Sommardeal! ☀️ Läs gratis hela sommaren när du skaffar ett medlemskap.
Vi kör!
Krönika

Johan Crona: Folk frågar om jag fortfarande tror på SaaS – här är mitt svar

Johan Crona, Cloud Capital.

Ett upprop på Linkedin där investeraren Seth Bannon dissar SaaS till fördel för impact-hårdvara har fått folk att prata om vad som egentligen är bäst. Så här tänker jag, skriver Sveriges kanske mesta SaaS-investerare Johan Crona i en krönika.

Entreprenör och investerare

"Do Not SaaS!" skrev investeraren Seth Bannon på amerikanska VC-bolaget 50 years på Linkedin för några veckor sedan, ett upprop som sedan tagit fart och spritt sig även till svenska SaaS-kretsar.

Han menar i sitt inlägg att mjukvara inte kommer räcka för att lösa de riktigt stora utmaningarna vi har framför oss.

Jag, som via mitt bolag Cloud Capital investerat i en rad SaaS-bolag och drivit communityt kring branschen i många år, blir förstås extra intresserad av ett sådant upprop. Särskilt då jag själv är ute just nu och träffar många impact-bolag med hårdvarulösningar.

Så hur ser jag att SaaS passar in i ett impact-kontext? Tror jag fortfarande på SaaS?

Först tror jag det är bra att definiera kort vad SaaS är och vad som gjorde det så framgångsrikt och "hett" (åtminstone fram till covid-bubblan när värderingarna gick upp i stratosfären).

Innovationen med SaaS var att ta mjukvara som tidigare specialbyggdes för varje kund och installerades lokalt – och i stället leverera den som en molntjänst som innebär att systemet kördes på ett ställe och alla användare når tjänsten via sina webbläsare.

Det gav i sin tur möjligheten att ta betalt som ett löpande abonnemang istället för som tidigare med höga engångs-licenskostnader och mycket kundspecifik konsulttjänst. Alltså kunde man sänka priset för varje kund radikalt.

Pionjärerna var Salesforce – och snabbt kom en växande våg av molntjänster som i enkelhet ersatte gamla lokala system med en mycket billigare och bättre, samt framtidssäkrare, mjukvara.

Nu menar Seth Bannon i sin text, och jag instämmer verkligen, att det har skett en överetablering av generiska SaaS-lösningar som CRM-system, ekonomisystem, HR-system – och så vidare.

Världen blir inte bättre av ytterligare ett CRM-system. Det vore bättre om dess entreprenörer istället la sin tid, kreativitet och engagemang på att skapa lösningar på verkligt stora utmaningar för mänskligheten och vår planet.

Men, och detta är pudelns kärna, om man istället ser på SaaS som en teknisk och affärsmässig modell för hur mjukvara levereras och monetariseras – då ser jag massor av spännande lösningar som har en stark koppling till impact. För mig är SaaS lika med "digitalisering" och då finns det två tydliga sätt där digitalisering kan skapa stor nytta:

  1. Vertikala SaaS-tjänster för avgränsade problem. Ta vilken impact-nisch som helst (energi, skog, biodiversitet, mobilitet, människors välbefinnande, mat) och du kommer hitta massor av mjukvaror som skapar lösningar på avgränsade men avancerade problem.
  2. För bolag med i huvudsak hårdvara i sin affärsmodell, som industritillämpningar, batteritillverkning, tillverkningar av biomaterial och självkörande lastbilar, så behövs i alla verksamheter mjukvaror för att bearbeta data, skapa beslutsunderlag, övervaka och rapportera. Det finns ingen verksamhet idag, traditionell eller startup, som inte kan skapa sig stora fördelar genom att använda mjukvara rätt. För en del av dessa bolag bygger man så klart en del mjukvara internt från grunden själv men alla använder också olika SaaS-tjänster från "hyllan" för att effektivisera och snabbt få tillgång till de senaste tjänsterna från de ledande globala leverantörerna.  

Däremot kan mjukvara inte ensamt lösa alla våra problem. Det kommer behövas mycket annat som rör den fysiska världen, exempelvis kring energi, material, cirkularitet, biodiversitet och människors välbefinnande.

Men rätt använt är mjukvara en fantastisk möjlighet till att snabbare sprida innovation, effektivisera organisationer och skapa beslutsunderlag. Det finns helt enkelt så många problem som faktiskt inte kan lösas annars.

Så, ja – jag är fortsatt väldigt positiv till SaaS som en del av många (nästan alla) lösningar för lång tid framöver.

/Johan Crona
Investerare och entreprenör, grundare Cloud Capital

Dela artikeln:

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Läs gratis hela sommaren!*

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Full tillgång till daglig kvalitetsjournalistik med allt du behöver veta inom impact
  • Affärsnätverk för entreprenörer och investerare med månatliga meetups
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
*Gäller nya prenumeranter. Du läser helt gratis t.o.m 31 juli 2024 – därefter förnyas din valda prenumeration till ordinarie pris såvida du inte sagt upp den innan.