Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Mobilitet

Pandemin knäckte samåkningsappen – "Jag har lagt nästan sju år av mitt liv"

Muhammed Al-Bagdadi, grundare och vd för Passenger som ansökt om konkurs.

Svenska samåkningstjänsten Passenger har ansökt om konkurs. Enligt bolagets grundare och vd, Muhammed Al-Bagdadi är orsaken svallvågor efter pandemin: "Alla användare vi hade försvann på mer eller mindre en vecka".

Reporter

I början på 2020 stod svenska samåknings-startupen Passenger, med bolagets vd och grundare Muhammed Al-Bagdadi, inför en ljus framtid. Med kapital från bland annat Almi Invest i ryggen stod bolaget mitt i en seed-runda för att växla upp. Den egenutvecklade plattformen för samåkning där bilpendlare och resenärer kopplas ihop var färdig, och användarna började trilla in.

Marknadsandelen var solklar. Passenger hade nämligen lyckats hitta den lucka som numera nedlagda Uber-pop misslyckats med att fylla i Sverige, där privatpersoner kan erbjuda andra att åka med mot betalning – utan att räknas som taxiverksamhet.

Pandemin förändrade spelplanen

Då stängde världen ner. För Muhammed Al-Bagdadi var det som att springa in i en vägg.

“Vi hade precis börjat få upp fart innan pandemin och vi hade nått långt i seedrundan där vi hade pratat värderingar, men även kommit överens om detaljer i rundan med ett flertal investerare. När det slog till så sattes alla de här diskussionerna på is. Samtidigt så förlorade vi allt momentum vi hade och alla användare försvann på mer eller mindre en vecka.

Vi har försökt att pivotera och hitta nya affärsinriktningar

När  återigen öppnade upp var det ett annat läge för bolaget som sedan dess jobbat för att resa sig igen.

“Vi har försökt att pivotera och hitta nya affärsinriktningar men tyvärr har det inte gett vad vi ville, så då var det bara att konstatera att det inte gick längre, säger Muhammed Al-Bagdadi.

Diskussioner med potentiella köpare

Enligt honom har det tidigare funnits diskussioner med potentiella intressenter om att förvärva Passenger och den teknik som bolaget utvecklat.

“Under året har vi haft ett antal pågående diskussioner, men det är inget som har lett hela vägen fram tyvärr. Det kanske är något som dyker upp nu men än så länge har vi utforskat de möjligheterna utan framgång.”

Kan du se några lärdomar i den resa du gjort med Passenger som du tar med dig framåt?

“Det finns säkert många saker man hade kunnat göra bättre trots pandemin och de omständigheter som varit med facit i hand. Men det är inte så resan som entreprenör funkar då man inte har svaret innan testet så att säga. Men jag är väldigt glad att mina investerare trots vart vi har hamnat har varit väldigt nöjda med mig och uppskattat det arbetet jag lagt ner. De har uttryckt att de vill vara med mig om jag väljer att göra en liknande resa i framtiden. Det ger mig en känsla av att jag ändå gjort ett bra jobb och att jag hanterade situationen så bra jag kunnat.”

Jag är entreprenör i grunden men jag vet inte om jag vågar göra en sån här resa igen

Trots det uttrycker Muhammed Al-Bagdadi att han är osäker på om han är beredd att kasta sig ut på en ny bolagsresa inom en nära framtid.

“Jag är entreprenör i grunden men jag vet inte om jag vågar göra en sån här resa igen. Jag har lagt nästan sju år av mitt liv på Passenger där både jag och investerarna lagt in mycket kapital. Det är väldigt svårt att smälta det och bara göra något nytt. Jag känner att jag vill landa och göra annat under en tid. Men kommer något som jag känner att jag verkligen går igång på så kommer jag att göra det för det är så jag funkar som person."

LÄS MER: Svenska doldisen kuppar sig in på taximarknaden – satsar på samåkning

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.