"Vi har överlevt de värsta stormarna" – vågkraftbolaget Corpower lockar nya investerare
Vågkraftbolaget Corpower Ocean tar in två tunga investerare till sin kapitalrunda på över 400 miljoner kronor. Nu vill medgrundaren och vd Patrik Möller göra vågkraft mainstream.<br><br>"Vi har överlevt de värsta stormarna", säger han till Impact Loop och berättar mer om:<br><br>→ Nya investerarna<br>→ Största utmaningen<br>→ Risken med strategiska investerare<br>

Att Europa ska bli självförsörjande på el är en fråga högt upp på agendan just nu. Här vill svenska Corpower Ocean vara en del av lösningen. Deras jättelika bojar – som ser ut som knallgula bowlingkäglor – ska skapa ren energi från havets vågor.
Nu plockar bolaget, grundat av serieentreprenören Patrik Möller och uppfinnaren Stig Lundbäck – in två nya, strategiska investerare. De är en del av den B-runda på 362 miljoner kronor Corpower gjorde en första stängning på i höstas.
Det är japanska Tokyo Gas riskkapitalarm Acario och franska GTT Strategic Ventures som ansluter. Summan är inte officiell men Patrik Möller säger till Impact Loop att totalsumman för kapitalrundan nu landat norr om 400 miljoner kronor.
"Vi har haft dialog med Acario i över två års tid. De är långt framme och satsar på nya lösningar. Bland annat är de stora inom vindkraft på havet och har investerat i flera projekt här. Nu ser de en möjlighet att samlokalisera projekt – till exempel lägga till ett antal av våra bojar om de ändå ska bygga ett vindprojekt", säger han.
GTT Strategic Ventures är riskkapitalarmen till fransk-internationella bolaget Gaztransport & Technigaz SA, som är stora inom marina lösningar. Bland annat transporterar de en stor del av världens gas via båt.
"Där handlar det framförallt om uppskalning av tillverkning", säger Patrik Möller.
"Betydligt billigare med vågkraft"
Tillbaka till Europas självförsörjning av el så pågår en ständig debatt om vilka energikällor som är bäst och är billigast. Senast igår öppnade EU-kommissionen för att vika en betydande del av budgeten för 2028-2034 till kärnkraft. Ett energislag som Patrik Möller är tveksam till.
"Inga studier som vi har sett eller som vi är med i, och vi är med i många, visar att kostnaden är lägre för kärnkraft än för vågkraft. Vi tror att energiförsörjningen går att göra betydligt billigare med vågkraft, ihop med sol, vind och batterier", säger han.
Corpower Ocean, som nu har 95 anställda, har i dagsläget en testboj i Portugal som just nu är inne för reparation då kabel behöver fixas. Samtidigt byggs tre stycken bojar till.
"Bojen i Portugal har överlevt de värsta stormarna och visat att vår förstärkning, som mycket av vårt patent bygger på, klarar 18,5 meters stormvågor. Det blir inte mycket värre."
Största utmaningen
Stora energiprojekt är ofta beroende av olika typer av finansiärer, och i olika faser, för att kunna ta sig till marknaden. När tekniken är ordentligt verifierad och man vet att den fungerar fullt ut kan man få en så kallad projektfinansiering, som betyder att man kan låna pengar av banken för ett visst projekt snarare än till bolaget.
Detta är också den största utmaningen för Corpower Ocean, menar Patrik Möller: Att tekniken ska få en så kallad C5-certifiering och då kvala in till en projektfinansiering. Det skulle i så fall vara en milstolpe inte bara för bolaget.
"Ingen har fått projektfinansiering för vågkraft hittills i världen", säger han.
"Strateger" som investerare
De två nya investerarna är båda riskkapitalarmar till storbolag, så kallade CVC:er (se Impact Loops lista över de största i Sverige här). Patrik Möller kallar dem "strategiska investerare" och menar att de tillför mer i form av mjuka värden än med kapital.
"När man tar in 'strateger' generellt så vill man kanske inte ens ha dem i alltför stora kapitalposter. För att få in kapital är det oftast bättre att ha finansiella investerare", säger han.
Varför då?
"Strateger investerar ju av en annan anledning. De kanske vill köpa bolaget i framtiden och då inte optimera för att det ska bli så värdefullt som möjligt. Nu säger jag inte att det är så i vårt fall, men det är en risk med strateger. Det är också en risk att stora bolag byter inriktning och då är det inte säkert att de är långsiktiga."
Corpower Oceans kapitalrunda är nu öppen för en eller två investerare till, säger Patrik Möller.
"Det finns dialoger, men den är inte stängd förrän den är stängd."
Tidigare investerare i Corpower Ocean är InnoEnergy, Almi Invest Greentech och SEB Greentech, den sista som precis fått mer pengar att investera.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs för 49 kr hela sommaren
Sommardeal: Full tillgång till vår journalistik för bara 49 kr. Erbjudandet gäller till och med den 3 augusti.
Just nu: Uppgradera till Looper och få 20% rabatt
- Exklusiv deal för dig som nyhetsbrevsprenumerant – 20% rabatt i ett år
- Slipp betalväggen – du får full tillgång till all vår dagliga kvalitetsjournalistik
Läs för 49 kr hela sommaren
Sommardeal: Full tillgång till vår journalistik för bara 49 kr. Erbjudandet gäller till och med den 3 augusti.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups