Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Energi

Vill ge kärnkraft en match – nu tar Novatron in 44 miljoner: "Fusion har alla fördelar"

Novatrons vd Peter Roos med grundarna Jan Jäderberg och Erik Odén. Foto: pressbild.

De ska fixa ren energi på jorden genom att återskapa vad som sker i mitten av stjärnorna i rymden. Nu tar Novatron in kapital samtidigt som de hoppas på politiskt stöd. "Fusion har alla fördelar som fission har men inga av nedsidorna", säger Novatrons Philip Von Segebaden.

Redaktör och reporter

Den som följt de politiska utspelen under våren har inte kunnat missa att regeringen vill satsa på kärnkraft, något som enligt energi- och näringsminister Ebba Busch är en av de viktigaste prioriteringarna för att nå Sveriges klimatmål. På Impact Loop har vi skrivit om kärnkraftsuppstickaren Blykalla som under våren tog in 80 miljoner kronor för att skala upp.

Men kärnkraft, det vill säga fission, är bara ett sätt att få fram ren energi från atomreaktioner. Ett annat är så kallad fusion – och här finns bolaget Novatron Fusion Group. Grundat 2019 av ingenjören och uppfinnaren Jan Jäderberg och entreprenören Erik Odén har de utvecklat en patenterad teknik som ska göra fusion till ett användbart energislag.

Och det är ingen enkel sak. I praktiken innebär det att fusionsenergi, som är universums sätt att skapa energi och sker i mitten av stjärnorna, nu ska återskapas på jorden. Det är något som forskare kämpat med sedan 1950-talet. Det kräver att väte, som finns i vatten, hettas upp till ett plasma på över 100 miljoner grader och hålls stabilt tillräckligt länge för att fusion ska kunna uppstå och bibehållas.

Ska investera i infrastruktur

Nu tar Novatron in knappt 44 miljoner kronor i andra delen av en seed-runda, enligt handlingar som skickats in till Bolagsverket. 

I september 2023 genomfördes den första delen av rundan, och då tog de in 62 miljoner kronor från investerare som KTH Holding, EIT InnoEnergy och Industrifonden. Vilka som investerar denna gång är man hemlighetsfull med.

"I den här rundan har vi tagit in ytterligare än strategisk investerare tillsammans med individer som är engagerade i bolaget", säger Philip Von Segebaden, partnerskapschef på Novatron, till Impact Loop.

Det nya kapitalet ska användas till att fortsätta växa och anställa.

"Vi vill göra Norden världsledande inom fusion och för det krävs stora investeringar i utvecklingen av teknologin och infrastrukturen. De medel vi reser används till det och till att rekrytera toppkompetens, både här hemma och internationellt", säger han.

Nästa steg för bolaget är en ny, och större, maskin.

"Vår första prototyp Novatron 1 blir klar i år och vi påbörjar experimenten på den under hösten. Samtidigt förbereder vi nu för Novatron 2 som blir en betydligt större maskin där vi ska visa Novatron-teknologin under fusionsbetingelser – det vill säga temperaturer över 100 miljoner grader", säger Philip Von Segebaden.

Novatrons partnerskapschef Philip Von Segebaden med en skiss på bolagets reaktor. Foto: pressbilder.

"Har alla kärnkraftens fördelar"

Men mer pengar behövs. Bolaget har inlett kapitalresningen för den nya maskinen, där de i steg ett ska ta in 400 miljoner kronor. Maskinen planeras stå färdig 2027.

Med en regering som har stark tilltro till kärnkraft så hoppas Novatron på stöd även från politiskt håll.

"Sverige har gjort ett starkt åtagande inom nyuppbyggnad av fission och vi är övertygade om att även fusion kommer att ta en plats inom kort inom den svenska kärnkraftspolitiken. Fusion har alla fördelar som fission har men inga av nedsidorna – obefintlig strålningsrisk, obegränsat bränsle i form av vatten och levererar därtill ännu mer energi än dagens kärnkraft", säger Philip Von Segebaden.

Bolaget värderades i denna kapitalrunda till 558,5 miljoner kronor, enligt ägardatabasen Eivora. Största ägare är grundarna Jan Jäderberg och Erik Odén.

Novatron

Startår: 2019

Grundare: Jan Jäderberg och Erik Odén

Vd: Peter Roos

Nettoomsättning 2022: 0 kr

Resultat 2022 (EBITDA): -4 000 kr

Investerare: Climentum Capital, Santander InnoEnergy Climate Fund, KTH Holding och EIT InnoEnergy.

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.