Riskkapital

Byggde upp svenska SaaS-branschen – nu börjar profilerna investera i impact

Johan Crona och Lars Videnros, Ating. Foto: Jonas Borg.

De två investerarveteranerna Johan Crona och Lars Videnros vill med sitt nya investeringsbolag Ating hitta B2B-fokuserade impactbolag i tidigt skede. "Vi kan hjälpa entreprenören att hamna på rätt spår från början."

Reporter

Johan Crona är för många ett känt namn på den svenska SaaS-scenen. Inte bara har han grundat investeringsbolaget Cloud Capital, som investerar i SaaS-bolag, utan drev under många år SaaS-meetups och Sveriges då enda podcast på temat.

Nu går han ihop med tidigare Almi Invest-kollegan Lars Videnros , som också har en lång bakgrund inom investeringar som fund och investment manager på just Almi Invest.

Med nya bolaget Ating kommer de att investera i tidigare impact-bolag.

”Vi kände att vi delade samma intresse för att investera i företag som befinner sig i en riktigt tidig fas. Men vi ville också hitta bolag som gör världen bättre. Den kombinationen var utgångspunkten för Ating", säger Johan Crona till Impact Loop.

"Saknas investerare inom B2B"

Grundfilosofin är att det är fullt möjligt att kombinera lönsamhet och hållbarhet. Hittills har man bland annat investerat i ClimateView som hjälper städer och kommuner med sin klimatdata, samt Utilifeed, som digitaliserar fjärrvärmeproduktion.

Varför blev det fokus på just B2B-segmentet inom impact?

"Ska vi lösa planetens utmaningar behöver vi företagen, och vi kände att det saknades investerare för B2B-tjänster på marknaden. Det finns förstås dedikerade impactinvesterare, men ingen hade tagit vinkeln att angripa det systematiskt ur ett B2B-perspektiv", säger Johan Crona.

Alla kan förenas i en önskan om att näringslivet ska bli mer hållbart, och stora bolag är tacksamma kunder, menar han. Lagstiftningen skärps samtidigt hela tiden, bland annat inom rapportering och minskade utsläpp.

Lars Videnros fyller i:

"Många av de stora industriföretagen letar just nu efter nya lösningar för att ställa om, så det har byggts upp en enorm efterfrågan. På andra sidan har vi samtidigt en massa små, spännande innovationsbolag som behöver kapital för att nå ut med sin produkt. Det är bryggan däremellan som vi vill skapa."

Bygger med egna pengar – och i nätverk

Hittills har Ating finansierats med egna pengar och i samarbete med grundarnas stora investerarnätverk. Johan Crona utesluter inte att det hela kan mynna ut i en ordentlig impact-fond i framtiden. Tanken är att gå in som aktiv partner för att kunna följa med bolagen under lång tid och i flera faser.

"Vi kan investera redan när företaget är helt nystartat med endast en prototyp på bordet. Det viktiga är att det finns en världsförbättrande vision inbyggd i affärsmodellen."

Det låter också lite riskabelt för er?

"Jo, men vi kan också bidra med kontakter för att få in större investeringar längre fram,” säger Lars Videnros. ”Det finns gott om kapital som vill in i impactbolag när de vuxit till sig lite, men det behövs en genomtänkt milstolpeplan för att lyckas. Vi kan hjälpa entreprenören att hamna på rätt spår från början."

Johan Crona är också krönikör på Impact Loop och har tidigare skrivit en krönika med rubriken "Johan Crona: Folk frågar om jag fortfarande tror på SaaS – här är mitt svar".

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.