Just nu

Norrsken VC stänger rekordrunda – tar in 3,7 miljarder kronor att investera i impact-bolag

Partnerteamet på Norrsken VC.

Svenska Norrsken VC har tagit in drygt 3,7 miljarder kronor i Europas största impact-fond. Nu ska de investeras i över 30 impact-bolag.

Chefredaktör

Impact-hubben Norrskens ena riskkapitalben, Norrsken VC, tar nu in 3,7 miljarder kronor i en rekordstor runda, meddelade de på tisdagsmorgonen.

"Vår långsiktiga vision är att se varje dollar som investeras globalt som nettopositiv för människor och planeten. Med Norrsken VC II siktar vi på att hitta, stödja och stärka 'force of nature-grundare' och sätta dem på en väg för att bygga impact-enhörningar – företag som positivt påverkar 1 miljard liv", säger Niklas Adalberth, grundare av stiftelsen Norrsken och general partner på Norrsken VC (Impact Loops översättning).

Målet: investera i över 30 bolag

Pengarna ska nu investeras i 30 nya impact-bolag som är direkt kopplade till FN:s hållbarhetsmål. Fonden är en så kallad artikel 9 eller "mörkgrön" fond, vilket innebär att 100 procent av investeringarna har ett tydligt miljömässigt eller socialt påverkansmål.

"Även om fler fonder har anslutit sig till sektorn sedan vi drog igång, är det fortfarande relativt glest, med mindre än 1 procent av det globala kapitalet dedikerat till impact-investeringar. Det är bråttom eftersom vi har överskridit sex av nio planetära gränser", säger Tove Larsson, general partner på Norrsken VC (Impact Loops översättning).

Det betyder att hållbarhet inte är något att checka av, det är en investering

Pengar från H&M-familjen

Pengarna kommer dels från institutionella investerare som Folksam, AP1, Europeiska investeringsfonden (EIF), Saminvest, KfW Capital och Ireland Strategic Investment Fund. Dels från investerare som Credit Suisse, Investcorp-Tages, BMW, SEB-Stiftelsen och Nordea.

Dessutom har ett antal privata investerare gått in, som Carl Manneh, grundare till Mojang, och Ramsbury, H&M-familjens family office.

"Vi är överväldigade och glada över att stänga den här övertecknade fonden. Det ökade intresset validerar vår tro på 'impact+return-modellen' som vi har hjälpt till att etablera här i Sverige. Med vår nya fond kommer vi att dubbla på den svenska marknaden samtidigt som vi letar i Europa efter visionära grundare som delar vår passion för att skapa en bättre framtid", säger David Frykman, general partner på Norrsken VC (Impact Loops översättning).

"Klimatet är nu den största vertikalen inom Europeisk VC, och det finns en bra anledning till det. Vad som särskiljer Norrsken VC är vårt oåterkalleliga artikel 9-åtagande. Det betyder att hållbarhet inte är något att checka av, det är en investering", säger Agate Freimane, general partner på Norrsken VC.

Norrsken VCs Chief impact officer Agnes Svensson kommer att vara med på Impact Loops premiärevent BUILD den 15 maj.

På fotot syns Agate Freimane, Agnes Svensson, Alexander Danielsson, Anna Lundin, Beata Enwall, Cecilia Ma, Christian Zu Jeddeloh, David Frykman, Denice Carbell, Fabian Erici, Luke Richardson, Niklas Adalberth, Tove Larsson, Tyko Carling, Rebecca Panzer.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.