Nästan bara växtbaserat på tallriken som ska rädda planeten – det visar nya megarapporten
Kött, fisk och ägg går knappt att hitta på den nya tallriksmodell som forskare tagit fram för att visa hur vi ska äta för att rädda planeten.<br><br>Men hur ska den som vill ställa om börja? Och hur kan impact-bolag bidra på bästa sätt? <br><br>Impact Loop frågade forskaren Anne Charlotte Bunge, medförfattare till den nya Eat Lancet-rapporten.
En ny omfattande rapport, publicerad i den vetenskapliga tidskriften The Lancet, slår fast att våra nuvarande matvanor inte bara skadar vår hälsa – de driver också på klimatkrisen.
Lösningen enligt forskarna är en ny kostmodell kallad "planetary health diet (PHD), eller på svenska: planetär hälsodiet.
Om den här kosten skulle anammas globalt skulle den kunna rädda upp till 15 miljoner liv per år och samtidigt föra mänskligheten tillbaka inom planetens gränser, enligt forskarna.
Rekommendationen är en tydlig markering mot animaliska produkter.
Basen i den rekommenderade kosten består av växtbaserat. Halva tallriken ska bestå av frukt och grönsaker, nästan en tredjedel av fullkornsprodukter, nötter och baljväxter.
Endast mycket små mängder kött, fisk, ägg och mjölkprodukter ingår i den rekommenderade kosten.
Den nya tallriksmodellen ser ut så här:
Bakom rapporten står 70 experter från 35 länder och sex kontinenter. Huvudförfattare är en av världens mest inflytelserika klimatforskare Johan Rockström, chef för Potsdam-institutet för klimatforskning.
Rapportens varning är tydlig: även om världen skulle sluta använda fossila bränslen i morgon, riskerar våra matvanor i sig att göra det omöjligt att nå Parisavtalets klimatmål.
Forskaren ger sina bäst råd – slår ett extra slag för baljväxter
Men var ska den som vill börja ställa om börja? Och hur kan impact-bolag bäst bidra till omställningen? Impact Loop frågade Anne Charlotte Bunge, forskare på Stockholm Resilience Centre, och medförfattare till den nya rapporten.
Om en europé ska ändra en sak i sin kost, vad skulle ditt råd vara?
"I västeuropeiska länder som Sverige borde vi äta mer grönsaker, baljväxter och fullkorn samt mindre rött och processat kött."
Är det bättre att äta importerad soja och växtbaserat protein än inhemskt kött?
"Det är oftast bättre med soja för hälsan, och även för miljön, om det är hållbart producerad soja som inte bidragit till avskogning. Det är en myt att alla växtbaserade köttalternativ är baserade på soja från Latinamerika. Många växtbaserade köttalternativ är faktiskt baserade på lokala baljväxter som ärtor, eller på hållbart producerad soja från Frankrike, Österrike och Tyskland."
Har du några praktiska tips för hur man kan börja äta mer hälsosamt och hållbart?
"Testa att äta enligt PHD en dag per vecka. Kolla på den nya tvådagarsmenyn som tagits fram för Sverige och laga tillsammans med din familj, sambo eller kompis. Det finns många recept! Det är också roligt att byta ut det vanliga mot PHD-rekommendationer – till exempel växtbaserade köttbullar på svenska baljväxter.
Hur illa äter människan i stort sett i förhållande till jordens kapacitet på en skala från 1 till 10, där 10 är sämst?
"Det går faktiskt inte att gradera så enkelt. Men man kan konstatera att vi har en lång bit kvar, med tanke på att maten står för till exempel 30 procent av världens klimatpåverkan och är den största orsaken till krisen för biologisk mångfald. Det är också viktigt att komma ihåg att människor äter väldigt olika i olika delar av världen och behöver ställa om på olika sätt. Vi i Sverige behöver minska vår köttkonsumtion, samtidigt finns det länder där det istället är viktigt att öka näringsintaget – och där kan mer hållbart producerat rött kött spela en roll."
Vad kan foodtech-bolag och nya innovationer spela för roll när det gäller att skapa en hälsosam och hållbar diet för fler?
"Nya innovationer, som växtbaserade alternativ, kan nå människor som vill minska konsumtionen av animaliska produkter men som inte vill förändra vilken typ av mat de äter. Det gör det enkelt att byta ut svensk husmanskost mot växtbaserade alternativ. Jag rekommenderar gärna produkter som är mindre processade och baserade på baljväxter, nötter och grönsaker. Här finns redan många alternativ. Om vi äter mer baljväxter vinner vi på flera fronter: bättre hälsa, minskad miljöpåverkan, ökad beredskap och dessutom en starkare ekonomi – eftersom baljväxter ofta är relativt billiga i förhållande till hur näringsrika de är."
Några hårda fakta ur rapporten
- 15 miljoner förtida dödsfall per år skulle kunna undvikas med PHD.
- 5,6 miljarder människor äter för mycket socker, vilket driver fetma hos 2,5 miljarder vuxna och 360 miljoner barn.
- Den rikaste tredjedelen av världens befolkning står för över 70 procent av kostens miljöpåverkan, samtidigt som nästan hälften av jordens invånare inte har råd med näringsrik mat.
- Jordbruket är den främsta orsaken till att vi redan överskridit sju av nio planetära gränser
Källa: The EAT–Lancet Commission on healthy, sustainable, and just food systems
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Bli medlem för att fortsätta läsa
✓ All journalistik och genomgångar
✓ Träffa entreprenörer och investerare på våra meetups
✓ Impact Loops investerar-databaser
fr. 459 SEK/mån
Just nu: Uppgradera till Looper och få 20% rabatt
- Exklusiv deal för dig som nyhetsbrevsprenumerant – 20% rabatt i ett år
- Slipp betalväggen – du får full tillgång till all vår dagliga kvalitetsjournalistik
Bli medlem för att fortsätta läsa
✓ All journalistik och genomgångar
✓ Träffa entreprenörer och investerare på våra meetups
✓ Impact Loops investerar-databaser
fr. 459 SEK/mån
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups





























