Foodtech

Foodtech-investeraren tar in kapital – ska lansera ny fond och börsnoteras

Måns Ullerstam. Foto: Pressbild

Foodtechinvesteraren Kale United, som investerar i växtbaserade varumärken som Bärta, Mycorena och Hooked, ska ta in 150 miljoner kronor i en ny fond – och gå mot börsen.

Reporter

Det avslöjar vd:n och grundaren  Måns Ullerstam för Impact Loop.

“Nu är tiden mogen för en fond. Vi har hela tiden vetat att vi ska komma hit. Men vi har velat först bevisa oss själva och visa att vi kan göra vettiga investeringar med bra avkastning. Nu är vi där”, säger han.

Redan nu i november tar man dock in 12 miljoner kronor, där en tredjedel går till att sätta upp själva fonden och resten till att finansiera nya foodtech-investeringar. Därefter lanseras fonden under 2024 till vilken man ska ta in 150 miljoner kronor.

“Jag har under fem års tid, sedan vi startade, träffat flera hundra större investerare som har tittat på Kale United och sagt att vår vision är fantastisk, att vårt mandat är helt rätt och att vår meritlista visar att vi har en bra utveckling. Och att de skulle vilja investera om vi bara var en fond, eftersom det är vad deras regelverk tillåter. Därför tar vi nu också det här steget, för att möta den efterfrågan."

Nu är tiden mogen för en fond. Vi har hela tiden vetat att vi ska komma hit

Vill investera i vinnarna

En annan anledning till att beslutet fattas nu är att man anser att foodtechmarknaden utvecklats till en nivå där det behövs mer riskkapital. 

“Vi har investerat i 80 bolag och många av dem har mognat och blivit lyckosamma företag som behöver skala upp. Det kan handla om en global exportplan eller att bygga ny fabrik. Men den typen av kapital har inte Kale United tillgång till just nu. Vi kan inte fortsätta finansiera projekten i all evighet. Fonden kommer istället att kunna kliva in och plocka vinnarna i vår portfölj”, säger Måns Ullerstam. 

Ska fonden bara investera i era portföljbolag?
“Den kommer att investera i alla bolag inom det här området. Men det är klart att vi har en bra kompetens kring de 80 bolagen i vår portfölj. Generellt kommer det att vara så att fonden kommer att koncentrera sig på senare skede, med större kapital till lite färre bolag. Det blir en lite lägre riskprofil, medan Kale United kommer att fortsätta göra investeringar i tidiga skeden."

Rätt tajming

Förhoppningen är att det försiktiga läget på kapitalmarknaden kommer att ha lättat upp något under nästa år när den riktiga fonden lanseras. Planen är sedan att sätta bolaget på börsen 2025.

“Vi tror på att det är rätt tajming att påbörja kapitalintaget till fonden i vår. Vi hoppas på det i alla fall. Man har sagt att om ett halvår ser det bättre ut de senaste två åren, men någon gång måste det stämma”, säger Måns Ullerstam.

Det har sållats bort en del bolag som kanske inte var fantastiska och kvar finns vinnarna

“Vi har sett en tendens under de senaste 18 månaderna att investerarna lugnat ner sig och fokuserat på befintlig portfölj. Men för oss finns det inte något bättre tillfälle än just nu för att investera. Vi har gått igenom den här ‘hype’-cykeln och nu har vi haft en period med korrigeringar. Det har sållats bort en del bolag som kanske inte var fantastiska och kvar finns vinnarna till en mer rimlig värdering.”

"Det har allra störst effekt"

Måns Ullerstam, som också grundat dotterbolaget Kale Foods som bland annat äger varumärkena Astrid & Aporna och Heura, uppger att det är inom livsmedelsområdet man kan göra mest skillnad som investerare. Han hänvisar till en rapport från Boston Consulting Group från i fjol där det står att investeringar i växtbaserade alternativ har betydligt större impact på att få ner utsläppen än exempelvis energi och elektrifiering av transporter.

Investerar man en miljon i elbilar bör man investera 11 gånger så mycket i växtbaserat

“Det är konstigt att politiker, media och andra pratar så mycket om fossilfri stål, cement eller flyg och energi. Det är viktigare att världen löser livsmedelsutsläppen först och tar det andra efteråt. Det har allra störst effekt. Investerar man en miljon i elbilar bör man investera 11 gånger så mycket i växtbaserade proteiner. Det är så stor skillnad i effekt per investerad krona.”

Kale United har redan tagit in 4 av de 12 miljonerna som ska vara klara i december. Därmed har man också fått det kapitaltillskott man behövt för att investera vidare i det kanadensiska bolaget Opalia Foods, som framställer komjölk från mjölkceller, helt utan någon inblandning av en riktig ko.

LÄS MER: Ingen tvärbroms för vego-försäljningen enligt investerarna

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.