Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Krönika

Håll i er kollegor! Det här pekar på att vi är på väg in i en perfekt storm

Kalle Nilvér, medgrundare GoClimate. Foto: pressbild.

Utsläppskurvorna pekar åt helt fel håll, men en sak gör mig hoppfull – och det gynnar oss impact-bolag, skriver Impact Loops krönikör Kalle Nilvér, vd och grundare för hållbarhetsplattformen GoClimate.

Krönikör och grundare och vd på GoClimate

Vi vet det allihop, vi som jobbar i det här skrået. Att vi behöver en massiv systemförändring om vi som mänsklighet ska kunna hålla oss inom de planetära gränserna.

För även om medvetenheten om klimatförändringarna exploderat de senaste åren och impact-sektorn vuxit – pekar som vi vet fortfarande många av kurvorna åt fel håll.

Så finns det något hopp, kan vi få till den systemförändring som behövs?

Efter att ha verkat i den här branschen i många år har jag landat i en sak: En av de få mekanismer vi har för att skapa global exponentiell förändring på det sätt vi behöver nu – kanske den enda realistiska – är kapitalismen. Så kan vi med hjälp av lagstiftning och genom att på andra sätt verka för att hållbarhet blir väldigt lönsamt få kapitalismen att jobba för planeten och oss, då kan det här faktiskt gå.

Med lagar behöver vi göra samma sak för miljön som det som gjordes för arbetare i början av 1900-talet – det måste bli olagligt eller väldigt dyrt att förstöra eller utnyttja miljön. Men det här är en långsam process som kommer hjälpa men inte rädda oss. Lycka till att lagstifta så att Ryssland och Saudiarabien slutar sälja och konsumera olja och gas exempelvis. Eller ens Norge.

Det vi ser nu är att sådana lagar börjar komma på plats. EUs klimatmål är exempelvis inte en mjuk rekommendation utan något som är förknippat med stora böter om medlemsstaterna inte lyckas nå dem.

Det måste bli olagligt eller väldigt dyrt att förstöra eller utnyttja miljön

I en undersökning från OP Företagsbanken 2023 svarade 42 procent av stora företag att de redan varit tvungna att byta underleverantörer på grund av nya hållbarhetskrav. Och med stundande EU-direktiv såsom CSRD och CSDDD kommer den siffran förmodligen att gå igenom taket de närmaste åren. Vill du vara leverantör till stora bolag inom EU behöver du ha full koll på ditt hållbarhetsarbete.

Om vi dessutom utöver att göra det vi kan med lagar också kan gör det riktigt lönsamt att ta hand om planeten, då kan det faktiskt gå riktigt snabbt. Med en bra produkt fick Open AI 100 miljoner människor att börja använda AI på två månader. Threads fick 100 miljoner användare på 5 dagar. Men för att det ska fungera för att lösa de planetära utmaningarna behöver vi bolag som har massor att vinna på att erbjuda något fantastiskt och hållbart till kunder över hela världen.

Med en bra produkt fick Open AI 100 miljoner människor att börja använda AI på två månader

Och håll i hatten – här håller det också på att hända saker. I en ny undersökning från McKinsey har det visat sig att försäljning av produkter som är hållbara växer snabbare än försäljning av ohållbara produkter, 28 procent tillväxt jämfört med 20 procent.

Till oss på GoClimate hör kunder av sig i stort sett varje dag med frågor om hur de kan bli mer hållbara, för att sälja mer, men också för att kunna attrahera mer talang, behålla anställda längre eller för att attrahera mer kapital. Hållbarhet är inte längre något tråkigt som inte behövs utan en reell konkurrensfördel som kan hjälpa företag att tjäna mer pengar.

Så håll i er nu impact-kollegor, mycket talar för att vi nu är på väg in i en perfekt storm av lagkrav och konsumtionspreferenser som svänger om till fördel för planeten och oss företag inom impact-sektorn. Och med kapitalismens råa styrka bakom något som tar oss åt rätt håll – då kommer vi faktiskt kanske få se den förändring vi behöver.

LÄS MER: Vi måste våga satsa på bolagen som är mitt i sin tillväxtresa

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.