almi Invest Greentech, är inne på samma spår. Han efterfrågar att branschkollegorna ska täppa till det gapet som han upplever finns mellan riskkapitalbolag som investerar tidigt i bolag och när de större institutionerna kliver in.

”Bolagen behöver olika former av finansiering. Jag har exempelvis inte så mycket samtal med 'private equity'-aktörer. Det skulle göra det enklare om flera typer av investerare kom och knackade på min dörr. Det kanske är svårt för dem att investera pengar i början. Men de kan lägga lite tid åtminstone. Så kan vi sondera vilka som är intressanta för bolagen när de kommer till det stadiet”, säger Jörgen Bodin.

Skillnad på mjuk- och hårdvara

Det finns också olika typer av utmaningar med olika typer av bolag. Det gäller att skilja bolag som sysslar med mjukvara och de som hanterar hårdvara eller industri, menar Rokas Peciulaitis, partner på Contrarian Ventures.

Jag kan uppleva att det finns uppfattningar bland bolagen om att oljebolag är onda

”Man behöver genomföra en hel hög med steg om man är ett hårdvarubolag. Man behöver kapital, kundavtal, lån och hitta rätt partners. Sedan behöver man en operatör som bygger och driver fabriken man ska ha. Det är enorm komplexitet kring att driva den typen av projekt, för att inte tala om risken med teknologin på det”, säger han.

Rokas Peciulaitis uppger att hans investmentbolag letar efter teknologier som kan hålla över 100 år. Men han riktar en viss kritik mot hur vissa av bolagsgrundarna går till väga med att försöka forma sina affärsmodeller för att passa den mallen.  

”Jag kan uppleva att det finns en del uppfattningar bland bolagen om att oljebolag och liknande är onda. Och därför vill man inte lära av dem. Men hur kan man omstöpa något man inte förstår? Titta på Jeff Bezos. Han ville först förstå Walmart innan han gick in och rörde om för den branschen. Man behöver gå in där och lära sig hur det fungerar först eftersom det mesta är en form av retrofit. Det är sällan man kommer med något sprillans nytt”, säger Rokas Peciulaitis.

LÄS MER: Två saker krävs för att locka de stora pengarna till impact-bolagen

The Drop


Datum:
7:e september
Plats:
Lokstallarna, Malmö
Deltagare:
950 personer
Aktörer bakom:
The Drop är organiserat av klimatfonden Pale blue dot, varumärkesbyrån DOMINO samt de regionala aktörerna Almi Företagspartner Skåne, Skåne Startups och Region Skåne.
Finansiering:
Europeiska regionala utvecklingsfonden, Region Skåne, Malmö Stad och Visit Skåne.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.