Värmepumpar

Tapp för värmepumpar – men Aira går som tåget: "Säljs för fullt"

Martin Lewerth, vd för Aira, och Harald Mix, grundare av Vargas. Foto: Cornelia Jönsson/TT.

Från skyhöga nivåer under 2022 sjönk den europeiska värmepumpsförsäljningen förra året och under första kvartalet 2024 var det brant backe nedåt i Sverige. Men Martin Lewerth på Vargas-backade Aira är inte orolig – och avslöjar hur det går för dem efter lanseringen av sin hajpade värmepump. "Vi har bara sett början på den här utvecklingen", säger han.

Reporter

De höga elpriserna i kombination med Rysslands krig i Ukraina gjorde att försäljningen av värmepumpar såg ut att skapa hockeyklubbsliknande diagram under 2022, både i Sverige och resten av Europa.

Men från rekordnivåerna under 2022 sjönk försäljningen med totalt 5 procent under 2023. Det visar en rapport från European Heat Pump Association, som analyserat siffror från 16 europeiska länder, vilka sammantaget utgör 90 procent av marknaden.

Nedgången har enligt rapporten påverkat 3 000 jobb och gör det svårare att nå EU-kommissionens målsättning på 60 miljoner värmepumpar till 2030 (i dag finns det drygt 20 miljoner installerade).

På landsnivå är det dock en långt ifrån samstämmig bild av läget. I värmepumpsgiganten Frankrike var läget nästan oförändrat, medan Belgien ökade med 72 procent, Nederländerna med 53 procent och Tyskland med 59 procent.

Samtidigt föll Italien med 33 procent och Polen med 38 procent. Alla de nordiska länderna sjönk.

Många aktörer har längtat efter tydligare spelregler, bland annat genom EU Heat Pump Action Plan, som efter förseningar nu äntligen tycks påbörja sin utrullning under första halvåret 2024.

Omogen europeisk marknad

Impact Loop når Martin Lewerth, vd för Aira, som vill ta Europa med storm genom sina designade värmepumpar. (Läs för övrigt Camilla Bergmans analys om det här.)

Han ser inte att en femprocentig europeisk nedgång efter rekordnivåer är något att gråta över. Snarare tvärtom.

"Jag är ganska positiv till marknaden. Det stora problemet har varit politisk otydlighet i flera europeiska länder. Men nu har både England och Tyskland landat i ökade subventioner för värmepumpar, och under 2025 kommer det sannolikt ett nytt beslut för Italien. I Italien har man till och med haft samma subventioner till gaspannor som till värmepumpar, vilket är helt galet. Nu ska det äntligen ändras."

Martin Lewerth är av naturliga skäl lite extra intresserad av just de här tre marknaderna. Under förra året förvärvade Aira ett installationsbolag i England, ett i Tyskland och ett i Italien. Hittills har man förlitat sig på andra produktleverantörer, men nu ska Aira producera egna värmepumpar i sin fabrik i Polen.

"Vår modell är att vi designar, utvecklar, bygger, säljer och installerar våra egna produkter, dessutom med erbjudande om kundfinansiering. Till en början satsar vi på Tyskland, England och Italien eftersom det är stora länder med låg penetration och stort fossilberoende. Där finns det verkligen möjlighet att driva på marknaden."

Er första produkt lanserades 12 mars. Hur går det hittills?

"Den säljs för fullt, vi ser en stark efterfrågan. Jag kan inte dela några siffror ännu, men vi följer vår plan och har kontakt med hundratals hushåll varje vecka. Nu blir nästa utmaning att hänga med i tempot och faktiskt hinna installera det vi säljer."

Kraftig nedgång i Sverige

Svenska Kyl & Värmepumpföreningen har även sammanställt de svenska siffrorna för Q1 2024, och det är ingen munter läsning. I jämförelse med motsvarande period i fjol har försäljningen gått ner med hela 43 procent.

Det finns förstås många förklaringar, och det är lätt att falla från historiska toppnivåer. Elpriserna har inte varit lika skyhöga. Samtidigt har inflationen och ränteläget satt käppar i hjulet, inte bara för privatekonomiska utsvävningar, utan även för hela byggsektorn – vilket naturligtvis kraftigt påverkar antalet värmepumpsinstallationer.

Men att jämföra Sveriges höga marknadsmognad med resten av Europa blir missvisande, menar Martin Lewerth.

"Jag tror inte att Sverige är särskilt representativt för den europeiska marknaden. Gas och olja kommer inte bli billigare, och det här handlar både om klimat och energisäkerhet. När de långsiktiga politiska spelreglerna faller på plats kommer det hända mycket. Vi har bara sett början på den här utvecklingen."

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.