Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Forskarnas revansch

Forskarnas riskkapitalbolag jagar kapital: "Vill kunna ta en investering till 100 procent"

Simon Vaske, Trio Impact invest. Foto labb: Jan Lipka

Den nystartade riskkapitalbolaget Trio Impact Invest vann upphandlingen om att förvalta Tillväxtverkets klimatfond på 43 miljoner kronor i region Stockholm. Nu kan Impact Loop avslöja att de är ute och reser kapital för att fylla upp kassan i forskningsinriktade fonden.

Reporter

Efter att Impact Loop i oktober kunde berätta att Trio Impact Invest vunnit upphandlingen av Tillväxtverkets investeringspengar för region Stockholm, och för första gången snuvat Almi Invest på förvaltningen har det varit ganska tyst om den nya deeptech-spelaren – med undantag från vår intervju med dem här.

Då var Siimon Vaaske, operativt ansvarig för VC-bolaget som startats av holdingbolagen till de tre universiteten KTH, Karolinska Institutet och Stockholms Universitet, dock tydlig med tidsplanen. Investeringar i forskningsintensiva deeptechbolag skulle starta i början av 2024.

En tidsplan som han idag bekräftar löper på helt enligt plan, trots viljan att egentligen hålla lite låg profil.

“Det var ju ni på Impact Loop som snokade upp det. Vi försökte hålla oss lite under radarn, säger han och skrattar.

Stort intresse från forskarbolag

Enligt Siimon Vaske har Trio Impact Invest ännu inte tagit några skarpa beslut om investeringscase, men han bekräftar att det finns en växande lista över potentiella bolag som de kommer att titta på framåt.

“Vi har också fått en hel del propåer kopplat till mediauppmärksamheten från bland annat er. Det är en del som har skickat in och vi har börjat samla ihop relevanta namn. Det är som sagt regionen som är i fokus och inte bara bolag från våra tre lärosäten. Sen är det så att universiteten har holdingbolag sedan tidigare och en verksamhet bakom så det finns en möjlighet att bygga därifrån också.

Vår bedömning är också att den fonden vi nu reser måste vara betydligt större

Enligt Siimon Vaske ligger Trio impact Invests fokus just nu på att resa ytterligare kapital utöver de 43 miljoner kronor som tillväxtverkets anslag ligger på. Dels för att det är en förutsättning för att få förvalta kapitalet, men också för att VC-bolaget bedömer det som en nödvändighet när tyngden ligger på tidig forskning och deeptech.

“Vi gör något nytt som skiljer sig mot vad Almi gjorde tidigare. De har tidigare krävt en medfinansiär som en ängel. Det går inte som vi ser det i de faser och den typen av bolag som vi ska investera i. Vi vill kunna göra en investering till hundra procent själva om det skulle krävas, och därför behöver vi resa en hel del privat medfinansiering. Vår bedömning är också att den fonden vi nu reser måste vara betydligt större.”

Investeringar under andra kvartalet

Enligt Siimon Vaske arbetar investeringsbolaget hårt med att resa kapital och räknar med att ha allt på plats under första kvartalet i år.

Han vill dock inte gå närmare in på exakt hur mycket kapital som Trio Impact invest nu siktar på att resa.

“Vi är så klart intresserade att resa så mycket vi får tag på men jag vill i detta läget inte gå in på närmare siffror. Det jag kan säga är att det är ingen miljard vi talar om. Det är fortfarande en måttlig fond jämfört med en del andra.”

Men jag gissar på att det inte heller är under 100 miljoner, så rör det sig om ett par hundra miljoner?

"Ja precis. Vi sätter igång när vi har uppfyllt kraven men vi har som ambition att resa mer än det", säger Siimon Vaske.

LÄS MER: Forskarnas revansch! Därför har nördarna blivit hetast i stan

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.