Volta trucks-konkursen

Volta Trucks säljs till amerikansk hedgefond – "En enorm lättnad"

Kjell Walöen, ena grundaren av Volta Trucks.

På fredagsförmiddagen kom beskedet att konkursade svenska ellastbilstillverkaren Volta Trucks får ny ägare. Det är den amerikanska hedgefonden Luxor Capital Group som tidigare investerat i bolaget som blir ny ägare. "Jag skulle bli förvånad om jag inte kommer att fortsätta", säger Kjell Walöen, medgrundare till Volta Trucks till Impact Loop.

Reporter

Sedan svenska ellastbilstillverkaren Volta Trucks meddelade att bolaget ansökt om konkurs i mitten av oktober har arbetet pågått med att hitta en ny ägare. Till Impact Loop har den svenska konkursförvaltaren Mikael Kubu tidigare beskrivit att det funnits flera intressenter.

Förra veckan kom rapporter om att det i synnerhet var en intressent, som befann sig i slutförhandlingar. Detta bekräftade även Volta Trucks grundare Kjell Walöen i en större intervju med Impact Loop.

Enligt uppgifter från den brittiska konkursförvaltaren A&M till brittiska Sky News är de förhandlingarna nu alltså avslutade, och en ny ägare kliver in. Övertagandet sker i det nya bolaget Volta Commercial Vehicles Ltd.

"Vi är glada att ha säkrat Volta Trucks framtid genom att underlätta dess förvärv av Volta Commercial Vehicles Ltd (Impact Loops översättning).", säger Andrea Jakes, verkställande direktör för A&M till Sky News.

Som det tidigare spekulerats i så handlar det om den amerikanska hedgefonden Luxor Capital Group som är en tidigare investerare och långivare till Volta Trucks. Enligt Sky News ska affären handla om ett köp av den del av bolagets verksamhet som är placerad i Storbritannien. Det finns inga uppgifter om vad som nu händer med Volta Trucks svenska bolag eller det svenska huvudkontoret.

Enligt Kjell Walöen har ett hundratal av bolagets totalt 850 anställda fortsatt att arbeta i verksamheten efter konkursen. Vad som händer med övriga anställda när en ny ägare är presenterad och i vilken omfattning de kommer att återanställas är i nuläget oklart. Det samma gäller med de båda svenska grundarna Kjell Walöen och Carl-Magnus Nordens framtid i bolaget, vilket Walöen bekräftar när Impact Loop når honom på fredagen.

"Jag har ett jobb att göra nu med arbetet kring produktionskontraktet med Steyr och en del andra saker. Jag skulle bli förvånad om jag inte kommer att fortsätta men det är inget som är klart än. Jag räknar med att få en mer konkret bild någon gång nästa vecka", säger Kjell Walöen.

Han har inte heller varit i kontakt med den nya ägaren Luxor Capital Group efter att avtalet blev klart men uppger att han väntar sig ett samtal inom kort.

"Jag räknar med att det sker i början på nästa vecka"

Samtidigt är Kjell Walöen tydlig med hur glädjande dagens besked är.

"Det är en enorm lättnad verkligen. Det är mycket känslor och nu känner jag att den besvikelsen som varit med förlorade aktievärden nu ligger bakom oss. Det viktiga är att få se det här lyckas och att det faktiskt blir något av Volta Trucks. Dagens besked ser lovande ut för den fortsättningen men nu ska ett jobb göras för att resa kapital till uppstartskostnaderna. Det blir ett par spännande månader framåt", säger Kjell Walöen.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.