Vatten

PFAS-dödaren tar in nytt kapital – "Fullt fokus på att kommersialisera"

Johan Seijmer, vd på Chromafora. Foto: press

Chromafora är i full gång med kommersialisering av sin vattenreningsteknik som tar bort PFAS från spillvatten. På vägen tar de in nya miljoner från befintliga investerare.

Reporter

Impact Loop har tidigare rapporterat om Solna-bolaget Chromafora och deras teknik för att rensa bort evighetsämnet PFAS från industriellt vatten innan det når grundvattnet.

I väntan på en större kapitalrunda har man nu tagit in 16 nya miljoner i en så kallad bryggrunda.

”Vi har haft bra stöttning från våra befintliga ägare hela vägen och har kunnat gasa på hela tiden. Teknikrisken är borta, och fullt fokus ligger nu på att kommersialisera vår produkt,” säger vd Johan Seijmer.

Vad kan du säga om nästa investeringsrunda?

”Målet är att ta in 30-50 miljoner under våren 2024 för att skala upp den kommersiella verksamheten. Medan tidigare investerare har varit duktiga på den tekniska och kemiska delen, vill vi nu få in nya investerare som kan hjälpa oss med nästa fas.”

Regelverk kan driva på behovet

Chromaforas kunder är framförallt industriella aktörer som behöver bli av med spillvatten från sina processer. Om det finns höga halter av PFAS i vattnet riskerar utsläppen att kontaminera närliggande vattendrag och så småningom grundvattnet.

Det regulatoriska ramverket utvecklas ständigt, men allt fler bolag väljer även frivilligt att vidta åtgärder.

”Vi har börjat jobba en del med Belgien eftersom de har absolut tuffast regelverk kring PFAS. Men vi ser att det kommer finnas en stor marknad för oss i de nordiska länderna framöver.”

Tekniken innebär dels hårdvara i form av containrar, men det är främst den kemiska lösningen som gör Chromaforas produkt unik. Genom att binda PFAS-molekylerna kan det enkelt avlägsnas från vattnet. Därmed kan kvarvarande vatten återanvändas i andra processer − eller släppas ut i naturen utan risk.

”Vi fokuserar nu på punktutsläpp där PFAS finns i höga koncentrationer. Vi ska vara bättre och billigare än all annan teknik som finns på marknaden i dag.”

Kommer bolaget att växa i takt med investeringarna?

”Vi har byggt en organisation med god leveransförmåga och med de flesta kompetenser vi behöver. Så allt handlar nu om att fullfölja den kommersiella planen.”  

Så Norden och Belgien först. Tittar ni vidare?

”Vi ser att det bubblar i övriga delar av Europa också, och vi kommer nog plocka kunder där man är mogen för förändring. Men ja, Norden och Belgien först, sen vidare ut i Europa,” avslutar Johan Seijmer.

Dela artikeln:

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis!)
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Fortsätt läsa – kom in i loopen!

  • Håll dig i loopen med vårt dagliga nyhetsbrev (gratis)!
  • Knyt värdefulla kontakter på våra meetups
  • För entreprenörer: kurerade tips på finansiering att söka
  • För investerare: Sveriges enda nyhetsbrev för impact-investerare
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.