DE NYA ENERGIBOLAGEN

Blykalla tar in rekordrunda – men inte utan prövning: “Alla investerare gillar inte kärnkraft”

Erik Engellau-Nilsson, Norrsken Launcher och Blykallas vd Jacob Stedman. Foto: pressbild.

Kärnkraftsuppstickaren Blykalla tar in 80 miljoner kronor från Norrsken Launcher, en rad internationella aktörer – och affärsängeln Gunilla von Platen. Men kapitalrundan har inte bara varit en dans på rosor:<br><br> “Alla investerare gillar inte kärnkraft, det är ideologiskt”, säger Blykallas vd Jacob Stedman till Impact Loop.

Chefredaktör

Redan i december upptäckte Impact Loop att Blykalla, som ska tillverka så kallade SMR:er eller små modulära kärnkraftsreaktorer, tagit in knappt 33 miljoner kronor i kapital. Men Jacob Stedman ville då inte kommentera saken.

“Vi har en pågående emission och detta är en delstängning av en runda som har flera stängningar. Vi har tagit beslut om att inte gå in närmare på detaljer om rundan innan den är helt avslutad”, sa han till oss då.

Den dagen är nu kommen. Blykalla meddelar att de fyller kassan med totalt 80 miljoner kronor, inklusive de tidigare delstängningarna.

När Impact Loop når en glad Jacob Stedman berättar han att pengarna ska användas främst till två saker.

“Dels ska vi fortsätta bygga på vår testreaktor i Oskarshamn, dels ska vi jobba med konstruktion och licensiering av vår första reaktor. Det handlar mycket om ritningar, beräkningar och analyser”, säger han.

Produkt klar före 2030

Målet, som anses ambitiöst i energikretsar, är att ha en produkt klar före 2030. Under namnet "Sealer" är den tänkt att vara en reaktor i mycket kompakt format, som kunder som datacenter och industrin kan köpa för att få ren energi. 

För att ta sig dit behövs cirka 1,5 miljarder kronor, berättar Jacob Stedman, och en ny kapitalrunda är planerad att dra igång redan i år.

“Men vi kommer inte bara att finansiera oss med riskkapital utan även med pengar från europeiska investeringsfonden och genom att säkra offtake-avtal”, säger han.

Pengarna kommer från bland annat tidigare investeraren, Norrsken Launcher, som också lett rundan. 

"Blykalla bygger ett team i världsklass för att föra företagets unika IP mot snabb industrialisering. Den här teknologin kommer att vara avgörande för Europas övergång till grön, säker, grundlastenergi som så desperat behövs för att avkarbonisera industrier, säkra nätets tillförlitlighet och möta de enorma behoven av att driva AI", säger Erik Engellau-Nilsson, grundare och partner på Norrsken Launcher.

In går också Nucleation Capital, ett amerikanskt riskkapitalbolag som specialiserar sig på bland annat kärnkraft. Även vietnamesiska riskkapitalbolaget Earth Venture och norska family office-bolaget Farvatn investerar, liksom affärsänglar som Xzakts grundare, tv-draken Gunilla von Platen, och tidigare Nordic Capital-toppen Joakim Karlsson.

Regler om kärnkraft hindrar investerare

Men det har inte bara varit en dans på rosor att ta in kapital, avslöjar Jacob Stedman.

“Nu är vi superglada att vi stängt det här, men det är klart att det inte bara varit lätt. Vi gjorde en pitch i Napa Valley som vi fick jättebra respons på av en investerare. Vi diskuterade ‘term sheets’ och var väldigt nära att gå vidare, och så visade det sig att en av deras LPs (limited partners), hade en regel som gjorde att de inte kunde investera i kärnkraft”, säger Jacob Stedman.

Även investerarnas inställning till kärnkraft har påverkat.

“Alla investerare gillar inte kärnkraft, det är ideologiskt. Men så är det i allt sälj, man får ta motgångarna och gå vidare.”

Tajmingen att ta in kapital har på andra sätt varit helt rätt, givet regeringens plan att satsa på kärnkraft. Jacob Stedman säger att det varit viktigt för Blykalla och att regeringen gjort “i stort sett allt rätt”.

“Det enda vi tycker att regeringen också borde göra är att främja ny innovation. Nu har man fokuserat på gammal kärnkraftsteknik men vi skulle gärna se att man tittar på mer effektiva lösningar”, säger han.

Blykalla bygger på 25 års forskning och grundades av KTH-professorn Janne Wallenius för lite mer än 10 år sedan. Idag är Janne kvar i bolaget som teknikchef.

PS: Jacob Stedman kommer att vara med på Impact Loops event BUILD den 15 maj och berätta om kapitalrundan. Boka din biljett här!

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.