GoWest i Göteborg

Göteborgs deeptech-drottning: "Finns mer pengar här än det någonsin funnits"

Klementina Österberg, vd för GU Ventures och Anders Hallin, Alliance VC. Foto: Impact Loop.

Det strömmar in kapital till deeptech-sektorn och Göteborg är på väg att bli dess kokpunkt. Men varför – och vad är nästa grej? Vi haffade Klementina Österberg, vd för GU Ventures, och investeraren Anders Hallin på GoWest i Göteborg för att ta reda på mer.

Chefredaktör

Nu var deeptech visserligen temat för Göteborgs årliga investerarevent GU Ventures. Så det är klart att Klementina Österberg, vd för GU Ventures som arrangerar dagen, talar lite i egen sak.

Men det går inte att komma ifrån att deeptech seglat upp som ett av de absolut hetaste områdena det senaste året, och att ekosystemet runt Göteborg blivit något av en kokpunkt för sektorn.

Här finns Chalmers, här finns Volvo, här finns lifescience-sektorn och här finns inte minst en rad startups som är sprungna ur just forskning och deeptech.

Och nu verkar även investerarna hittat till deeptech på allvar. Ett rekordstort intresse för GoWest, med ovanligt många – enligt folk vi pratade med i pausen – “riktigt bra personer som kommit hit”, vittnar om det.

“Det finns mycket mer pengar i deeptech än det någonsin funnits. För bara fem år sedan var det knappt att folk visste vad det var”, säger Klementina Österberg när vi haffar henne i en paus.

Men varför? Dels för att både bolag och investerare vill vara med och ställa om, menar hon. Man vill kort sagt satsa på klimatet.

Men också för att investerare hela tiden vill hitta nya områden att investera i.

“Nu är frontlinjen energi, klimat, försvar och hälsa. Och nästa nivå av AI – inte enkla appar utan till exempel globala datasystem som pratar med varandra, som inte kan hackas av Ryssland.”

Klementina Österberg tror att vi bara sett början på utvecklingen.

"Det räcker med att några stora aktörer blir intresserade, som Skandia eller Saminvest, som investerar i riskkapitalfonderna. Och när de är på, så börjar alla fond-managers att fundera på hur de ska satsa också."

När det händer här kommer det verkligen att smälla när man kombinerar det med lösningar för klimatet

"Göteborg bygger på sin styrka"

Vi får sällskap av Anders Hallin som är partner på nordiska riskkapitalbolaget Alliance VC, som investerar i bland annat impact-bolag. Han bekräftar bilden av att deeptech är på framfart.

“Det märks här att Göteborg bygger på sin styrka. GoWest är bättre än någonsin och det har kommit hit fler människor än någonsin tidigare”, konstaterar han.

Samtidigt saknas tillräckligt med kommersiell kompetens i Göteborg, menar han.

“Chalmers är bättre än KTH när det gäller teknisk innovation. Men det finns inte lika många här som byggt stora bolag. Det är ett problem när bolagen ska kommersialiseras.”

Han har själv varit med och byggt bolag som Stardoll, Skype, Saltside och Kry och drar paralleller till när Spotify drog igång och behövde ha huvudkontor i London. Först några år senare kunde Daniel Ek ta kontoret och flytta till Stockholm.

“Det blev ett stort skifte för Stockholm”, säger Anders Hallin.

Så vilka nischer kokar inom deeptech och impact? Anders Hallin har en tydlig spaning:

“Göteborg är väldigt starka på quantum (kvantmekanik, det vill säga datorer som bearbetar information på ett radikalt annorlunda sätt än klassiska datorer, Impact Loops kommentar). När det händer här kommer det verkligen att smälla när man kombinerar det med lösningar för klimatet.”

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.