Foodtech

Peas of Heaven håller stånd mot vegodippen – “Lyckats vända bolaget till break-even” 

Produkt- och utvecklingschefen Julia Granung. Foto: press, collage av Impact Loop

Trots att utvecklingen i marknaden för växtbaserade köttsubstitut avstannat levererar Peas of Heaven imponerande tillväxtsiffror. Men nu väntar en tuff höst.

Reporter

Vid första anblick levererade Peas of Heaven en otrolig tillväxtsiffra under 2022. Bolaget omsatte 62,2 miljoner kronor jämfört med de 7,8 miljoner som redovisades året innan. Men vid närmare granskning så var siffrorna från 2021 bara från en del av året eftersom bolaget då knoppades av från kött- och charkbolaget Härryda Karlsson, som varumärket tidigare ägdes av.

Trots att utvecklingen inte var lika orimligt bra som det först verkade har tillväxten däremot ändå varit positiv under fjolåret.

“Vi gjorde ett extremt bra lyft trots att siffrorna är lite missvisande. Den egentliga ökningen landade nog på ungefär 50 procent”, säger Julia Granung, produkt- och utvecklingschef på Peas of Heaven.

Avstannad tillväxt för kategorin

Under fjolåret började den höga inflationen påverka livsmedelsbranschen på bred front. Speciellt de växtbaserade köttsubsituten har fått se en lägre efterfrågan. Från att tidigare haft starka tillväxtsiffror på runt 15 procent årligen fram till 2020, enligt branschorganisationen Växtbaserat Sverige, har tillväxten nu nästan helt stannat av.

“Det är inte samma tillväxt som det varit innan när kategorin växte så mycket. I Sverige har kategorin till och med tappat i år. Det är tufft för alla vegobolag just nu. För Peas of heaven har det varit det tuffaste men mest lärorika året någonsin. Jag är otroligt stolt över att vi klarat oss igenom det", säger Julia Granung och lägger till:

“Våra tillväxtsiffror kommer nog att vara tvåsiffriga i alla fall, men inte nära de 40 procenten per år som Peas of Heaven hade de första åren.” 

Peas of Heaven uppger att de åtgärder man vidtagit lyckats motverka ett tapp i försäljningen. Bolaget har bland arbetat aktivt med prisjusteringar. Man har även sett över kostnader, råvaruinköp och produktion. En eventuellt tillväxt tillskrivs nya kunder och marknader.

Men sedan har det varit en del problem med vädret som inte gynnat bolaget. 

“Vi går in i en tuff höst då våra produkter inte konsumeras lika mycket. Vår försäljning kommer främst från korv och sommarens väder har inte erbjudit mycket grillväder”,  säger Julia Granung.

Nått "break even"

En positiv förändring jämfört med i fjol är att bolaget nu, tack vare de tidigare nämnda åtgärderna, börjat lyckas få ordning på sina marginaler. Bolaget gick med en förlust på runt 23,7 miljoner i fjol.

“Vi har faktiskt lyckats vända bolaget till break even och haft några månader det senaste där vi gått plus minus noll, vilket vi är väldigt stolta över och inte trodde var möjligt så snabbt. Tyvärr har det såklart varit ett tufft år för hela organisationen då vi behövt se över alla kostnader och dragit ner på mycket. Så nu framöver kommer vi såklart fortsätta satsa hårt men betydligt mer effektivt”, säger Julia Granung. 

För att kunna satsa vidare tar bolaget nu in strax över 9,3 miljoner kronor i en nyemission, vilket Breakit var först med att rapportera om. Pengarna kommer bland annat från Uchu AB, riskkapitalbolaget som drivs av bland annat Nils Tham som är son till H&Ms storägare Lottie Tham. Andra investerare är Herbert Karlssons Charkuterifabrik, som startade Peas of Heaven, och foodtech-investeraren Nicoya. Det skriver Breakit.

Även om vegomarknaden har det kämpigt ser Julia Granung positivt på framtiden:

“Jag är orolig för vissa andra bolag men jag är inte orolig för vår egen eller vegokategorins framtid. Det är klart att det kommer att vara tufft men vi tror och hoppas att produkterna kommer att ha en plats kvar i hyllan. Vi måste förändra våra beteendemönster och vad vi äter."

Peas of Heaven

Startår: 2018
Grundare: Marcus Karlsson och Lucas Karlsson
Vd: Marcus Karlsson
Omsättning 2022: 62,2 Mkr
Resultat 2022: -23,7 Mkr
Största ägare/investerare: Nicoya och Oyster Bay Venture Capital

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.