Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Just nu

Aira tar in 1,6 miljarder – ska bli en helhetsleverantör för hemmet: "Det är planen"

Martin Lewerth, vd för Aira, och Harald Mix, grundare och investerare. Foto: Cornelia Jönsson/TT.

Harald Mix värmepumpsbolag Aira säkrar 1,6 miljarder kronor i en ny kapitalrunda för att starta egen produktion – och bredda sin portfölj. För Impact Loop berättar vd Martin Lewerth om intresset från investerarna och vad planen är nu.

Chefredaktör

Senast i oktober meddelade värmepumpsbolaget Aira, grundat av Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz via riskkapitalbolaget Vargas, att de tog in 1 miljard kronor för att få ut sina värmepumpar i Europa.

Nu tar bolaget in ytterligare 1,6 miljarder kronor i en så kallad serie B-runda.

"Kapitalrundan var egentligen inte färdig i oktober utan tanken var att vi skulle ta in mer kapital. Sen kan man säga att vi tog in mer pengar än vi initialt hade tänkt oss. Dels är det för att vi ska kunna gasa snabbare och dels för att det var ett väldigt stort intresse hos investerare. Många investerare letar efter möjligheter att delta i den gröna omställningen", säger Airas vd Martin Lewerth när vi når honom på tisdagsmorgonen.

Den nya kapitalrundan leddes av riskkapitalbolagen Altor, Kinnevik och Temasek och inkluderar även investerare som tyska Burda-familjen som verkar inom förlagsbranschen och statliga Statkraft i Norge.

"Det är en superspännande uppställning av investerare. Alla är vana vid att investera i bolag som ska växa och skala, sen är de också väldigt aktiva i den gröna omställningen. Vissa av dem är starka inom direct-to-consumer medan andra har en bred kunskap inom industrin. Så jag tror att vi kommer få jättemycket hjälp att lyckas tillsammans med de här investerarna", säger Martin Lewerth.

Han berättar att pengarna ska användas till att komma igång med den kommersiella expansionen i de länder Aira redan gått in i, men också för att komma igång med egen produktion av värmepumpar. Idag köps värmepumparna in men Aira har förvärvat AB Volvos bussfabrik i polska Wroclaw för att starta produktionen i början av andra kvartalet.

Hur har det gått till när ni fått in de här investerarna?

"Vi har inte gått ut jättebrett utan varit ganska riktade. Det här är aktörer som vi antingen känner sedan tidigare eller som har kommit till oss. Vissa är väldigt insatta i sektorn och har sökt upp oss själva. Jag tycker att vi fått till en väldigt fin och kompetent bredd i investerarna, som är långsiktiga. Det känns jättebra."

Vi har en ambitiös tidsplan men vi följer den

"Komplett lösning för hemmet"

Martin Lewerth har tidigare avslöjat för Impact Loop att det inte bara är värmepumpar som gäller för bolaget som nu satsar stort på expansion i Europa. Tanken är att ta ett helhetsgrepp och storskaligt producera hårdvara, säljer direkt till kund, installerar och erbjuder en finansieringslösning via abonnemang.

Detta bekräftar han även nu, och att de nya pengarna bland annat ska användas till ändamålet.

Vad är det för produkter ni ska lansera utöver värmepumpar?

"Redan idag installerar vi värmepumpar, solpaneler, elbilsladdare och vi gör till och med tilläggsisolering. Så vi kommer att se mer utveckling i den riktningen. Att vi erbjuder en komplett lösning för hemmet. Det är planen."

Airas mål är att inom tio år ha 5 miljoner hushåll som kunder.

"Vi har en ambitiös tidsplan men vi följer den", säger Martin Lewerth.

LÄS MER: Kinneviks vd går in i Harald Mix värmepumpsbolag

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.