Almi Invest Greentech

Han öronmärker 600 miljoner åt impact: "Ketchupflaskan är framme"

Joachim Karlsson. Foto: Almi / TT.

De förlorade uppdraget att förvalta Tillväxtverkets pengar i Stockholm. Men Almi Invest gav sig inte utan fixade fram pengarna själva för att investera i startups. <br><br> Nu avslöjar Almi Invests vd Joachim Karlsson för Impact Loop att nästan en tredjedel av den totala fonden viks åt impact-bolag. <br><br> “Det märks att det är tufft på marknaden just nu. Men nu kommer vi med 1,6 fräscha miljarder och vill sätta fart!”, säger han.

Redaktör och reporter

Det var i oktober förra året som nyheten kom. Almi Invest Stockholm, som är ett av statliga Almis många dotterbolag, förlorade uppdraget att förvalta myndigheten Tillväxtverkets pengar för att investera i startups där impact-bolag är en stor del.

Istället gick uppdraget till nystartade doldisen Trio Impact Invest, ett riskkapitalbolag som bildats av holdingbolagen vid Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska högskolan och Stockholms universitet.

Joachim Karlsson sa då till Impact Loop att man skulle försöka få fram pengarna på egen hand. Nu är dagen kommen. I veckan meddelade Almi Invest att de säkrat totalt 1,6 miljarder kronor.

Hur ordnade ni fram pengarna till Stockholm själva?

"Ungefär 40 procent kommer från EU-medel för regional tillväxt. 55 procent är från Almi själva, sedan har vi cirka 5 procent från Norrlandsfonden och regioner.".

En stor summa från er ägare Almis egen kassa. Är det vanligt?

"Ja, så har vi gjort varje gång hittills. Skillnaden är mängden kapital. Tidigare har det varit runt 30 procent av fonden, så det är nästan en fördubbling".

Varför har det blivit så den här gången?

"Medlen från EU har gått ner och det har även varit svårare för regionerna att få fram pengar. Då har Almi fått kliva in."

Betyder det här att det finns mer riskkapital för impact-bolagen att ta in nu, eftersom både ni har pengar och Trio Impact Invest kan investera?

"Det är en förenklad bild. Det man kan säga att vi ser ett väldigt stort behov av investeringar i Stockholm, utöver det mandat som Trio har fått. Sedan ska man komma ihåg att vi har ett marknadskompletterande uppdrag. Vi ska inte konkurrera med privat kapital, och detsamma gäller Trio. Varje år tittar vi på ungefär 400 bolag att investera i, i Stockholm. Min bedömning är att 100 av dessa faller under vad Trio investerar i. Då återstår 300 bolag, och det är den marknaden vi tittar på".

I vilken takt kommer ni investera i startups i Stockholm?

"Ungefär 25 miljoner om året. Det är ungefär där vi har befunnit oss tidigare också.".

Kan man tänka sig att ni och Trio kan saminvestera?

"Vi kan bara sia om vad som kan hända i framtiden, och det vill jag inte spekulera i".

Vilken typ av bolag kommer ni att investera i?

"Egentligen handlar det om alla branscher, det kan egentligen vara vad som helst som är i tidigas fas, givet att vi hittar privat kapital som medinvesterare".

Men är något extra hett just nu?

"Inte sett till någon särskild bransch eller teknologi. Det som tyvärr är extra hett är att det är väldigt svårt för många att hitta finansiering. Det märks att det är tufft på marknaden just nu. Men nu kommer vi med 1,6 fräscha miljarder och vill sätta fart!".

Många impact-bolag får finansiering av ert dotterbolag Almi Invest Greentech, hur kommer de in i den här fonden?

"De ingår i de här pengarna, och ungefär 600 miljoner är öronmärkta dit. Det handlar om att göra klimatinvesteringar, vilket är en del av vårt statliga uppdrag".

När kommer första investeringen?

"Nu! Den berömda ketchupflaskan har kommit fram. Det kommer dyka upp pressmeddelanden ganska ofta framöver".

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.