Impact-profilen

Sebastian Rudenstam vill hyra ut utan att äga – "Återbruk är inte impact"

Sebastian Rudenstam. Foto: Pressbild

Veckans impact-profil är Sebastian Rudenstam, vd på Refurnish the World som hyr ut möbler under varumärket Beleco. Han spår att hans bolag kommer att få två nya huvudmarknader inom ett år.

Vad gör Beleco?
“Beleco gör det möjligt för företag att hyra sina möbler utan bindningstid till låga priser. Så man kan vara flexibel kring vad man vill hyra till kontoret och skala upp och ner utan extra kostnader. Sedan har man tillgång till både billigare alternativ och exklusiva designmöbler. Till skillnad från konkurrenter som Nornorm tror vi på att ha ett brett sortiment.”

Vad gör ni för impact?
“Vi minskar nyproduktion. Vår modell är att tillverkarna äger produkterna som finns tillgängliga att välja på vår plattform. Sedan får de royalties för produkterna när de hyrs ut. Att tillverkarna kan tjäna på att produkterna lever så länge som möjligt är det enda riktiga sättet man kan minska nyproduktionen på. Det är då det blir en riktig cirkulär affärsmodell. Våra konkurrenter som köper och hyr ut produkter förlänger bara den linjära ekonomin då tillverkarna i den modellen behöver fortsätta producera nya produkter för att tjäna pengar.” 

Vad har ni på gång just nu?
“Vi har lanserat att man kan hantera hela sin hybrida arbetsplats på vår plattform. Våra kunder kan till exempel enkelt hantera och få översikt över alla sina kontor och hemmakontor. Sedan ska man kunna hantera alla inventarier på kontoret, även om man köpt eller leasat dem på andra platser. Vi har numera även ett showroom i Stockholm man kan besöka.”

Vad är ditt största huvudbry just nu?
“Det är att få de stora företagen att förstå hur man ska hantera hybridarbetsmodellen. Det är egentligen ett problem hos dem men det blir i förlängningen en utmaning för oss eftersom vi ska hjälpa dem med det. Det är fortfarande väldigt få företag som minskat sina arbetsplatser trots att beläggningen är lägre än innan pandemin. Där skulle man kunna spara mycket pengar på att minska sin yta, som istället skulle kunna användas av andra och dra ner på byggandet av nya fastigheter.” 

Hur har ni påverkats av det ekonomiska läget?
“Vi har påverkats av att vissa kunder inom e-handel, som riktar sig mot privatpersoner, minskat. Men egentligen, eftersom vi är en form av leasingbolag, så har vi påverkats positivt. Vi blir som ett billigare alternativ när man vill dra ner på sina kostnader då vår modell gör att vi kan ha samma priser som tidigare.” 

Vad har ni åstadkommit ett år från i dag?
“Jag är inte säker på att Stockholm är vår största marknad längre om ett år. Då tror jag att London eller Berlin är det och att de gått om med råge. Jag tror också att bland våra kunder så har andelen storföretag ökat. I dag är många startups och scaleups.”

När blir den cirkulära affärsmodellen vanligare än den linjära?
“Många tror att det kommer att hända längre fram – men det händer redan nu skulle jag säga. Redan nu har vi möjlighet att jobba var som helst. Vi har VR-glasögon som gör att det kan kännas som att man sitter tillsammans när man ska ha möte. Samtidigt har vi många nya regleringar som driver på bolag och konsumenter. Det är en perfekt storm och de närmaste åren kommer att bli intressanta att följa.”

Vad är inte impact enligt dig?
“Återbruk är inte impact då tillverkare fortfarande behöver tjäna pengar och således producera nya produkter och sälja. Alla modeller som inte minskar nyproduktion är inte heller impact. Det är bara en förlängning av en linjär ekonomi. Ska man ändra till en riktig cirkulär ekonomi måste tillverkarna få mer incitament att deras produkter ska leva längre. Och det har de inte i dag.”

LÄS MER: Pia Qvarnström vill förändra bilden av växtbaserat – gör uppköp och tar in kapital

LÄS MER: Niklas Wallsargård: Kan inte nog understryka vikten av att hitta rätt kapital

LÄS MER: Nebe Almayahi: "Impact behöver inte alltid vara storslaget"

Namn: Sebastian Rudenstam

Bolag: Beleco (Refurnish the World)

Roll: Vd

Nettoomsättning 2022: 17,4 miljoner kronor

Resultat 2022: -12,7 miljoner kronor

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.