Först på Impact Loop:

Fick dra ner under pandemin – nu tar hans solenergibolag in nya miljoner

Sam Manaberi. Foto: Trine.

Solenergibolaget Trine, som gör det möjligt för privatpersoner att investera i solenergilån, har stängt en ny kapitalrunda på 21 miljoner kronor. Bland investerarna finns det både nya affärsänglar och befintliga investerare i form av Chalmers Ventures och Gullspång Invest.

Redaktör och reporter

Det färska kapitalet ska hjälpa bolaget, som grundades 2015, att attrahera flera privatpersoner att investera – och de ska även bredda sitt erbjudande till professionella och institutionella investerare.

“Vi har varit lite tysta ett tag. Efter en dundertillväxt i början av bolagets historia så kom pandemin vilket blev tufft för oss som jobbar med riskbedömning och vill vara på plats i den globala södern där vi verkar. Vi fick dra ner på hastigheten. Nu har vi ett investeringsteam i Indien och ett kontor i Kenya”, säger Sam Manaberi, grundare och vd på Trine till Impact Loop.

Han fortsätter:

“Den här kapitalrundan är viktig för oss. Nu är vi redo att möta kunder och har med oss 90 miljoner euro i transaktioner och mer än 14 000 personer som har investerat med hjälp av oss sedan starten."

Investeraren: "Två systemskiften"

Den som investerar med hjälp av Trine kan följa sina investeringar digitalt, och när solenergiföretagen återbetalar sina lån får investerarna tillbaka sitt kapital plus ränta. Detta möjliggör för dem att återinvestera och skapa ännu större påverkan.

Vi är imponerade över bolagets utveckling och den skillnad som bolaget gör för både klimat och människor runt om i världen”, säger Håkan Krook, investeringschef på Chalmers Ventures och fortsätter:

"Det är en nyskapande affärsmodell som vi ser stor potential att skala upp kraftfullt, med mer kapital in i verksamheten. Att kunna erbjuda tjänsten till bland annat institutionella investerare är en möjlighet som vi ser stor potential i. Sedan är det extra värdefullt att bolaget skapar både bra affärer och samtidigt gör stor nytta för samhället."

Även Gullspång Invest har bidragit i kapitalrundan.

“Trines investeringsmöjligheter representerar en kraftfull lösning för att accelerera två centrala systemskiften mot en hållbar värld – energi och finans. Vi är stolta över att investera i teamet och den service som Trine erbjuder”, kommenterar Magnus Brandberg, partner på Gullspång Invest.

Vill göra det superenkelt

Enligt Trine så har investeringarna de möjliggjort bidragit till att utsläpp av en miljon ton co2 undvikits.

“Vår ambition är att fortsätta ta den jättekomplexiteten som är solenergi i det globala perspektivet, göra det superenkelt för alla och dra ner barriärerna”, säger Sam Manaberi.

Trine har i dag 12 anställda och omsatte under 2022 cirka 14 miljoner kronor. Samma år gjorde de ett minusresultat på cirka sju miljoner. Som mest omsatte bolaget 22 miljoner, år 2020. 2023 års resultat är ännu inte publicerade.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.