Proteinbolagets kritik efter att Max valt amerikanskt: "Vi ligger efter"

Proteinish grundare Peter Bolinder och Isabelle Egholt Falck. Foto: pressbild.

När utländska jättar som Impossible tar plats på den svenska marknaden genom ett nytt avtal med hamburgerkedjan Max för växtbaserat protein, saknar Sverige det som krävs för att kunna konkurrera. <br><br>Det menar Peter Bolinder, grundare av Proteinish, som kämpar för att bygga sin fabrik för just växtbaserat protein.<br><br>"Vi ligger långt efter många andra europeiska länder. Trots att Sverige har både råvaran, forskningen och kompetensen", säger han till Impact Loop.

Redaktör och reporter

Den stora Lancetrapporten som nyligen släpptes var tydlig: Ska vi klara att rädda planeten är det nästan bara växtbaserat på tallriken som gäller, var budskapet.

Samtidigt kämpar många svenska bolag som vill erbjuda växtbaserade alternativ med att nå lönsamhet. Inte konstigt då att vissa ögonbryn höjdes när Impact Loop i förra veckan skrev om att Max väljer amerikanska Impossible för sin nya vegburgare.

En som reagerade var Peter Bolinder som grundat Proteninish tillsammans med Isabelle Egholt Falck. Deras bolag har målet att bygga en fabrik för svensk tillverkning av växtbaserat protein.

"Sverige saknar den industriella infrastrukturen för att ens kunna konkurrera med bolag som Impossible Foods", skrev han i ett mejl till Impact Loop.

Vi ringde upp för att kolla vad han menar.

"Problemet i dag är att vi inte har någon fungerande värdekedja i Sverige. Idag tillverkar svenska producenter färdiga produkter men får göra det på importerad råvara", säger Peter Bolinder till Impact Loop.

Enligt honom är det just en producent av det slag han själv vill skapa, som förädlar svenska råvaror, som saknas.

Men det är kärvt att få in offentlig finansiering, menar Peter Bolinder.

"Vi ligger långt efter många andra europeiska länder. Trots att Sverige har både råvaran, forskningen och kompetensen. Det gör att innovationsgraden blir väldigt låg. Vi ligger efter till exempel Danmark och Nederländerna".

Han menar att mycket av grundproblematiken – varför Sverige saknar inhemsk produktion – handlar om politiken.

"Jag tror verkligen att det går, men nu måste vi jobba på flera fronter för att få till vår etablering. Precis som inom andra områden av livsmedelsproduktion vill vi inte leva på bidrag – vi vill bygga ett sunt bolag. Men vi skulle behöva garantier för att investerare ska våga satsa. Tittar man på hur Sverige använder CAP-stödet (EU:s jordbruksstöd, reds anm) så finns det utrymme att omfördela", säger Peter Bolinder.

I skånska Bjuv vill Proteinish bygga sin fabrik. Idén är att använda spannmål och baljväxter från Sverige och med hjälp av bolagets teknik skapa texturerade, köttlika, proteiner. En första runda togs in tidigare i år, 3,5 miljoner kronor – där bland annat investeringsbolaget Novax matben Foodbridge gick in med pengar.

Men det är en bra bit kvar innan Proteinish kan sätta spaden i marken.

"När vi hade fått våra pre-seedpengar satte vi upp ett labb i vår BRF:s källare. För bara ett par veckor sedan var mina kollegor i Danmark och körde tester på pilotskala. Nu börjar vi träffa livsmedelsproducenter för att visa våra nya produkter, och då kan vi börja diskutera de berömda off take-avtalen, grunden för att säkra finansieringen av vår etablering", säger Peter Bolinder.

Hur länge klarar ni er på de pengar ni har?

"Vi är extremt försiktiga med de pengar vi fått och klarar oss en bit in i nästa år. Under tiden hoppas vi på att något av alla bidrag vi sökt går igenom – och vi öppnar också för en ny finansieringsrunda"

Lås upp resten av artikeln gratis:
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs resten av artikeln gratis – fyll i din mejl

Genom att lämna din mejladress låser du upp artikeln och börjar prenumerera på vårt nyhetsbrev.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.

Bli medlem för att fortsätta läsa

All journalistik och genomgångar
Träffa entreprenörer och investerare på våra meetups
Impact Loops investerar-databaser

fr. 459 SEK/mån

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Bli medlem för att fortsätta läsa

All journalistik och genomgångar
Träffa entreprenörer och investerare på våra meetups
Impact Loops investerar-databaser

fr. 459 SEK/mån

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudande t.o.m 31 december 2024

Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Erbjudandet gäller nya medlemmar som inte haft en gratisperiod tidigare. Efter gratisperioden övergår ditt medlemskap till en betald prenumeration. Du får 20% rabatt i ett år – därefter förnyas ditt medlemskap automatiskt till ordinarie pris om du inte säger upp det innan.
Läs mer om: