Paebbls grundare Marta Sjögren: "Många trodde inte att det skulle funka"
Paebbl vill revolutionera byggbranschen med sitt klimatpositiva bindemedel. Med 350 miljoner i riskkapital öppnar bolaget nu sin första demoanläggning, som kostat 100 miljoner att bygga.<br><br>"De första 24 timmarna överträffade allt vi hoppats på", säger megrundaren Marta Sjögren i en intervju med Impact Loop – och delar med sig av sina viktigaste lärdomar från resan.<br><br>Detta är den första delen i vår artikelserie om industrins utmanare, som vi gör ihop med branschorganisationen Teknikföretagen.

Detta är ett betalt samarbete med vår partner Teknikföretagen. Läs mer om dem i rutan under artikeln.
Det är nästan så att Marta Sjögren har ett glas bubbel framför sig där hon sitter på en coworking-hubb i centrala Stockholm. Firande för startups inom deeptech-världen ter sig möjligen obegripliga för mannen på gatan, men faktum är att Paebbl precis tryckt på knappen för sin första demoanläggning i Rotterdam.
"Vi höll andan rejält vid uppstarten – men de första 24 timmarna överträffade allt vi hoppats på", konstaterar hon och tillägger att demoprojektet tagit 15 månader och kostat under 100 miljoner kronor att bygga, nivåer långt under branschstandard.
Efter nästan 13 år som investerare och senast partner på riskkapitalbolaget Northzone var hon knappast svältfödd på spännande affärsidéer. Men det var när hon tillsammans med investeraren Jane Walerud ramlade över den nederländske forskaren Pol Knops som någonting verkligen klickade. Då hade han redan utvecklat sin innovation i 15 års tid.
"Jag blev fullständigt kär i den här teknologin", säger Marta Sjögren och förklarar:
"Han visade hur man kan gå från CO2 till CO3 – ta koldioxid från dess minst stabila tillstånd och omvandla den till karbonat, alltså fast form. Egentligen handlar det om att kemiskt återskapa en naturlig process som annars tar tusentals år."

Från idé till demoanläggning på tre år
Entreprenören och tidigare Slush-vd:n Andreas Saari hoppade på som fjärde medgrundare och Paebbl föddes 2021, med syfte att skapa ett klimatpositivt bindmedel till betongindustrin. Produkten blir en slags kemisk sand – inte ren cement, men en viktig komponent som i dag kan ersätta 20-25 procent av cement i betong.
Varför ligger det rätt i tiden? Ja, en byggindustri som går på knäna behöver hitta alla tänkbara typer av nya lösningar, både när det gäller kostnader och klimatpåverkan. När EU:s Emissions Trading Systems (EU ETS) träder i kraft under 2027 blir det nämligen extra dyrt att köpa utsläppsintensiva byggmaterial. Och cement är en riktig bov, som står för ungefär 8 procent av de globala klimatutsläppen.
Tajmingen för uppstarten var dock mer skakig. Första investeringsrundan stängdes 22/2-2022, två dagar innan Ryssland invaderade Ukraina och många stora plånböcker stängdes på obestämd tid.
På tre år har Paebbl sedan dess gått från idé till prototyp och pilot, till att nu kunna visa upp en demoanläggning. Marta Sjögren poängterar att en framgångsfaktor har varit att jobba lika snabbt som småskaligt.
"Vi har visat att vi kan leverera utan att ta hela risken på en gång. Vi samarbetar med olika bolag inom Direct Air Capture (DAC) och Direct Ocean Capture (DOC), samt aktörer inom biogena utsläpp. Dessutom har vi samtal med möjliga offtakers just nu."
Mer än bara infångning
Infångning av CO2 är en växande marknad, men det är fortfarande dyrt och krångligt – särskilt om den ska tryckas ner tusen meter under marken, vilket är fallet med många CCS-lösningar, Carbon Capture and Storage.
I Paebbls fall handlar det snarare om CCUS: Carbon Capture, Utilization and Storage – alltså att koldioxiden sätts i bruk. Många aktörer på den marknaden omvandlar utsläppen till exempelvis drivmedel och flygplansbränsle. Det dämpar utsläppen temporärt, men vid användning släpps den ut igen.
"Det blir ganska korta cykler. Ju längre kolen får vara fast och stabil, desto bättre."
Här finns också ett annat viktigt nyckelord, nämligen att koldioxiden kommer från biogena källor – alltså inte från industriskorstenar hos företag som vill ha en ursäkt för business as usual.
"Vår produkt är klimatpositiv redan från början, vilket gör att vi så småningom även kan sälja kolkrediter till våra kunder. Av någon anledning finns negativa utsläpp ännu inte i EU:s taxonomi, men jag skulle tro att det är en tidsfråga", säger Marta Sjögren.
En ytterligare pusselbit är den spillvärme som genereras i processen. I dag går den tillbaka till anläggningen, men i framtiden skulle Paebbl kunna bistå ett närliggande datacenter med såväl värme som ett klimatnegativt byggmaterial.

Tagit in 350 miljoner
Hittills har bolaget tagit in 350 miljoner kronor från sådd- till A-runda, från både finansiella investerare såväl som strategiska – bland annat cementjätten Holcim och Amazons Climate Pledge Fund. Detta har möjliggjort etableringen av demoanläggningen samt en organisation med sammanlagt 60 anställda i Rotterdam, Stockholm, Helsingfors och Storbritannien.
Valet av just Rotterdam som center för bolagets forskning och utveckling kom dels av Pol Knops nederländska härkomst, dels eftersom det är en stor hubb för olja och gas, med fyra raffinaderier och tusentals processingenjörer i omlopp.
Men nu ska organisationen stärkas även på fler plan, bland annat för att bygga upp det kommersiella teamet.
Svenskt talangkluster
Nyligen rekryterades Christoph Zinsser som finanschef från en liknande roll hos Stegra. Marta Sjögren ser det som en vinnande strategi.
"Sverige har ett starkt kluster av Industri 4.0-talanger just nu. Vi kommer att fortsätta rekrytera från den här typen av bolag som har satsat och lärt sig av både framgångar och misstag.”
Hon menar att Paebbl på många sätt har en ”second mover advantage” i sammanhanget.
"Vi integrerar lärdomar från den första generationen av bolag inom grön industri. Det finns fantastiskt svenskt entreprenörskap och operativ erfarenhet inom den här sektorn, samtidigt som kostnaderna för grönt stål, cement och bindemedel bara kommer att sjunka."
Marta Sjögren är övertygad om att vi bara har sett de första krusningarna inför kommande vågor av revolutionerande industribolag.
"Vi måste bli bättre på att dela lärdomar så att vi inte upprepar tidigare misstag – och så att generationen efter oss kan ha ännu mer kunskap att hämta kraft från."
En sådan lärdom efter Northvolt-konkursen är att inte skala upp för snabbt och brett.
"Jag tror väldigt mycket på uttrycket earning your stripes. Vi måste bevisa att vi kan leverera, sen kan vi ta större risk med tiden. Många trodde inte ens på det vi har byggt nu skulle funka", avslutar Marta Sjögren.
Om Teknikföretagen
Teknikföretagens 4 500 medlemsföretag står för en tredjedel av Sveriges export och över en miljon arbetstillfällen. Vår uppgift är att stärka våra medlemmars konkurrenskraft och driva den hållbara utvecklingen framåt. Tillsammans med företag över hela landet formar vi teknikbranschens framtid – för vi är tekniksverige.
Syftet med detta samarbete är att hjälpa dig som driver ett teknikföretag med anställda i frågor som du kan behöva svar på, och visa fördelarna med ett medlemskap. Vill du läsa mer om vad vi kan hjälpa dig som arbetsgivare med? Gör det här – och välkommen att kontakta oss.
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Just nu: Uppgradera till Looper och få 20% rabatt
- Exklusiv deal för dig som nyhetsbrevsprenumerant – 20% rabatt i ett år
- Slipp betalväggen – du får full tillgång till all vår dagliga kvalitetsjournalistik
Just nu: Fortsätt läsa och spara 30%
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
- 👉 Spara 30% rabatt – begränsat erbjudande
Läs gratis resten av året och spara 20% hela 2025!
- Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev
- Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
- Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups