Mobilitet

Mobilitets-bolagen går ihop – nu siktar de på fler uppköp: "Vi är jättetaggade"

Lisette Hallström och Sven Wolf. Foto: press.

Bzzt och MoveByBike går ihop och bildar en ny mobilitets-aktör med fokus på leveranser och bud. Nu tittar man efter fler bolag, berättar Sven Wolf som lämnar vd-posten för att jobba med expansion. "Vi är jättetaggade".

Chefredaktör

Det är två glada vd:s som Impact Loop får kontakt med på torsdagskvällen då samgåendet annonserades.

“Det känns verkligen kanon! Jag är väldigt taggad på att sätta igång arbetet med att bygga ett gemensamt erbjudande till våra kunder”, säger Sven Wolf, grundare och vd för Bzzt.

Han lämnar nu vd-rollen och ersätts av MoveByBikes vd Lisette Hallström.

“Det känns spännande, smickrande, utmanande, läskigt och otroligt kul”, säger hon om sin utökade roll.

Vill stanna på börsen

När Impact Loop pratade med Sven Wolf i augusti berättade han att han var mitt uppe i en kapitalrunda och flaggade för att ett uppköp var på väg. Nu är det istället börsnoterade MoveByBike som köper Bzzt i en affär som värderar bolaget till 23,3 miljoner kronor.

“I och med att de är på en handelsplats så vill vi fortsätta använda den, och rent tekniskt så måste de då köpa oss. Men vi kommer in med större delen av kapitalet och så uppmuntrar vi dem att köpa oss. Så i slutändan sitter vi med MoveByBike i depån, och MoveByBike äger i sin tur Bzzt", säger Sven Wolf.

Haft koll på varandra

Bakgrunden till affären var att styrelsen och de större ägarna såg att det var ett bra köpläge just nu. Dels på grund av de tuffa tiderna som gjorde att vissa bolag skulle komma att behöva kapital, dels för att sista milen-branschen är segmenterad och kan vinna på att konsolideras.

Lisette Hallström berättar att de två bolagen haft koll på varandra länge.

“Så som man har på sina branschkolleger. Men initiativet gällande att se över vad vi skulle kunna skapa tillsammans kom från Sven på Bzzt, vilket jag är otroligt glad för. Första samtalet kom i slutet av sommaren och sedan har allt gått ganska snabbt”, säger hon.

Första samtalet kom i slutet av sommaren och sedan har allt gått ganska snabbt

Varit tuffa tider – fokuserar på lönsamhet

MoveByBike har en flotta med eldrivna transportcyklar och Bzzt en med eldrivna mopeder och tuktuks. Båda bolagen finns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Kunderna är främst företag med fokus på e-handlare som vill ha hjälp med leveranser.

“Initialt fortsätter vi med befintliga varumärken och business as usual, men vi kommer att sjösätta ett projekt för att jobba fram ett gemensamt varumärke och erbjudande. Vår styrka är att vi är bra på att leverera, inte bara utsläppsfritt och med schyssta arbetsvillkor, utan snabbare än vanliga post- och paketleveranser”, säger Sven Wolf.

Lisette Hallström blir ny vd för gruppen.

Det har varit och är tuffa tider inom logistik och både Bzzt och MoveByBike har påverkats på sista raden. Bzzt omsatte per den sista augusti 7,6 miljoner kronor och gjorde en förlust på -14,2 miljoner kronor. MoveByBike omsatte under hela förra året 17 miljoner kronor och gjorde en förlust på -9 miljoner kronor.

"Båda bolagen kämpar med lönsamhet men vi ser tydligt att affären går åt rätt håll", säger Lisette Hallström och lägger till att positiva kassaflöden nu är ett av bolagets största fokusområden.

Tio största ägarna ger tummen upp

Förvärvet av Bzzt är villkorat av godkännande vid en extra bolagsstämma i MoveByBike.

Hur stora är chanserna att det här blir av?

“Mycket, mycket goda. Jag är helt övertygad om att det kommer att gå", säger Sven Wolf.

Ni har ringt runt och pratat med ägarna?

“Precis. Du ringer igenom ‘captablet’ till dess att du får ja från en majoritet. Av våra tio största och tyngsta ägare så är alla med på det här och tror på det. Så det känns fantastiskt att ha dem i ryggen, särskilt i dessa tider.”

Tittar efter flera förvärv

Nu lämnar Sven Wolf vd-rollen efter tio år. Det har varit många turer för Bzzt med allt från pivotering från taxibolag till budbolag, rekonstruktion och nu alltså uppköp.

Hur känns det att sluta som vd?

“Det känns superbra! Lisette är rätt person för jobbet vi har framför oss nu. Det är klart att det blir en omställning men jag har jättebra kemi med Lisette och vi ser att våra team kompletterar varandra på ett jäkla bra sätt. Vi har samma mål – att kicka ut fossilbilarna ur stan och tillsammans kan vi kicka ännu hårdare. Men fråga mig om ett halvår igen, haha!”

Det känns superbra att lämna vd-rollen. Men fråga mig om ett halvår igen, haha!

Sven Wolf kommer att ta plats i styrelsen som arbetande ordförande och jobba med kapitalanskaffning och, avslöjar han för Impact Loop, ytterligare förvärv.

”Vi har jobbat på det här förvärvet sedan förra hösten, så nu ska det förhoppningsvis rulla på ganska bra. Nu vill vi gå vidare och skapa en ännu starkare aktör med vår plattform som grund. Så vi tittar efter bolag som gör att vårt erbjudande om schyssta och snabba leveranser kan växa”, säger Sven Wolf och lägger till:

“Vi vill vara den som en e-handlare eller en butik alltid tänker på när de vill erbjuda leveranser.”

Sista frågan, är du rik nu efter uppköpet?

"Vi har ju gått igenom några tuffa tider i Bzzt inklusive en rekonstruktion med flera nödemissioner, så jag och de andra grundarna har blivit kraftigt utspädda. Men hellre en liten del av något stort som gör skillnad, än en stor del av något litet. Så nej, det här gör mig inte rik – men det gör mig lycklig!"

Movebybike

Startår: 2014
Grundare
: Johan och Nils Vedin
Vd
: Lisette Hallström
Omsättning 2022
: 17 milj kr (26 milj 2021)
Resultat
: -9 milj kr (-12 milj 2021)
Största ägare/investerare:
Dams Nordic AB, Briban Invest AB och Johan Wedin.

Bzzt AB/Bzzt Stockholm AB

Startår: 2014
Grundare
: Sven Wolf
Vd
: Sven Wolf fram till oktober 2023, därefter Lisette Hallström
Omsättning 2022
: 12,8 (10,2 milj 2021)
Resultat
: -27,1 (2,1 milj 2021) – läs mer om siffrorna här
Största ägare/investerare:
WF Simhold AB, Vatio AB och Crafoord Capital Partners AB.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.