Värderingarna sjunker för mobilitet – men ett bolag går mot strömmen

Värderingarna på svenska mobilitetsbolag sjönk med 13 procent från 2022 till 2023, visar den genomgång Impact Loop gjort på svenska mobilitets-bolag. Men ett bolag går mot strömmen.

Chefredaktör

Sedan slutet på förra året har Volta Trucks, RGNT, Cake, Bzzts Stockholmsbolag och nu senast Vässla kastat in handduken.

Samtidigt finns det tecken på bolag som byggt sina affärsmodeller på ett sätt som ger lyckad manöverbarhet även i oroliga tider. Ett sådant exempel är Stilride som går mot strömmen. Vid senaste rundan som aviserades nu i veckan där bolaget tog in 11,3 miljoner kronor noterades bolagets värdering till 440 miljoner kronor (pre-money), vilket är en kraftigt höjd värdering från 2022 då bolaget värderades till 124 miljoner (pre-money).

I samband med rundan intervjuade jag Jonas Nyvang, medgrundare och vd för Stilride, varpå han berättade att bolagets framgång ligger mycket i den teknik man utvecklat, och möjligheten att gå från konsumentriktade elscootrar till att bli teknikpartner till den globala fordonsindustrin.

Så vad kan vi förvänta oss framåt? Fler konkurser kan inte uteslutas men högst troligt är det att fusioner kan stå för dörren. Ett exempel är Move by Bike och Bzzt som nyligen gick ihop för att under gemensam flagg stärka sina respektve bolag.

Frågan var även nyligen uppe på bordet när Vässla innan bolagets konkursbesked luftade planen på att köpa upp Cakes konkursbo. Även om det nu aldrig blev en realitet så skulle jag inte satsa emot att vi under 2024 kommer att se minst en större fusion i mobilitetsektorn.

<div class="infogram-embed" data-id="0eeb376b-f393-4a0f-b4a9-f30e7388fce0" data-type="interactive" data-title="Mobiltetsvärderingar 2023"></div><script>!function(e,n,i,s){var d="InfogramEmbeds";var o=e.getElementsByTagName(n)[0];if(window[d]&&window[d].initialized)window[d].process&&window[d].process();else if(!e.getElementById(i)){var r=e.createElement(n);r.async=1,r.id=i,r.src=s,o.parentNode.insertBefore(r,o)}}(document,"script","infogram-async","https://e.infogram.com/js/dist/embed-loader-min.js");</script>

Apropå det, entreprenörer, ledare och investerare inom mobilitet – lägg gärna in den 8 mars på morgonen i kalendern redan nu – då ordnar vi en meetup i Stockholm tillsammans med EIT Urban Mobility där vi går vi på djupet kring frågor om fusioner, konsolideringar och tillväxtstrategier.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.