Hållbarhet

Position Green går mot strömmen – prioriterar tillväxt över lönsamhet

Daniel Gadd, Position Greens vd och medgrundare. Foto: Pressbild

En dubblerad omsättning och en nordisk sammanslagning. Position Green har haft ett händelserikt år när allt fler bolag vill få hjälp med sin hållbarhetsdata.

Reporter

Position Green har positionerat sig för en ökad efterfrågan på stödtjänster från aktörer som behöver hjälp i sitt hållbarhetsarbete. I Sverige gick omsättningen från runt 25 miljoner kronor under 2021 till drygt 59 miljoner under fjolåret. Men sett till att man nu ingår i en större, nordisk koncern ska det ha gått ännu bättre än vad den svenska redovisningen förtäljer.

Bolaget förvärvades av Private Equity-företaget Norvestor under 2022 och i samband med det förvärvades ytterligare ett bolag i Norge och Danmark som nu slagits ihop under samma paraply.

“Totalt omsatte vi egentligen 120 miljoner eftersom vi ingår i en större grupp nu. Så det är en ännu kraftigare utveckling än vad man ser. Vi växer över 100 procent organiskt. Det känns jättekul”, säger vd Daniel Gadd.

Ökat sitt tjänsteutbud

Position Green tillhandahåller en plattform där andra företag kan få hjälp med att få bättre koll på sin hållbarhetsdata. Där finns även flera nya stödtjänster numera.

“Vi har en fantastisk produkt för att hantera sin hållbarhetsdata. Det vi lagt till är rådgivning kring hur kunderna ska jobba med den strategiskt. Vi erbjuder även möjligheten att utbilda personalen. Och numera har vi även adderat certifieringstjänster, alltså att vi kan kvalitetssäkra deras data. Så vi har breddat hela vårt produktutbud”, säger Daniel Gadd.

Efterfrågan på Position Greens produkter drivs av en rad olika faktorer. Bland annat har det blivit allt vanligare med krav från investerare och långivare på att få se hur bolagen ligger till inom olika hållbarhetsfrågor och hur de jobbar med dem. Men den stora drivkraften är de hållbarhetsredovisningskrav från EU som kommer att omfatta europeiska företag inom ett par år.

Väljer att gå med förlust

I och med att allt fler företag kommer behöva hjälp inom området kommer tillväxt att fortsatt ta prioritet över lönsamhet för Position Green. Bolaget gick med en förlust på runt 20 miljoner under 2022, en ökning med runt 15 miljoner jämfört med året innan.

“Eftersom vi kan ha en så snabb tillväxt som vi har väljer vi att göra ett negativt resultat. Det kommer vi också göra under 2023 eftersom vi siktar på att omsätta över 200 miljoner i år. Men vi kan väldigt snabbt ställa om till att bli lönsamma”, säger Daniel Gadd.

Ställer inte investerarna högre krav på lönsamhet i de här ekonomiska tiderna?
“Det gör de nog. Vi valde att gå mot private equity-bolag från start så vi behöver inte göra en ny runda snart. Nu kan vi sitta lugnt i båten men det är klart att vi känner av det också. Vi ser att kunderna får stramare budgetar. Det är nog egentligen sunt och viktigt att investerarna ställer krav. Det sållar ut de oseriösa aktörerna med dåliga produkter som snor till sig kunder genom att erbjuda sina tjänster i princip gratis.”

Position Green har inom sin nya koncern förvärvat ytterligare en dansk aktör och spanar efter flera förvärvsmöjligheter. Bolaget har hittills expanderat till ett tiotal olika städer. Förutom de tre kontoren i Sverige har man bland annat etablerat sig i Oslo, Köpenhamn och London samt i tre amerikanska städer.

“Nu öppnar vi även i Bryssel. Sedan ska vi växa där vi finns”, säger Daniel Gadd.

Position Green


Startår: 2015
Grundare: Daniel Gadd, Rickard Häll, Björn Johansson, Christer Östergaard och Fabian Hagman
Vd: Daniel Gadd
Omsättning 2022: 59,4 Mkr
Resultat 2022: –19,8 Mkr
Största ägare/investerare: Norvestor
Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.