Ny forskning: Då måste vi ha bytt ut allt kött
Ingen animaliskt protein alls – till 2050. Det är vad en ny studie hävdar måste till om livsmedelssystemet ska klara att få ner sina utsläpp.
.png)
Kan vi minska utsläppen samtidigt som vi fortsätter producera animaliskt? Det är en fråga som diskuteras flitigt – och som Impact Loop rapporterade om tidigare i år i samband med att LRF:s rapport släppte sin stora klimatrapport om hur lantbruket kan minska sina utsläpp.
För många impact-bolag och impact-investerare är visionen att med hjälp av alternativa proteiner sänka utsläppen – vilket blev tydligt när rapporten som menade att vi i Sverige inte behöver minska vår livsmedelsproduktion (inklusive köttproduktion) för att klara målen stötte på kritik.
"Det är ingen raketforskning, bara enkel matematik", sa Måns Ullerstam, grundare av vegoinvesteraren Kale United och en av kritikerna till Impact Loop då.
Nu kommer ny forskning som menar att det enda sättet för livsmedelssystemet att klara målet om att hålla temperaturökningarna under 2 grader är ett totalt stopp för animaliska proteiner – till 2050.
Forskarna Galina Hale, Vlad Oncescu och Ritesh Bhangale, som publicerat sin studie i Scientific Reports (en studie som Green Queen var först med att rapportera om), pekar på ökad befolkning och större inkomster globalt kommer göra förfrågan på animaliska proteiner så pass mycket större att den enda lösningen vore en rejäl minskning av just sådana livsmedel.
Och vi behöver komma igång snabbt, enligt forskarna.
“Ju längre förseningen är innan övergången börjar, desto större är andelen animaliska livsmedel som behöver ersättas senast 2050 för samma kumulativa utsläppsmål", skriver de i rapporten.
I rapporten står det att ungefär en tredjedel av de totala utsläppen idag kommer från livsmedelssystemet – och 60 procent av livsmedelssystemets utsläpp kommer i sin tur från boskapsuppfödning.
De lyfter att växtbaserade, fermenterade och odlade proteiner skulle kunna få ner utsläppsnivåerna med 33 procent – som de menar är ungefär samma effekt som andra vanliga förslag som förändringar av djurens foder eller minskat matsvinn.
En kombination av flera av dessa åtgärder skulle vara effektivast, men att byta ut proteinerna är effektivast.
"Alternativ till animaliska livsmedel är sannolikt den mest lovande vägen till hållbarhet i livsmedelssystemet", skriver forskarna.
De trycker också på att innovation inom det här måste främjas med hjälp av både privata och offentliga pengar – och i Sverige rör det på sig. I maj i år rapporterade Impact Loop att investeringar i svenska onoterade bolag som utvecklar alternativa proteiner ökade med 123 procent – till 96,7 miljoner kronor under förra året.
Samtidigt investerade 286 miljoner kronor i svensk forskning om alternativa proteiner mellan 2020 och 2024.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Läs för 49 kr hela sommaren
Sommardeal: Full tillgång till vår journalistik för bara 49 kr. Erbjudandet gäller till och med den 3 augusti.
Just nu: Uppgradera till Looper och få 20% rabatt
- Exklusiv deal för dig som nyhetsbrevsprenumerant – 20% rabatt i ett år
- Slipp betalväggen – du får full tillgång till all vår dagliga kvalitetsjournalistik
Läs för 49 kr hela sommaren
Sommardeal: Full tillgång till vår journalistik för bara 49 kr. Erbjudandet gäller till och med den 3 augusti.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups