Startups

230 miljoner i potten – här är Almi Invests nya fond för startups i Västsverige

Henrik Jansson. Foto: Almi Invest.

Almi Invest Västsverige säkrar 230 miljoner för nya investeringar i startups. Nu vill de hitta de mest spännande bolagen i regionen – utanför de nätverk där man normalt letar.

Redaktör och reporter

De nya pengarna kommer från olika källor, med huvuddelen från avkastning på tidigare investeringar av Almi Invest i Västsverige, kompletterat med bidrag från Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf), Västra Götalandsregionen och Region Halland.

"Det känns mycket glädjande att vi säkrat tillgången på riskkapital till startups i Västra Götaland och Halland för många år framöver. Sedan 2009 har vi investerat i drygt 130 startups i Västsverige. Almi Invest har genom ett mycket aktivt investeringsarbete blivit en naturlig del av processen från idé till växande startup-bolag i VGR och Halland. Det fortsätter vi med nu", säger Henrik Jansson, vd och fondchef på Almi Invest Västsverige.

Under de senaste två åren har förutsättningarna för startupföretag försämrats avsevärt på grund av höga räntor, kriget i Europa och utmaningar i att locka till sig riskvilligt kapital. Detta har lett till att investerare generellt tar färre risker, vilket i sin tur har förstärkt Almi Invests betydelse som investerare på marknaden för grön omställning, Deep tech och Life science, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Hård konkurrens

Årligen granskar Almi Invests västteam mellan 200 och 300 företag, varav endast en bråkdel leder till investeringar. Enligt Almi Invest är konkurrensen om tillgång till riskkapital exceptionellt hård. Almi Invest bidrar med högst hälften av kapitalet i en investeringsrunda, medan återstående finansiering säkerställs genom privata investerare som affärsänglar och andra kapitalfonder. Företagen är belägna över hela regionen, dock ofta med anknytning till universitets- och högskolemiljöer.

"Sverige står sig fortfarande starkt innovationsmässigt, och Västsverige i synnerhet har genererat många vassa tillväxtbolag under årens lopp. Vi har ett nära och väl fungerande samarbete med samtliga inkubatorer och acceleratorer i regionen när det gäller att hitta de mest spännande bolagen med störst potential. Vi vet att det även finns flera intressanta bolag utanför dessa miljöer och nu gäller det att hitta även dessa," säger Ola Gravenfors, styrelseordförande i Almi Invest Västsverige.

Almi Invest satsar på företag i tidig fas med stor potential för tillväxt, ofta i teknikutvecklingsstadiet, men prioriterar att de potentiella kunderna har bekräftat behovet innan en investering görs.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.