Energi

Mix-backat bolag får beröm av brittiska regeringen: "Hjälpsamt bidrag"

Martin Lewerth, Harald Mix och Rishi Sunak. Foto: Pressbild/AP Photo/Frank Augstein

När värmepumpsbolaget Aira rullar ut i Storbritannien kommer man att satsa 3,9 miljarder kronor under de kommande tre åren, vilket väntas skapa 8 000 nya jobb. Det fick energisäkerhetsministern Claire Coutinho att på måndagen hylla bolaget.

Reporter

Svenska värmepumpsbolaget Aira har tajmat sin lansering i Storbritannien med en investerarträff som samlat näringslivs- och investerareliten i landet. I samband med träffen offentliggjorde den brittiska premiärministern Rishi Sunak nya investeringar från olika aktörer. 

Bland bolagen på listan återfinns Aira som nu meddelar att man kommer att satsa 300 miljoner pund, motsvarande 3,9 miljarder kronor, i Storbritannien under de tre kommande åren. En av bolagets grundare, Harald Mix, närvarade på investerarkonferensen.

Bolaget, som sedan tidigare meddelat att landet skulle vara en av huvudmarknaderna, uppger också att satsningen väntas bidra till att skapa 8 000 jobb under de kommande tio åren. 

”Airas investeringar på 300 miljoner pund i Storbritanniens värmepumpsindustri och skapandet av 8 000 jobb är ett hjälpsamt bidrag till våra gröna ambitioner, genom att erbjuda renare värmekällor för våra hem och växa ekonomin”, säger Claire Coutinho, energisäkerhetsminister i den brittiska regeringen.

Storbritanniens regering har tidigare sagt att man vill öka antalet installerade värmepumpar per år till 600 000 fram till 2028.

Airas mål i Storbritannien är att nå en miljon hushåll innan 2034. 

“Storbritannien är en prioriterad marknad för oss – med goda förutsättningar att radikalt minska koldioxidutsläppen från bostadsuppvärmning eftersom man fortfarande använder fossila bränslen i sin uppvärmning och extremt få hushåll har värmepumpar”, säger Airas vd Martin Lewerth i en kommentar.

Impact Loop har tidigare under hösten rapporterat att Aira förvärvat det brittiska företaget All Seasons Energy, som installerar värmepumpar och solpaneler.

Bolaget gjorde en liknande lansering i Italien nyligen. Man har även meddelat att Tyskland kommer att vara en viktig marknad.

Aira är det fjärde bolaget som Vargas Holdings, med Harald Mix och Carl-Erik Lagercrantz i spetsen, varit med och bildat. Polarium, Northvolt och H2 Green Steel är de övriga familjemedlemmarna.

LÄS MER: Kinneviks vd går in i Harald Mix värmepumpsbolag

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.