Statliga stöd

JUST NU: Vinnovas impact-stöd är tillbaka – lanseras idag

Jenny Elfsberg, Vinnova. Pressbild.

För några veckor sedan avslöjade Impact Loop att Vinnova lanserar ett nytt impact-stöd. Då var planen att det skulle landa hos impact-bolagen före sommaren.<br><br> Nu är stödet här – redan idag.

Chefredaktör

Impact Loop har under vintern löpande rapporterat om Vinnovas impact-stöd, som är precis vad det låter – ett stöd som ska gå till bolag som jobbar med hållbarhet av olika slag.

Det började med att regeringen kapade myndighetens anslag, varpå impact-stödet såg ut att stryka på foten.

"Det är de pengarna som rök nu", sa Jan Sandred, utlysningsansvarig för Vinnovas impactstöd, till Impact Loop i november.

Även i januari såg läget dystert ut, men myndigheten hade då ändå en plan. Jan Sandred sa då att det på pappret fanns noll kronor för att finansiera startups och den typen av verksamhet över huvud taget, men också att:

"Vår ambition är att försöka få till något. Ett alternativ är att vi försöker gräva fram pengar internt på något sätt från ett annat regeringsuppdrag. Men då blir stödet kopplat tematiskt till det uppdraget, exempelvis avancerad digitalisering."

Nytt stöd planerat

Men så för några veckor sedan hände något. I samband med att Vinnova gick ut med vilka fem stora omställningsprogram som beviljats totalt en halv miljard kronor årligen från Vinnova, Energimyndighetens och Formas, avslöjade man även för Impact Loop att det fanns ett impact-stöd med i beräkningen.

"När vi gick igenom alla ansökningarna till Impact Innovation så såg vi att just startups var lite svagt representerat", sa Jenny Elfsberg, chef för avdelningen Innovationsledning på Vinnova då.

Då fanns det inget bestämt datum för när stödet skulle lanseras, mer än att det skulle ske före sommaren.

Lanseras idag

Men lanseringen har gått fortare än väntat, och öppnar redan idag.

Under namnet "Impact Innovation Start/Scale" kan impact-bolag söka upp till 1 miljon kronor per sökt projekt, som måste bidra med tydliga värden till något av Impact Innovations program, som verkar inom tillverkningsindustrin, vatten, metall- och mineralförsörjning, offentlig sektor och bygg- och transport.

När Impact Loop når Jenny Elfsberg igen bekräftar hon att lanseringen är idag.

"Svenska startups och scaleups har en viktig roll i Impact Innovation genom lösningar, perspektiv och förmågor. Genom de nya arbetssätt vi implementerar i programmet kommer alla involverade att utveckla kapacitet för och åstadkomma systeminnovation tillsammans och samtidigt lära av varandra", säger hon.

Övriga kriterier för att få stödet är att bolaget måste ha minst tre anställda och maximalt 249. Bidraget, som får motsvara maximalt 80 procent av projektets stödberättigande kostnader för små bolag (och 50 procent för medelstora bolag) ska avse utvecklingsprojekt och inte beröra genomförbarhetsstudier eller rutinmässiga affärs- eller produktutvecklingsprojekt.

Här är stödet hos Vinnova.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.