Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Riskkapital

Riskkapitaljätten pivoterar – satsar all impact på att rena luften

Eline Stokstad Fjell, Verdane. Foto: Pressbild

Verdane har hittills gjort investeringar på cirka 5,5 miljarder kronor i avkarbonisering. Ett område som man nyligen riktat in sig närmare på.

Reporter

Riskkapitalbolaget Verdane har inte gjort något stort ståhej eller släppt något pressmeddelande kring det – men i det tysta har man fokuserat sina hållbara investeringar på bolag som reducerar klimatutsläpp.

“Verdane har fokuserat på den här typen av hållbara investeringar under en lång tid. Vad som är nytt är att vi gallrat vad vi tittar på mycket mer och fokuserat in oss på ‘decarbonisation’. Det är ett område vi investerat i tidigare också så det är inte ett skifte, utan mer en pivotering skulle jag säga”, säger Eline Stokstad Fjell, som är investeringsansvarig för impact på Verdane.

Världens största impactfond

I början av förra året lanserade Verdane vad man då kallade för världens största impactfond, Idun 1. Den ska ha en total budget på 300 miljoner euro och från början var det tänkt att rikta in sig på teknologibaserade impactbolag runt om i Europa. Men där har det alltså nu skett en pivotering mot utsläppsreducering. 

Som man kanske vet om man jobbar i denna bransch är “decarbonisation” eller avkarbonisering på svenska ett samlingsnamn för affärsmodeller som på något sätt reducerar utsläppen. Det kan exempelvis handla om lösningar för att minska användning av fossila energikällor eller att fånga in och lagra koldioxid. 

“För att vara en impact- eller ‘decarb’-investering för oss måste man passera två oberoende granskningar. Det är det traditionella med affärsdelen, kommersialisering och dylikt, och sedan är det också vilken skillnad man kan göra impact- eller utsläppsmässigt. Där gör vi ett test på hur man bland annat kommer att klara sig i en framtid med ändrat kundbeteende och ökade kostnader för att släppa ut koldioxid. Vi tittar ganska långt fram och försöker utvärdera vilka bolag som kan prestera bäst på sikt", säger Eline Stokstad Fjell.

Investerat i 16 "decarb"-bolag

Verdane har genom samtliga sina fonder hittills investerat 500 miljoner euro, runt 5,5 miljarder kronor, uppdelat på 16 olika bolag inom avkarbonisering. Bland projekten man är inblandade i återfinns bland annat ett samarbete kring koldioxidinfångning och lagring.

Just nu jobbar jag mycket med "waste to value", att skapa produkter av avfall

Men hittills har man inte investerat direkt i några svenska impactbolag, uppger Eline Stokstad Fjell.

“Vi har ett aktivt kontor i Sverige men vi tittar runt om i Europa när vi letar investeringar”, säger hon och lägger till:

“Vi är mer tematiskt fokuserade och inte geografiskt. Vi samarbetar med alla våra kontor runt om i Europa och tittar på bolag som sysslar med ‘decarb’, resurseffektivitet och energiomställning. Just nu jobbar jag mycket med ‘Waste to value’, att skapa produkter av avfall, som är väldigt intressant.”

Inte riktigt ett impactbolag, men bland Verdanes innehav återfinns Mathem. Foto: Pressbild.

Flera investerare går åt samma håll

Eline Stokstad Fjell uppger att hon även bland sina branschkollegor ser ett allt större fokus på impact-sektorn. 

“Jag tror att det är viktigt och spännande att se en våg av investerare som ger sig in på området. Det hjälper inte om vi är ensamma om det. Så jag är glad över att det är en trend. Vi ger faktiskt ut ett whitepaper nästa vecka som handlar om hur man kan standardisera och spåra sin koldioxidreduktion som förhoppningsvis kommer till nytta även för andra”, säger hon.

Hur ska man som bolag fånga ert öga?
“Det vi vill hitta är någon som vill ge sig ut på en resa i samma riktning som oss. Vi är stolta över vårt ‘elevate-team’ som vi har internt som kan hjälpa de här bolagen. Där har vi kompetens bland annat kring att ta sin produkt till nya marknader, prissättning och hur man blir bättre på hållbarhet. Har någon samma vision som oss kommer vi att ha mycket att prata om.”

LÄS MER: Doldisens impactfond tar in en halv miljard – nu letar de svenska bolag

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.