Volta Trucks grundare om dubbla konkurserna – och lärdomarna: "Vi tog en chansning att köra stort"
Det svenska ellastbils-undret Volta Trucks gjorde comeback efter att ha gått i konkurs 2023.<br><br>Men i fredags försattes bolaget i konkurs – igen.<br><br>I en intervju med Impact Loop berättar medgrundaren Kjell Walöen, som varit med hela tiden, om orsaken till andra konkursen, finansieringen som föll på målsnöret och vad han ska göra nu.<br><br>"Jag går dit pengarna finns – defence tech."

Det var vid lunchtid på fredagseftermiddagen det stod klart att Volta Trucks, det svenskgrundade företaget som tillverkar ellastbilar, gått i konkurs – för andra gången.
Första gången skedde i oktober 2023, efter att en amerikansk leverantör hade gått in i rekonstruktion. Konkursboet köptes då upp av den amerikanska hedgefonden Luxor Capital Group, som var en av Voltas största investerare.
När Impact Loop får en pratstund med den ena grundaren Kjell Walöen, som jobbat kvar på Volta Trucks efter den första konkursen, befinner han sig i hemstaden Trondheim. Tillsammans med Carl-Magnus Norden (som dragit igång ett nytt bolag) startade han Volta Trucks 2019 med målet att fullt ut elektrifiera lastbilar.
Föll på målsnöret
Kjell Walöen är tydlig med att han uttalar sig som privatperson och medgrundare, inte som representant för bolaget, vars konkursbo nu ligger hos en konkursförvaltare.
"Det var i princip klart med en aktör om ett avtal om finansiering, men något hände som gjorde att det inte gick vägen", säger han om varför det gick som det gick en gång till.
Kjell Walöen kan inte uttala sig om vem det var som skulle kliva in, mer än att det inte var en europeisk aktör. Han berättar att finansieringsplanen, som var på över 100 miljoner euro (motsvarande 1,1 miljarder kronor), hade förhandlats under en längre tid och var accepterad av alla parter.
Problemet var att pengarna inte kunde överföras direkt utan en bryggfinansiering behövdes. Även dessa förhandlingar pågick under lång tid och var enligt Kjell Walöen i princip färdiga. Men även här slutade det med att parterna inte var eniga om detaljerna i tid.
Varför blev det så?
"Som jag förstod det föll det på praktikaliteter. Eller det är kanske inte helt rätt ord, men man kan säga att man sökte en smart lösning på hur Volta Trucks kunde finansieras på kort sikt, och det lyckades inte. Det var delvis på grund av regulatoriska hinder från Europas sida. Så pengarna gick upp i rök."
Ville köpa upp Volta Trucks
Tillbaka till tiden före konkursen. När (det första) konkursboet av Volta Trucks såldes till Luxor Capital Group förra vintern var planen att driva bolaget mer slimmat. Men man behövde ändå ta in mer kapital på sikt för att kunna få ut ellastbilarna på vägarna.
Men redan i somras stod det, enligt Kjell Walöen, klart att finansieringen inte gick så bra som förväntat. Ungefär samtidigt påbörjade han själv en process att försöka köpa upp rättigheterna till att producera och sälja Volta Trucks i USA.
"Det höll jag på med hela hösten", säger han.
Efter en tid bestämdes det att hela Volta Trucks skulle säljas. Även här gjorde Kjell Walöen ett försök att ta in kapital och köpa upp bolaget själv. Men inget av alternativen gick vägen.
"Då la jag ner idén."
Lärdomen: Kanske vara mer försiktiga
Enligt Kjell Walöen gick Volta Trucks bra även innan den första konkursen, på så sätt att utvecklingen och förproduktionen rullade på mer eller mindre enligt plan. Utmaningen, menar han, var att lastbilarna kostade för mycket att producera. Det är först när man kan komma upp i stora mängder som man kan vinna skalfördelar och stora kontrakt.
"Men det var vi medvetna om när vi började. Man får inte en optimal kostnad på en ny produkt som startup. Det viktigaste för oss var att få ut en fin lastbil som var överlägsen, vilket den också var. Kostnadsreduktionerna skulle dras i gång efter att vi hade kommit gång med produktionen."
Vad tar du med dig från de här två resorna med Volta Trucks?
"Vi kanske skulle ha varit mer försiktiga och gått fram mer konservativt. Samtidigt finns en risk att göra det också. Som fordonsbolag måste man ha en viss massa för att bli tagen seriöst av kunder och leverantörer och möjliggöra kostnadseffektiva inköp och produktion. Så vi tog en chansning att köra stort, men då batterierna uteblev och försäljningen sköts upp kunde vi inte överleva länge."
Som fordonsbolag måste man ha en viss massa för att bli tagen seriöst av kunder
"Nu är det nog"
En annan lärdom han tar med sig är att inte ha en alltför ambitiös tidsplan. Med så många anställda och inget kassaflöde var det viktigt att komma ut med lastbilarna, och därför gjordes allt för att forcera utvecklingen och lanseringen.
"Det blev rörigt. Det var många ändringar mot slutet och i slutändan vet jag inte om den aggressiva tidsplanen hjälpte oss så mycket."
Att börja i mindre skala och bit för bit skala upp är en lärdom många impact-entreprenörer tar med sig efter batteribolaget Northvolts krasch. Men det är lättare sagt än gjort, menar Kjell Walöen.
"Det är svårt att få genomslag för den typen av industri om man inte kör hårt. Investerarna har fonder som ska ha avkastning, så de vill ha tillbaka pengarna så fort som möjligt. Då vill de se en plan som är ambitiös och aggressiv. Man lever ju från finansieringsrunda till finansieringsrunda, så i slutändan är det investerarna som har sista ordet."
Hade ni kunnat sälja fler offtake-avtal så att ni hade fått in pengar i förväg?
"Det är nog svårt i den här branschen – kunderna vill ju prova bilarna först. Men vi hade ett stort intresse med flera tusen ‘letter of intents’, men det är ju inga bindande avtal."
Två resor med Volta Trucks, vill du köra en tredje?
"Nej, nu är det nog. Det jag har varit med om har varit jätteintressant och givande och jag skulle inte ha velat vara utan det. Men jag skulle gärna vilja jobba vidare med startups. Det är en livsstil som passar mig."
Så vad ska du göra?
"Jag går dit pengarna finns – defence tech."
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Just nu: Uppgradera till Looper och få 20% rabatt
- Exklusiv deal för dig som nyhetsbrevsprenumerant – 20% rabatt i ett år
- Slipp betalväggen – du får full tillgång till all vår dagliga kvalitetsjournalistik
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups