Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Riskkapital

De vann slaget om statliga pengarna – då börjar nya riskkapitalbolaget investera (och i vad)

Siimon Vaske. Foto labb: Jann Lipka

Tre universitet i Stockholm går genom sina holdingbolag nu ihop och startar VC-bolaget Trio Impact Invest med målet att kommersialisera viktig forskning. För Impact Loop berättar operativa chefen Siimon Vaske om kriterierna för investeringar och när de drar igång.

Reporter

När Impact Loop för några veckor sedan avslöjade att Tillväxtverket lanserar en ny klimatfond för att investera i impact-bolag kunde vi också berätta att uppdraget att förvalta dessa pengar i Stockholm gick till riskkapitalbolaget Trio Invest, som de tre universiteten Kungliga Tekniska Högskolan, Karolinska Institutet och Stockholms Universitet ligger bakom genom sina holdingbolag.

Det är första gången som någon annan än Almi invest vunnit upphandlingen om att förvalta de statliga investeringspengarna i regionen.

“Anledningen till att upphandlingen blev relevant för oss att delta i är att det fanns ett fokus på att det här ska riktas mot forskningsintensiva och forskningsnära bolag. Det är det vi sysslar med och i och med upphandlingen öppnar vi upp för att vi skulle kunna bredda oss för att omfatta bolag även från andra institut i regionen. Det handlar om exempelvis RISE-bolag och deeptech-bolag som idag ligger i andra inkubatorer som finns i området”, säger Siimon Vaske, tidigare portföljansvarig för KTH Holding och nu operativt ansvarig för Trio Impact Invest.

Skarpare kravbild gynnade universitetsbolaget

Att upphandlingen nu hade en större uttalad inriktning mot forskningsintensiva bolag och kommersialisering av dem är något som Siimon Vaske lyfter fram som en faktor för att det nya investeringsbolaget tog hem upphandlingen.

“Om du tittar på målgruppen och den access vi har till den så har vi redan där en stor fördel. Med den infrastruktur som vi också har byggt upp inom ramen för det här ger oss också en bra konkurrensfördel.”

Han konstaterar att en stor del av de deeptech-bolag som historiskt sett plockats upp av aktörer som Almi Invest och Industrifonden i stort har kommit från det ekosystem som de tre universiteten ingår i.

“En annan faktor som spelar in är att den här typen av kapital ska vara marknadskompletterande och inte konkurrerande. Om du tittar i Stockholmsregionen så finns det en hel del riskkapital, men just på deeptech-området är det faktiskt en brist. Vi tror att vi med den kunskapen som vi besitter har stora möjligheter att bredda oss och hjälpa andra deeptech-bolag att få fotfäste och tillgång till den infrastruktur som idag finns på lärosätena.”

Om du tittar på målgruppen och den access vi har till den så har vi redan där en stor fördel

Börjar investera nästa år

Planen är att Trio Impact Invest ska börja investera under första halvåret 2024. Samtidigt pågår det nu ett arbete med att ta in ytterligare kapital till fonden, utöver de 43 miljoner som Tillväxtverkets anslag uppgår till. Exakt hur det arbetet fortgår eller hur mycket kapital som Trio Impact Invest säkrat vill inte Siimon Vaske gå in på.

“Vi kommer att resa kapital kontinuerligt under den här perioden och vi vill se att den struktur vi sätter upp blir återkommande, och så nära en evergreen-struktur som vi kan. Då krävs det mer kapital än de här 43 miljoner kronorna. Vi vill inte uttala oss idag om det upplägg vi har men vi tycker det är relevant och kommer att gå ut med det inom kort.”

Han vill i nuläget inte heller kommentera hur ramverket rent kapitalmässigt ser ut för enskilda investeringar, men säger att de har en modell som är ganska klar.

Framåt räknar dock Trio Impact Invest att bolaget ska vara en ledaraktör i de investeringar som görs.

“Vi räknar med att vi är första investerare, förutom i de fall där det kanske finns holdingbolag som investerat. Då blir det en fråga för oss att hantera hela det upplägget.”

Letar inom åtta områden

Vad gäller inriktningen på bolag som den nya investeringsfonden kommer att rikta blickarna mot konstaterar Simon Vaske att man lutar sig mot kriterier från Tillväxtverket och Vinnova (se faktaruta längst ner i artikeln):

“Vi följer de åtta områden som definieras som deeptech enligt dem. Vi kommer att investera inom de områdena och det kommer att vara investeringar i ett väldigt tidigt skede. Ett bolag ska vara bildat men de kommer inte att ha uppnått vare sig produkt eller kommersiell försäljning. Det är det hål som vi ser finns och som vi nu ska fylla.”

De bolag som blir aktuella för investeringsbolaget ska även visa att de gör en påverkan.

“Vi kommer att ha en hållbarhetspolicy som sträcker sig in i våra investeringar, och det samma gäller jämställdhetspolicy. Det ska integreras och det är no-go för bolag som visar negativ klimat-impact. Sen kan man alltid diskutera hur man mäter det i till exempel kvantdatorer och liknande. Vi har rapporteringskrav på oss kring finansieringen av programmet.”

Att det nu riktas allt mer fokus mot forskningssektorn och de bolag som uppstår där är något som Siimon Vaske skriver under på.

“Jag tror att man sakta men säkert gått mer ifrån investeringar i techbolag till investeringar i mer deeptech-bolag. Framtiden byggs av deeptech där det behövs större infrastruktur kring bolagen än datorer. För Sverige AB är det superintressant att vi kan behålla bolag i regionen istället för att de flyttar utomlands.”

LÄS MER: Tillväxtverket lanserar ny klimatfond – börjar investera redan nästa år

Så definieras deeptech – åtta områden

Tillväxtverket och Vinnova delar in deeptech in i åtta tematiska områden:

AI och data

Ren energi

Föroreningar och avfallshantering

Industriell bioteknik och avancerade material

Fotonik och elektronik

Robotik och kommunikation

Kvantdatorer

Livsvetenskaper

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.